Thursday, July 15, 2010

La Sibiu-partea a treia

Muzeul de Istorie a Farmaciei

Daca ajungeti la Sibiu, nu puteti rata Muzeul de Istorie a Farmaciei, singurul din tara noastra de acest tip.

Il gasiti in Piata Mica, intr-o cladire in care a functionat o veche farmacie sibiana, numita La Ursul Negru, infiintata in jurul anului 1600 si fiind a 3-a farmacie din Sibiu.

Tot in Sibiu a functionat si prima farmacie din tara, atestata documentar inca din anul 1494.

Expozitia este organizata pe tiparul unei vechi farmacii. Astfel, la intrare patrundeti in Oficina, locul a carui destinatie principala este prezentarea produselor si vanzarea acestora. Mobilierul din lemn masiv a apartinut farmaciei La Vulturul Negru si a fost executat la Viena in anul 1902. Prin zecile de sertare si raftulete veti descoperi sticlute si borcanase din sticla, ceramica, metal sau lemn frumos aranjate si etichetate care adaposteau medicamentele.

Strabateti apoi un hol cu instrumente medicale, care par de-a dreptul barbare in zilele noastre: pompe imense pentru clisme, un fierastrau din trusa unui chirurg si alte astfel de obiecte de tortura. :)

Ajungeti in laborator, locul in care pulberile si extractele erau folosite pentru a fi transformate in medicamente. Puteti admira balante, sisteme de distilat, aparate de facut pilule si supozitoare, mojare si pistile de diferite forme si dimensiuni.

In ultima incapere va asteapta un sector dedicat homeopatiei, caci se pare ca fondatorul acestei doctrine terapeutice, Samuel Hahnemann a trait si a lucrat la Sibiu intre anii 1777-1779. Aici puteti vedea o multime de truse si flacoane cu produse homeopate, dar si serpi, pesti si corali din care se extrageau principiile active. Au si o mica sectiune de carti si caiete de farmacie. In cel pe care l-am fotografiat puteti vedea o schema a circulatiei sanguine.
Biletul este 6 lei fara reducere si consta de fapt intr-o carte postala. Aveti voie sa faceti poze gratuit.

Programul de vizitare e de la 10 la 18 de marti pana duminica, cu exceptia primei zi de marti din luna.

Mie mi-a placut tare mult, dar nici cei care m-au insotit nu s-au plans, desi nu au nici o legatura cu medicina si farmacia.
Ce ziceti, ii faceti o vizita?






1 comment: