Thursday, September 16, 2010

Parisul renascentist

Dupa ce ne-am plimbat virtual prin Parisul galo-roman si am descoperit o parte din viata in capitala Frantei in Era medievala cu ajutorul Musee de Cluny, pasim acum pe urmele Renasterii in Orasul luminilor.

Retragerea armatei engleze dupa Razboiul de 100 de ani din Franta a lasat in urma un peisaj dezolant. Majoritatea cladirilor cu structura de lemn au avut de suferit in urma incendiilor, orasul ramanand aproape in ruine.

Incetul cu incetul insa, orasul si-a recapatat stralucirea. Fermecati de Renasterea italiana, regii francezi ai secolului XVI au sustinut dezvoltarea artei si a arhitecturii. In 1516 Leonardo da Vinci viziteaza Parisul, la invitatia regelui Francisc I si aduce cu sine Mona Lisa.

In 1609 se da in folosinta Place Royale, prima piata din capitala Frantei, construita la cererea regelui Henri al IV-lea.In centrul pietei se desfasurau duelurile, iar in cladirile ce inconjurau acest spatiu larg (36 de case, cate 9 pe fiecare latura) adaposteau nobilimea vremii. Tot aici s-a sarbatorit printr-un turnir de trei zile casatoria lui Ludovic al XIII-lea cu Ana de Austria, s-a nascut Madame de Sevigne si au locuit cardinalul Richelieu si Victor Hugo.

In zilele noastre Place Royale si-a schimbat numele in Place des Vosges, dar cladirile din caramida acoperite cu placi de ardezie au ramas intacte si e considerata de parizieni si nu numai "cea mai frumoasa piata din lume". Puteti sa va faceti o idee despre ce e vorba din prima fotografie, dar trebuie sa faceti un drum pana la Paris ca sa simtiti cu adevarat gustul istoriei.


Intre 1532 si 1637 s-a construit Biserica St-Eustache, ce urmeaza planul interior al Catedralei Notre-Dame. Pe langa arhitectura impresionanta si frumoasele vitralii, St-Eustache are scrijelita in trecutul sau si legatura cu nume celebre ale urbei. Richelieu si Marquise de Pompadour au fost botezati aici, iar Moliere a fost inmormantat in aceasta biserica. S-a pastrat impecabil si o gasiti in Place du Jour.
Marturie a perioadei renascentiste sta si Tour St-Jacques, in care Blaise Pascal facea tot felul de experimente. Parte a unei biserici in stil gotic ce dateaza din anul 1523, acesta constituia un punct de reper pentru pelerinii care porneau in lungi calatorii.

In Cartierul latin veti descoperi Biserica St-Etienne du Mont in care se gaseste mormantul Sfintei Genevieve, ocrotitoarea Parisului. Tot aici au fost inmormantati Pascal si Racine. Daca nu vreti sa faceti un drum pana aici doar pentru cateva nume celebre, puteti sa faceti un efort pentru frumoasa catapeteasma si vitraliile ce dateaza din Era Renasterii.

Un ultim popas in Parisul renascentist trebuie sa il faceti la Musee Carnavalet, un muzeu interesant, adapostit in doua conace superbe, in interiorul carora se gasesc sali complet mobilate si obiecte de arta care povestesc istoria Parisului si va ajuta sa patrundeti pentru ceva timp in atmosfera epocii. Il gasiti pe Rue de Sevigne, la numarul 23.

Ce ziceti, va place Parisul renascentist?

7 comments:

 1. daca-mi place?!absolut divin!
  foarte frumos post!

  ReplyDelete
 2. Place des Vosges e una dintre pietele care mi-a placut cel mai mult la Paris. Si cartierul inconjurator este interesant.

  ReplyDelete
 3. Alison, ma bucur ca iti place. Stai pe aproape, caci mai am pregatite cateva articole despre acest oras de poveste.

  Traveling Hawk, nu cred ca avea cum sa nu iti placa :)

  ReplyDelete
 4. absolut fascinant!! cui ar putea sa nu-i placa?

  ReplyDelete
 5. You possibly can also order the Michael Kors Factory Outlet on the web via several different on the net firms, just proceed with caution when purchasing Michael Kors Bags Outlet - as you would with anything else - on the web. The assortment is fantastic for anyone looking for a Michael Kors Outlet Online, and you'll find constantly new and a lot more modern Michael Kors Handbags Outlet being released. They are many of the top labels for designer Michael Kors Outlet Online. Designer Michael Kors Bags Outlet are often thought of as a status symbol. If you have a designer Michael Kors Handbags On Sale, you prefer to have the best of everything. Designer Michael Kors Bags On Sale are made to be as unique as the people who carry them. Most of the Michael Kors Handbags Clearance come in very bright colors with flashy accents or details because part of the purpose of carrying a designer Michael Kors Outlet Store is to show it off.

  ReplyDelete