Thursday, January 20, 2011

Piramidele din Sudan

Piramidele din Egipt se afla pe lista de calatorii a oricarui turist, dar foarte putini par sa stie cate ceva despre piramidele din Sudan. E adevarat ca nu sunt la fel de marete si nici nu apar in zeci de ecranizari hollywodiene, dar ascund la fel de multe mistere ca si surorile lor mai mari din Egipt.
Cunoscut in antichitate sub numele de Tara Kus (cu sh) sau Nubia, teritoriul Sudanului intretine inca din mileniul III i.Hr. relatii comerciale importante cu Egiptul faraonic.
Daca vrei sa afli cate ceva despre istoria Sudanului, citeste acest articol de pe wikipedia. O mica lectie de istorie te va ajuta sa intelegeti mai bine legaturile dintre Sudan si Egipt. Si acum sa ne intoarcem la oile noastre, in cazul de fata, piramidele nubiene...


Aproximativ 220 de piramide au fost construite de-a lungul a cateva sute de ani in 3 locuri din Nubia, pentru a servi drept mormant pentru regii si reginele acelor timpuri.
 Primele piramide au fost construite la el-Kurru si in ele au fost inmormantati regele Kashta, fiul sau Piye si succesorii lui Piye, Shabaka, Shabataka si Tanwetamani. 14 piramide au fost construite pentru reginele lor, unele dintre ele fiind cunoscute drept regine razboinice.

Urmatoarele piramide au fost construite la Nuri, pe malul vestic al Nilului.  Aceasta necropola adaposteste 21 de regi si 52 de regine si printi, printre care Anlami si Aspelta. Corpul lui Anlami a fost introdus intr-un sarcofag din granit care cu capac cu tot cantarea peste 20 de tone. Destul de impresionant, as zice! Tot aici se gasesti si piramida lui Taharqa, rege al Kus-ului si faraon din cea de-a 25-a dinastie a Egiptului.

Cea de-a treia locatie este Meroe, aflat la vreo 100 km nord de Khartoum, capitala Sudanului. Peste 40 de regi si regine au fost inmormantati aici.
Desi mai mici si cu proportii usor diferite fata de cele egiptene, piramidele din Sudan au reusit sa starneasca interesul arheologilor si istoricilor din intreaga lume. Exista chiar si unele teorii ale conspiratiei care sustin ca piramida ilustrata pe dolarul american ar fi de fapt o piramida nubiana. Gasesti aici un articol interesant care incearca sa demonstreze acest lucru.
Daca vrei sa afli mai multe despre Nubia, aici gasesti un site plin de informatii, iar daca te pasioneaza piramidele, da un click aici pentru a afla cate ceva despre cele 3 situri arheologice mentionate in articol.
Daca planuiesti o excursie in Sudan in viitorul apropiat, e bine sa stii ca din Khartoum gasesti autobuze (un pic cam aglomerate, ce-i drept) care merg la situri sau poti inchiria o masina cu sofer.
Ce spui? Nu suna mai tentant decat o excursie in Egipt? Sau poate organizezi un mic tur pe malul Nilului care sa cuprinda atat piramidele din Egipt, cat si pe cele din Sudan?

23 comments:

  1. Foarte interesant articol. Stiam de piramidele din Sudan, dar nu se afla (deocamdata) pe lista mea, din cauza ca Sudanul e o tara macinata de razboaie civile, si o consider extrem de nesigura (ceva den Irak sau Afganistan). Razvan povestea cu ceva vreme in urma ca in Egipt, in partea sudica, drumurile sut pazite de militari inarmati, din cauza conflictelor din tara vecina.
    Un scurt "ghid" despre Sudan aici

    ReplyDelete
  2. Uite ce dragute sunt! Desi Must See pt mine raman tot cele din Egipt, le-am pus si pe acestea, cine stie...

    ReplyDelete
  3. Apollo, speram ca in viitor sa se linisteasca apele in Sudan. Din cate stiu eu au avut de curand un referendum referitor la secesiunea intre Nord si Sud. Au fost cateva violente in ultima perioada, dar daca va fi validata decizia de impartire a tarii, probabil dupa 6 luni-1 an se vor mai aseza lucrurile. Chiar si acum ,principalele conflicte au loc in partea de sud si la granita cu Eritreea. Intre granita cu Egiptul si Khartoum nu prea au fost probleme.

    Alicee, si eu m-am gandit ca par de jucarie acestea fata de cele din Egipt. :)

    ReplyDelete
  4. Stiam de ele din documentare TV. E o zona interesanta cu siguranta dar deocamdata, asa cum ati scris si voi, nesigura. Pacat...

    ReplyDelete
  5. Superb blog!
    Multumim pt vizita care ne-a permis sa-l descoperim!
    Usa-i mereu deschisa ;)

    ReplyDelete
  6. Exceptand zona Darfur, Sudanul este o destinatie in general sigura... in urmatoarele luni, vor fi ocupati cu desprinderea de Sudanul de Sud

    ReplyDelete
  7. Traveling Hawk, Liliana si Amelia, ma bucur ca v-am starnit interesul.
    Imperator, subscriu la spusele tale. Sper insa sa se linisteasca spiritele cat de curand.

    ReplyDelete
  8. Eu sunt in Sudan si am vazut piramidele, ce-i drept nu de aproape pentru ca eram in trecere, dar va zic eu ca e liniste aici ! Mai exact muncesc aici si e chiar liniste ! Conteaza sa ai bani si pasaportul la tine si un pic de araba la purtator si totul e perfect ! Deci e liniste ! Despartirea nord-ului de sud nu a adus miscari prea multe in front decat ca a crescut dolarul si de la sine inteles au crescut si preturile dar in rest e ok !

    ReplyDelete
  9. Multumim frumos pentru informatii, Alex! Sunt sigur ca multe persoane le vor gasi folositoare.

    ReplyDelete
  10. The veneered modular counter Jimmy Choo Heels desks. This simple and stylish KarenMillens reception total Snap Back Hat Store amount space available to you for your office Gucci Quotes desking unit. stylish Karen Millen Black features such as a type of Gucci Belts Salereception Jimmy Choo Designer counter. You can even incorporate the company logo in Gucci Quotes the veneer or a glass shelf or a Jimmy Choo Red Shoes privacy screen. The vast amount of flexibility offered by this Fusion system allows a whole host of possible configurations. en Rand also offers other varieties in the reception desks category such as Jimmy Choo Shoes contemporary and continental along with office desking and display units. Browse our site and choose as per your taste and your style. Visit the site www.shopfittingunits.co.uk and view one Snapback Hat World of the finest Reception desks collections online

    ReplyDelete
  11. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete
  12. Hey, I like your post. Thanks for sharing. We can not build a pyramid in the same standards as Cheops, in our time, and I highly doubt you could do at the time of the pharaohs, with their rudimentary means. My belief is that the ancient Egyptians are simply served pyramids, already built for thousands of years to install sarcophagi, if they really did. This could already be an achievement in itself. While we constantly harping us this kind of nonsense, that the pyramids were égyptiennes. Nous graves are no longer in school and know a synthesis of all that has been said about it. Best of luck.
    =================================
    Africa Current News

    ReplyDelete
  13. Westworlds collide! This Westworld is based on an original 1973 movie written and directed by Michael Crichton. Ed Harris (human) sinister character, the Man in Black, is always on hand to slide in and rain bad news on everyone, notably wears all black. So did Yul Brynner as the Gunslinger (robot) in the original movie.

    One feminist shirts small victory was that fans left Veterans Stadium intact. Many had feared a reprise of the destruction and looting friends t shirt of Connie Mack Stadium, after a 1970 Phillies victory in the team's final game there. To be safe, though, police with dogs showed up during the seventh inning stretch to form a perimeter around the field.

    ReplyDelete