Friday, April 29, 2011

Catedrala St. Paul

Cartierul City din Londra, cunoscut si sub numele de "mila patrata", este astazi sediul financiar al capitalei, cladirile de aici servind aproape in totalitate comertului.
Aceasta zona a fost distrusa aproape in totalitate de Marele incendiu din anul 1666. La acea vreme, distrugerea multitudinii de locuinte insalubre in care isi duceau traiul amarat supravietuitorii Marii ciume ce a devastat orasul cu un an inainte a fost privita ca o tragedie, dar istoria o priveste ca pe o oportunitate ce i-a permis lui Sir Christopher Wren sa reconstruiasca un oras impunator, cu numeroase edificii din piatra puternic influentate de baroc.

Cea mai de pret cladire este reprezentata de Catedrala St. Paul, cel mai impunator monument religios in care am pasit pana acum. Exteriorul este maret. Contrastul dintre petecele firave de iarba din jur si domul gri, imens, ce pare sa sprijine cerul cu nori cu tot este impresionant. Frontonul vestic este strajuit de doua turnuri gemene, iar in turnul dinspre nord se gaseste cel mai mare clopot din intreaga tara, ce cantareste 17 tone si este cunoscut sub numele de "marele Paul".
In interior este interzis fotografiatul, asa ca va trebui sa ma credeti pe cuvant, sau si mai bine, sa imi puneti la indoiala cuvintele si sa mergeti la Londra. Biletul costa 14,50 lire intreg si cu o lira mai putin pentru studenti si include un audio ghid, sub forma unui ipod incarcat cu filmulete ce va poarta prin istoria catedralei.

Eu am inceput turul cu o plimbare la parter. Va sfatuiesc sa incepeti sa mergeti spre altar prin "culoarul" din stanga, sa va intoarceti prin mijloc si sa va opriti sa admirati domul inalt de 110 metri din interior si apoi sa va intoarceti pe culoarul din dreapta, pana ajungeti la intrarea in cripta. Cititi placutele comemorative si priviti sculpturile dedicate unor oameni importanti din istoria Marii Britanii. Surprinzator, cripta nu are un aer funebru, ci mai degraba festiv.

Dupa o scurta vizita in cripta, am urcat treptele inguste de lemn ce sunt inlocuite apoi cu o scara de piatra si mai ingusta, pentru a ajunge in interiorul domului. Sunt 3 niveluri la care va puteti opri. In Whispering Gallery va puteti juca putin cu sistemul de comunicatii incastrat in zid. Daca soptesti ceva langa zid, cuvintele vor fi auzite de cel aflat in fata ta, la cateva zeci de metri distanta. De aici am putut vedea altarul de la inaltime, dar si mozaicurile superbe ce impodobesc domul. Atentie insa daca aveti rau de inaltime! Desi galeria este delimitata de o balustrada foarte inalta din fier forjat, am vazut destule persoane pe jumatate lesinate asezate pe bancutele de piatra prezente la acest nivel.
Pentru curajosi insa, mai urmeaza cateva trepte in spirala, ce ii poarta pana la Stone Gallery, iar de aici se merge catre Golden Gallery, aflata la 100 de metri inaltime. De aici, intreaga Londra ni se asterne la picioare. Aveti voie sa faceti fotografii in exterior, asa ca luati-va camera cu voi.

PS: Nu uitati de concurs! Puteti castiga ghidul de calatorii Discover Great Britain de la Lonely Planet. Detalii aici.

8 comments:

  1. Impresionant, intr-adevar. Eu tin minte ca am urcat cateva sute de trepte pana in varful catedralei din Ulm acum vreo 8 ani si am avut parte de o priveliste superba. Vedeam si Dunarea de acolo..

    ReplyDelete
  2. din cate stiu e al doilea din lume, dupa vatican ;)

    ReplyDelete
  3. asta nu stiam. acum mi-ai adus aminte si de Vatican si ma oftic :))). Privelistea din cupola sf. Petru este extraordinara! Ai Roma la picioare, nu altceva..

    ReplyDelete
  4. Aşa e, după San Pietro, a doua ca mărime e St.Paul. A treia este Giralda, din Sevilla. Impresionant view-ul de sus. Iar interiorul este nemaipomenit. Păcat că nu se poate fotografia...

    ReplyDelete
  5. La Ulm,Vatican si Giralda inca nu am ajuns, dar sunt toate pe lista. :)

    ReplyDelete
  6. The rising oceans are set to repeatedly flood residences by 2045 if greenhouse gas emissions aren't severely cut, the experts warn. "The impact could well be staggering," said Kristina Dahl, climate scientist at the Union of Concerned Scientists. "This level of flooding would be a tipping point where people in these communities would think it's unsustainable.

    Focus on aspects of the job that you do enjoy even if it just chatting with your coworkers at lunch. Changing your attitude towards your cheap custom shirts job can help you regain a sense of purpose and control.Find balance in your life. If your job or career isn what you want, find meaning and satisfaction elsewhere: in mom life shirt your family, hobbies, or after work interests, for example.

    ReplyDelete