Thursday, April 28, 2011

Turnul Londrei

Daca mergeti la Londra si aveti o jumatate de zi la dispozitie, nu puteti rata Turnul Londrei, o fortareata impunatoare cu o istorie zbuciumata, ce e povestita in imagini in numeroasele incaperi ce pot fi vizitate astazi.
Cetatea are in prezent 19 turnuri, construite de-a lungul vremii, numele de Turnul Londrei venindu-i de la White Tower sau Turnul cel Alb, care este cel mai mare dintre toate cu cei 30 de metri in inaltime ai sai. White Tower a fost construit in anul 1097, din piatra si apoi vopsit in alb in 1241, astfel incat acum se evidentiaza de suratele sale mai batrane si mai macinate de vreme. Cele patru turle cu acoperis sub forma de ceapa se zaresc din departare.
Structura cetatii este foarte complexa, avand la exterior un zid gros de piatra de forma hexagonala, ce incorporeaza 6 turnuri si spatiul de patrula numit Outer Ward. Spatele acestui spatiu este intarit de un zid de aparare interior, fortificat cu turnuri cilindrice. In interiorul acestuia patrundem in Inner Ward, un spatiu larg in care gasim Baracile Waterloo ce i-au adapostit pe soldati, Casa Reginei, Capela Sf. Ioan, Biserica Sf. Petru ad Vincula, Turnul Verde, Turnul Alb si Turnul Insangerat.

Astazi toate aceste cladiri au fost transformate in spatii expozitionale, fiecare avand cate ceva interesant de oferit. Daca va grabiti, mergeti direct la Bijuteriile Regale, unde puteti admira coroana Reginei Elisabeta a II-a si impresionantul diamant Koh-I-Noor, coroana Imperial State pe care se afla incrustat diamantul Steaua Africii, dar si alte sabii, coliere si coroane ce apartin Familiei Regale a Regatului Unit al Marii Britanii.


 Pentru cei ce au suficient timp la dispozitie, cate o jumatate de ora in fiecare spatiu expozitional va fi suficienta pentru a va face o idee de ansamblu. Va vor placea cu siguranta armurile, posterele ce recreeaza propaganda de recrutare, mesajele scrijelite in piatra de catre detinutii din Green Tower.

Faceti un tur alaturi de un gardian Yeoman pentru a afla de unde ii vine numele Portii Tradatorilor, cum a fost executata Anne Boleyn sau cum au disparut printii Edward si Richard, fiii regelui Edward al IV-lea. In total sunt 42 de Yeoman warders, cunoscuti si sub numele de beefeat-eri. Ei au grija de cetate si de corbii sai legendari, ce asigura supravietuirea natiunii dupa spusele povestii. In fiecare seara, la ora 21:30 are loc schimbarea garzii si vizitatorii sunt bineveniti sa asiste, cu conditia sa trimita in prealabil o cerere scrisa. Nu va intristati insa daca plecati la Londra fara preaviz. In timpul zilei gardienii sunt tare mandri sa pozeze in uniformele lor din vremea Tudorilor, iar pentru copii au o mica surpriza...ii lasa sa tina cheile cetatii.
Nu va uitati portofelul acasa, caci intrarea costa....si exista si o multime de buticuri cu suveniruri care mai de care mai tentante.  Detalii despre bilete si program gasiti pe site-ul Tower of London. In continuare cateva fotografii...

White Tower
Un tun frumos impodobit

Mi-ar placea si mie un asemenea castel :)

Stiati ca faimoasele caciuli din blana de urs au fost inlocuite cu o varianta eco-friendly pentru a calma spiritele organizatiilor de protectie a animalelor?

Propaganda de razboi

Captura de razboi


Daca va plimbati intre turnuri va veti bucura de privelisti spectaculoase

Si va puteti intalni cu soldati din otel aflati la post pe metereze


Sau puteti arunca o privire spre interiorul cetatii.

Expozitia dedicata armurilor este foarte interesanta.

Se pare ca si Zmeul-Zmeilor a trecut pe la Tower of London...si si-a uitat buzduganul.

Expozitia dedicata monezilor este foarte interesanta si are multe elemente interactive.

Exista chiar si o camera in care este prezentata evolutia blazoanelor si stemelor de-a lungul timpului.
Eu am stat o jumatate de zi aici, dar am vazut totul cam in graba, asa ca daca puteti, va sfatuiesc sa programati o zi intreaga pentru Turnul Londrei. Merita!

5 comments:

  1. am fost, am vazut. sangeroasa istorie au mai avut britanicii astia :|

    ReplyDelete

  2. يحتاج الى مكافحة متخصصة لانها حشرة عنيدة وتختبأ في اماكن يصعب الوصول اليها ويحتاج الى رش المنزل واحيانا المنازل المجاورة لضمان عدم تواجدها في محيط المنزل ومعادة الاصابة بها الاول تستخدم افضل مبيدات مكافحة بق الفراش وتضمن لك القضاء النهائي عليه فالاول تعرف بانها اشهر شركة مكافحة البق بالرياض واشهر شركة مكافحة البق بجدة واشهر شركة مكافحة البق بمكة
    شركة مكافحة بق الفراش بجدة
    شركة مكافحة العته بمكة شركة مكافحة البق بالقصيم
    _______________________________
    - الفئران
    تعد من اكثر القوارض خطورة على الانسان لانها ناقلة لامراض خطيرة كالسل والطاعون ولابد من مكافحتها على يد متخصص فهى تجيد الاختباء وتتكاثر بسرعة عاليةوتنتشر في شبكات الصرف الصحى ويتم مكافحتها بعدة طرق بافضل مبيدات وطرق مكافحة الفئران فالاول تعرف بانها افضل شركة مكافحة الفئران بالرياض وافضل شركة مكافحة الفئران بجدة وافضل شركة مكافحة الفئران بمكة وافضل شركة مكافحة الفئران بالخبر وافضل شركة مكافحة الفئران بالقصيم وافضل شركة مكافحة الفئران بالمدينة المنورة
    شركة مكافحة الفئران بالجبيل
    _______
    شركة مكافحة فئران بالاحساء
    شركة مكافحة فئران بالخرج

    ReplyDelete