Monday, May 2, 2011

British Museum

Fondat in 1753, prin cumpararea de catre guvernul britanic a colectiei de 79 000 de obiecte de arta a lui Sir Hans Sloane, medicul Curtii Regale, British Museum este astazi unul dintre cele mai mari si mai importante muzee din lume, cu peste 7 milioane de obiecte in inventar. Eu am poposit aici pentru cateva ore, dar cred ca nu m-as plictisi daca m-ar inchide cineva in interior pentru o saptamana.



Dar cum timpul ne este probabil cel mai mare dusman, trebuie sa ne planificam bine vizita la British Museum pentru a profita la maximum de fiecare clipa petrecuta in interior.
Intrarea este gratuita si la parter puteti gasi harti care sa va ajute sa gasiti cat mai usor camerele expozitionale dorite. In weekenduri si in vacantele copiilor muzeul este foarte aglomerat, asa ca tineti seama de acest lucru cand va programati vizita.
Ce e de vazut? Mult prea multe, as spune. "Lista" depinde de interesul si pasiunile fiecaruia, dar iata care sunt cele mai populare exponate.


In camera 4 se gaseste Rosetta Stone, blocul de piatra neagra ce a permis descifrarea hieroglifelor, pe ea fiind scrijelit acelasi mesaj in 3 limbi. Cred ca este cel mai vizitat obiectiv din muzeu, altfel nu-mi explic marea de oameni ce inunda aceasta incapere. In schimb in celalalte camere cu piese egiptene lumea nu se inghesuia la fel de tare, permitandu-mi sa admir in voie mumii, sarcofage si obiecte de uz casnic. Nu ratati camera 61, pentru a intelege cate ceva despre mumii.
Mi-a placut foarte mult si colectia de arta greceasca, din camerele 18 si 14. Statuile de marmura Elgin ce impodobeau Partheonul atenian sunt absolut superbe. Daca ar fi sa ne luam dupa arta lor, grecii antici ar trebui sa fie cei mai frumosi oameni care au existat pana acum pe Pamant.
In camera 70 se poate admira un superb vas roman, cunoscut sub numele de Portland Vase. Dateaza din secolul I si e facut din cobalt, avand un basorelief din sticla alba ce ilustreaza casatoria dintre Peleus si Thesis si pe fiul lor Achile.
Mi-ar fi placut sa am timp sa merg si in Galeria Ceasurilor, in camera 49 ce adaposteste comoara Mildenhall, o colectie bogata de argintarie de pe vremea romanilor,la piesele de sah Lewis in camera 42, in galeria mexicana din camera 27 si  la colectia de arta orientala din camera 33, dar lista nu se opreste aici.
La plecare, ridicati-va privirea spre acoperisul de sticla de deasupra Great Court. E alcatuit din 3312 triunghiuri din sticla si cantareste peste 800 de tone. Un muzeu impresionant din toate punctele de vedere, nu-i asa?

 Mai jos aveti cateva fotografii ale unor exponate care mi-au placut. Din pacate imaginile reusesc sa trasmita doar o mica parte din frumusetea acestor obiecte incarcate de istorie si povesti, asa ca va sfatuiesc sa mergeti la Londra sa vedeti cu proprii ochii tot ceea ce are de oferit British Museum. Daca aveti nevoie de un ghid, nu uitati sa participati la concursul nostru de pe Facebook. Puteti castiga cartea Discover Great Britain -Lonely Planets. Detalii aici.






8 comments:

  1. De mult imi doresc sa vad British Museum... dar nu stiu cand o sa-i vina randul! Ohh..intrare gratuita! Asta chiar imi place!

    ReplyDelete