Wednesday, January 5, 2011

Castelul La-Ferte-Saint-Aubin

Domeniul La Ferte Nabert este atestat documentar din anul 989. In secolul al XVI-lea, domeniul care continea un teren vast si un mic castel apartinea familiei d' Estampes, care i-l daruieste in 1575 lui Francois de St-Nectaire. Henri, fiul lui Francois, construieste langa micul castel  doua dependinte, care aproape ca intrec in dimensiuni castelul. 


Dupa moartea sa, neavand urmasi directi, domeniul este vandut maresalului Lowendal, care gaseste castelul in paragini. Timp de 9 ani il restaureaza si isi petrece aici restul zilelor. Si mostenitorii sai vor vinde, de aceasta data unui armator din Nantes, Nicolas Bertrand. Castelul va trece de la un proprietar la altul pana in 1987, cand intra in proprietatea lui Jacques Guyot, care il restaureaza si il introduce in circuitul turistic.
Daca veti avea prilejul sa il vizitati, va veti bucura de atmosfera unor timpuri de mult apuse. In salon troneaza un pian imens, cu o partitura uitata deschisa si cu scaunelul pregatit, de parca in orice moment ar putea intra in camera o domnisoara din inalta societate gata sa ne incante auzul cu cateva acorduri.
Bucataria este si ea pregatita sa se trezeasca la viata in orice moment. Fazani, rate si gaste salbatice agatate de tavan si cosurile pline cu legume si fructe abia asteapta sa participe la un ospat de pomina.
Din acei ani de bunastare au ramas acum doar amintiri si lectii de istorie...
V-am atasat si un fragment de harta, ca sa nu va rataciti in drum spre castel.
Va astept si miercurea viitoare, cu un nou episod din Castelele Loirei.

7 comments:

  1. Imi place seria asta, vertAnge, fiindca eu nu am vazut castelele, am fost doar la Paris (twice :)

    ReplyDelete
  2. Foarte frumos, iar istoria mereu este mai interesanta decat prezentul. Merita sa poti sa pleci sa colinzi lumea si sa vezi frumuseti apuse, dar care mai pot incanta privirile.

    ReplyDelete
  3. Sper sa vad macar 2-3 din castelele de pe Valea Loarei cu ochii mei!
    Acesta sincer nu e chiar pe placul meu :)

    ReplyDelete
  4. Ma bucur ca va place initiativa mea. Sper sa va inspire si sa va determine sa vizitati macar o parte din Castelele Loirei.
    Alicee, iti recomand sa incepi cu Chambord.

    ReplyDelete
  5. ¡Hola VertAnge!. Tines razón el valle de Loira es precioso cuando estuve en Francia viste el castillo de Chambord y fue impresionante; junto con el palacio de Versalles y el castillo de Fontainebleau espero poder volver con mis hijos.
    Un abrazo

    ReplyDelete