Wednesday, January 12, 2011

Chateau de Sully-sur-Loire

 Castelul Sully-sur-Loire, cu turnurile sale inalte si zidurile groase, este exemplul perfect al unei fortarete medievale.
Construit la sfarsitul secolului XIV, castelul era in acele vremuri unul dintre cele mai impunatoare de pe Valea Loirei.
Cel mai celebru proprietar al sau a fost Maximilian de Bethune (1560-1641) , primul duce de Sully si supus de vaza al regelui Henri al IV-lea.  El a creat parcul din jurul castelului, a extins perimetrul initial si a construit diguri pentru a feri zidurile de forta apei.
In urmatoarele secole castelul a ramas in posesia familiei de Sully, iar din 1962 a devenit proprietatea departamentului Loiret.



Interiorul ascunde sali mari, in centrul carora se gaseste cate un semineu impozant din marmura. Pe pereti sunt expuse tapiserii si picturi din epoca medievala.
In camera ducelui de Sully se gaseste inca o parte din mobilierul original, iar sala de mese e foarte frumos decorata, pe un perete putandu-se admira o reprezentare a Arborelui vietii.
Nu trebuie ratata nici sarpanta donjonului, veche de 600 de ani , care uimeste si azi prin grandoare. Probabil mesterii care au construit-o au fost platiti in aur.

Castelul e inchis lunea,  pe 25 decembrie si toata luna ianuarie, dar in restul timpului il puteti vizita  de la 10:00 la 12:00 sau de la 14:00 la 17:00.
Fotografiile sunt facute de Christophe Finot si le-am gasit pe wiki commons , dar abia astept sa vizitez si eu castelul si sa il pozez.
Nu uitati ca va astept si miercurea viitoare, cu o noua invitatie de a vizita un castel de pe Valea Loirei.

10 comments:

  1. Imi place tare mult rubrica asta. In primavara vom merge la Paris, si sper sa ajungem sa vedem si noi macar vreo 2 castele :-)

    ReplyDelete
  2. Este maret, minunat. Imi plac formele sale, apa, zidul, cerul.

    ReplyDelete
  3. Sper sa ajung sa vad castelul acesta. E chiar frumos!

    ReplyDelete
  4. Imi aminteste de povestile cu muschetari...

    ReplyDelete
  5. oau, ce fain arata! vreau si eu sa merg acolo!!! :)

    ReplyDelete
  6. This is the kind of place I would like to visit, Just have to watch in case I got captured by someone coming out wearing a suit of armour !!

    ReplyDelete