Friday, January 21, 2011

10 locuri de nota 10 in Estul Mijlociu, un articol scris de Razvan si Andra, echipa Aboutro.com

Continuam seria de articole "10 locuri de nota 10" cu o selectie fascinanta facuta de Razvan si Andra, cei doi calatori temerari care pe langa plimbat prin lume si-au facut timp si sa creeze si un planificator de calatorii extrem de util celor care vor sa descopere Romania si foarte bine documentat. Daca nu l-ati incercat inca, intrati acum pe www.aboutro.com. Dar cum cei doi nu se plimba doar prin Romania, puteti citi mai jos cate ceva despre cele 10 locuri de nota 10 pe care le-au vazut in Estul Mijlociu.
Luna Iunie, o luna normala pentru multi altii, dar nu si pentru noi doi.
Pentru prima data ne luam inima in dinti si plecam din tara pentru mai mult de o saptamana. Si nu mergem oriunde, ci intr-un tinut pe care nu l-am mai vazut niciodata: Estul Mijlociu.

Avem concediu o luna, si 4 tari de vizitat: Egipt, Iordania, Siria si Turcia.
Incepem cu Egipt unde ne asteapta un soc cultural, dar si multe lucruri extraordinare.
1. Piramidele si Sfinxul:
Pentru ca sunt atat de mediatizate si le vedem de nenumarate ori la televizor, parca te astepti sa nu te uimeasca cu nimic. Trebuie insa sa stai langa Sfinx sau la baza unei piramide si o sa ti se faca pielea ca de gaina :)
Nu mai conteaza ca le stii pe de rost, ca ti-a explicat Discovery sau National Geographic cum au fost realizate. Cand stai langa ele trebuie sa-ti amintesti sa respiri, sau sa te opresti din fluxul de "WOW" care vine atat de natural. Cam toata lumea face acelasi lucru: "wow" si poze :) asa ca e in regula sa te manifesti.

Daca vrei sa te bucuri cateva ore bune de priveliste, atunci evita anotimpul fierbinte. Indiferent de cat de mult iti doresti sa stai in zona, vara temperaturile sar de 40 grade si iti este imposibil sa rezisti suficient de mult incat sa pleci de buna voie. Combina asta cu vanzatorii ambulanti care se tin scai dupa tine, si o sa te trezesti instant cu o migrena. Toate fac parte din aroma Egiptului, asa ca trebuie sa te pregatesti sufleteste sa le apreciezi pe masura.


2. Aswan:
Situat in sudul Egiptului, chiar pe malul Nilului, este un oras extraordinar. Linistit si curatel pana aproape la antiteza cu Cairo, iti ofera cateva lucruri importante:
- o priveliste care iti taie rasuflarea, in special la apus si rasarit:
- un punct de plecare catre templul Abu Simbel unde se merge numai organizat si insotiti de cateva masini de politie.
- posibilitatea unei plimbari pe Nil intr-o feluca, cu directia Luxor unde te asteapta alte doua temple importante: Karnak si Luxor.

In Aswan ai hosteluri care iti ofera la preturi extrem de mici un confort nesperat: aer conditionat, mic dejun, gradina pe acoperis care iti permite sa vezi toata zona si sa te bucuri in liniste de o shisha :)


3. Abu Simbel:
Daca nu stii un amanunt foarte important despre acest templu, si il aflii dupa ce il vizitezi, s-ar putea sa te socheze de-a binelea.
Templul a fost amenintat de apele Nilului, dupa ce s-a construit un baraj in zona, asa ca printr-o cooperare internationala UNESCO, templul a fost mutat din locatia initiala. Micul "munte" din zona este construit special ca sa adaposteasca templul in noua locatie. Dupa ce aflii aceste amanunte, ai o mica revelatie si incepi sa vezi totul cu alti ochi.

4. Luxor:
Orasul a fost candva numit "hassle capital of the world", din cauza vanzatorilor foarte insistenti care initiaza un adevarat atac psihologic de fiecare data cand te vad catusi de putin interesat de produsele lor.
Chiar daca nu vrei sa cumperi nimic si ii refuzi in repetate randuri, vanzatorii nu stiu sa accepte un raspuns negativ asa usor.
Lucrurile s-au mai schimbat insa in ultimii ani, odata cu schimbarea politica din zona. "Hassle"-ul nu mai este vazut cu ochi buni, iar vanzatori raspund prompt cu "Sorry" daca le spui "No hassle please!"
Dar sa trecem peste aceste amanunte de suprafata si sa mergem la cele mai interesante lucruri pe care le poti face in zona:
- Templul Karnak este musai de vazut, iar noi recomandam un ghid care sa va explice lucruri pe care altfel le-ati putea rata.
- Templul Luxor pozitionat chiar in inima orasului, este mult mai mic decat Karnak. Probabil ca cel mai bine este sa incepeti cu Luxor, ca sa nu va pierdeti din entuziasm dupa vizitarea impresionantului templu Karnak.

- O plimbare in aer cu un balon cu aer cald! Daca nu ati mai facut asta pana acum si ajungeti in Luxor, ar fi pacat sa ratati ocazia de a pluti lin deasupra zonei. Din cate am inteles, costul in Luxor este unul din cele mai mici din lume, asa ca inca un motiv in plus sa prindeti aripi :)




5. Dahab
Oraselul acesta linistit, candva un mic sat de pescari, a fost ultima noastra oprire inainte de Iordania.
Ne-am petrecut aici probabil ca cea mai relaxanta perioada din toata excursia. Am citit si am scris articole la umbra palmierilor, am inotat in laguna albastra si ne-am jucat cu pesti colorati, am mancat regeste impreuna cu prieteni noi, si am facut in liniste planuri pentru urmatoarele trei tari.
Daca vreti o alternativa mult mai ieftina la Sharm El Sheik, Dahab va poate oferi aproape acelasi confort. Ii lipsesc cu desavarsire plajele de nisip, dar compenseaza din plin cu terasele suprapuse - pozitionate strategic chiar pe malul apei, restaurantele cu mesele care aproape ca sunt mangaiate de valuri, si cu ofertele care includ gratuit shisha, ceai si inghetata (totul depinde de cat de bine te pricepi sa negociezi).



6. Petra
Petra este de departe cel mai frumos lucru pe care l-am vazut in excursia aceasta. Acest orasul nabatean este mai impresionant si decat piramidele.
Nu aruncati inca cu pietre :) o sa va explicam imediat parerea noastra.
Daca la piramide stai cateva ore (maxim o zi), iar sentimentul este in genul "veni, vidi, vici", la Petra nu ai timp sa te plictisesti nici in 2-3 zile, iar cand pleci de acolo parca lasi ceva important in urma ta.




7. Damascus
In Damascus e recomandat sa stai minim o saptamana.
Noi ne-am petrecut putinul timp pe care-l aveam la dispozitie in bazar (El-Hamidiyeh Souk) - al carui acoperis masiv pastreaza inca urmele gloantelor care l-au ciuruit in revolta din 1940 impotriva francezilor. Am mai stat si in Umayyad Mosque (The Grand Mosque) considerata una dintre cele mai mari si mai vechi moschei din lume.

8. Hamas
Hamas este un alt orasel linistit in care te poti relaxa plimbandu-te prin parc si ascultand la sunetul parca de jale, produs de morile de apa (Norias) din zona. Daca nu esti atent, in functie de cum bate vantul poti sa te trezesti sub un jet de apa aruncat de rotile uriase.
Din Hamas poti sa viziteti cetati in zona, printre care si o cetate a asasinilor si castelul Crac des Chevaliers.

9. Cappadocia.
Cand ajungi in Cappadocia ai impresia ca esti pe alta lume: terenul arata ca o ciupercarie, iar cat vezi cu ochii sunt tot felul de stanci si conuri iesite din pamant, multe din ele transormate in case sau hoteluri. Iti e usor sa-ti imaginezi ca din acele structuri ciudate o sa iasa oameni pe masura de diferiti.


10. Istanbul
Orasul cu doua fete, una asiatica si una eurpeana. Oamenii sunt aceeasi indiferent de zona in care te aflii: ospitalieri peste masura.
Daca mergi in luna mai sau la inceputul lui iunie, o sa ai ocazia sa vezi cultura si oamenii mai usor decat in iulie/august cand orasul abunda de turisti si mici antreprenori pregatiti sa iti vanda diverse suveniruri.
In orice perioada te-ai duce, fa un efort si trezeste-te de la 5 dimineata. Mergi in zona Sultanahmet si viziteaza tot ce poti inainte ca zona sa fie invadata de oameni. Moschea "Albastra" merita din plin sa o vizitezi de cel putin doua ori: o data dimineata cand linistea este parca coplesitoare si iti taie respiratia, si o data in timpul slujbei cand poti sa observi musulmanii si obiceiurile lor.

Daca vrei sa descoperi aventurile celor 2 pe pamant romanesc, te invit sa ii urmaresti pe blogul "Excursii pe meleagurile tarii-povesti cu haiduci si haiducite".
Daca planuiesti chiar tu o o excursie prin tara, nu uita de planificatorul de vacanta Aboutro.com . Cu siguranta te va inspira!

5 comments:

  1. Nu stiu daca asa a fost preluat de la cei doi temerari, dar cred ca mai corect este Orientul Mijlociu-ca regiune istorica, politica si etnica, iar pentru zona mai apropiata, Orientul...Apropiat.
    Cu respect.

    ReplyDelete
  2. Cum genul acesta de topuri este foarte personal, nu pot decat sa ii felicit pe autori pentru optiunile lor: daca ne-au scris si ne-au documentat aceste locuri, inseamna ca si-au implinit niste dorinte. Le urez sa faca acest lucru in continuare!

    ReplyDelete
  3. Nuweiba aflata putin mai la nord de Dahab are plaje mai faine si NU e Sharm.... inshallah :)
    Despre piramide, as zice ca piramidele de la Dashur iti ofera o experienta mult mai faina decat cele din Giza, dar cele din Giza sunt faimoase, deci e un must-do

    ReplyDelete
  4. Viorel, Imperator, multumesc frumos pentru completari. Sunt sigura ca vor fi utile tuturor temerarilor dornici sa descopere aceste locuri.

    ReplyDelete