Sunday, January 2, 2011

2 ianuarie-cativa pasi in istorie

Va intrebati oare cum a marcat ziua de 2 ianurie istoria omenirii? Iata cateva fapte care au schimbat fata lumii, transformand-o in societatea pe care incercam sa o descifram astazi.
In 1492, Granada, ultima fortareata musulmana de pe teritoriul Spaniei capituleaza in fata armatei crestine condusa de Ferdinand al II-lea si Isabella de Castillia.


 In 1661, contesa Erszebet  Bathory e acuzata de uciderea a 610 tinere fecioare, in incercarea disperata de a-si mentine tineretea si puterea prin mijloacele magiei negre. In urma sa a ramas un mit aproape la fel de puternic ca legenda lui Dracula. Daca va intriga viata contesei, va invit sa cititi articolul despre castelul contesei insangerate. Castelul in care a trait se afla in Ungaria, la Csejthe.

Anul 1900 a adus cu sine discurile de vinil, fabricate la Montreal, in Canada. Credeti ca oamenii vremii visau la cd-uri?

Poate domnul din imagine. Nu-l recunoasteti? Este vestitul scriitor de science-fiction Isaac Asimov, nascut pe 2 ianuarie 1920 , recompensat de 6 ori cu premiul Hugo, cea mai mare distinctie americana pentru literatura S.F. Prin cartile sale ne-a ajutat sa calatorim in timp...sa visam...sa speram.

In 1939, revista americana Times il desemneaza pe Adolf Hitler omul-anului

 In 1959 rusii lanseaza prima sonda spatiala, Lunik-1. Omul nu se mai limiteaza la progesul industrial si tehnologic de pe Terra, vrea sa cucereasca spatiul.
In 1968 Chris Barnard realizeaza in Africa de Sud cel de-al doilea transplant de inima. Pentru ca operatia sa se poata desfasura, pacientul a semnat o hartie in care spunea ca este de acord sa accepte o inima "ne-alba", donatorul fiind un metis.
Ce se va intampla pe 2 ianuarie 2011? Dar 2050?  Doar timpul va putea sa raspunda acestor intrebari.
Vrem sau nu, lumea se schimba de la un moment la altul, asa ca incercati sa va bucurati de fiecare clipa. De fiecare peisaj care va taie rasuflarea. De fiecare om de al carui destin va ciocniti...

6 comments:

  1. Aplaud ideea ta, VertAnge, de a ne aduce sau re-aduce in memorie date atat de importante pentru istoria omenirii, informatii interesante. Felicitari!

    ReplyDelete
  2. Ma bucur ca iti place ideea, Traveling Hawk. Anul acesta voi publica cateva articole prin intermediul carora putem calatori mai mult in timp decat in spatiu.

    ReplyDelete
  3. Vă mulţumim pentru vizita dumneavoastră.

    Happy New Year.
    Să fie deplină sănătate şi fericire.

    ruma

    ReplyDelete