Monday, January 3, 2011

Atlantida, un taram de legenda

V-am povestit pana acum cu mare drag despre locuri pe care le-am vazut cu ochii mei sau despre tari indepartate pe al caror pamant imi doresc sa calc curand.
Astazi insa am sa va povestesc despre un taram legendar, numit Atlantida.
Mentionata pentru prima data in "Dialogurile" lui Platon, aceasta mareata insula este descrisa ca o mare putere maritima, fabulos de bogata, aflata dincolo de stramtoarea Gibraltar si dominand Marea Mediterana pana in Egipt si Toscana.

Potrivit spuselor lui Platon, Atlantida i-ar fi revenit lui Poseidon, zeul marilor si al cutremurelor, la impartirea Pamantului. Acesta s-a insurat cu o muritoare frumoasa numita Cleito si au avut impreuna 10 fii, cei 10 regi care domneau peste cele zece regiuni ale insulei paradisiace traind in buna intelegere. In cinstea lui Poseidon, acestia au ridicat in mijlocul resedintei regale un templu dedicat zeului, inconjurat de ziduri de aur si impodobit in argint si foite aurii. In interior trona o statuie cu un Poseidon ce isi conduce carul tras de sase cai inaripati. 
Atlantida era un taram binecuvantat, a carui bogatie era nemasurata.
Desi la inceput au fost nobili si plini de virtuti, atlantii au devenit cu timpul avizi de putere si au incercat sa subjuge tarile invecinate. In cele din urma au fost infranti de atenieni, iar insula lor plina de bogatii a fost distrusa de fortele naturii.
Sa fi existat oare acest taram pe care atlantii au trait o luxurianta Varsta de Aur? 
De la Platon incoace s-au insirat pe hartie mai mult de 2000 de carti despre Atlantida si misteriosii atlanti. De-a lungul anilor, Atlantida a fost identificata cu diverse tinuturi, de la Brazilia si Australia, pana la Groenlanda sau Malta.
Unii din cautatorii neobositi ai Atlantidei cred inca in spusele lui Platon, situand insula dincolo de stramtoarea Gibraltar, in timp ce altii sustin ca Atlantida ar fi fost de fapt insula greceasca Thera, distrusa de eruptia unui vulcan. Asemanarile dintre atlanti si locuitorii Cretei minoice sunt izbitoare, desi Platon situeaza in mod explicit Atlantida dincolo de Coloanele lui Hercule.
Oamenii continua cautarea insulei utopice a lui Platon...caci ce poate fi mai frumos decat sa crezi in existenta paradisului pe Pamant.
Voi la ce taram de poveste visati la inceputul acestei saptamani?

8 comments:

  1. Atlantida a tentat pe multi cu taramurile ei de vis. Multe supozitii, nimic confirmat inca, asa ca putem continua sa visam :)

    ReplyDelete
  2. Nu ma gandeam la Atlantida :), azi am visat si retrait clipe din Maroc
    Sunt multe locuri paradisiace pe Pamant, pacat ca nu avem noi posibilitatea de a le explora pe toate!

    ReplyDelete