Friday, January 7, 2011

Istanbul, orasul ratacit intre Orient si Occident

Inima magnifica a Istanbului bate inca pentru gloriile Bizantului, Constantinopolului si vechiului Imperiu Otoman, in timp ce incearca sa integreze in peisaj vile scumpe si zgarie-nori de otel si sticla. Din cenusa istoriei renaste acum o tanara metropola plina de viata, agitata si zgomotoasa, in care nu va veti plictisi cu siguranta intr-o excursie de weekend.

Fie ca ajungeti aici cu avionul, trenul sau masina, va recomand sa va cazati cat puteti de repede si apoi sa iesiti pe strada. Agitatia strazilor turcesti ofera un spectacol incredibil, iar miresmele comerciantilor ambulanti va vor atrage sa degustati tot felul de preparate delicioase: peste proaspat prajit, sis kebab, ayran, baclava si alte delicii dulci, inghetata...

Dar n-ati traversat o mare doar pentru o burta de mancare, nu? E timpul si pentru ceva hrana sufleteasca. Va propun sa vizitati cateva biserici bizantine, destul de putin promovate turistic. Aya Irini (Biserica Sf. Irina) se gaseste in interiorul primei porti a complexului Palatului Topkapi si este cea mai  veche biserica bizantina din Istanbul. Mai puteti vedea  Kucuk Aya Sofya Camii si Molla Zeyrek Camii, doua biserici mici care pastreaza acea atmosfera de crestinism timpuriu.
Dupa o mica introducere in arta bizantina, este momentul sa explorati cea mai spectaculoasa atractie a orasului si una dintre cele mai frumoase creatii arhitectonice din lume, Aya Sofia, Biserica Sfintei Intelepciunii.

Vis-a-vis de Aya Sofia se afla Basilica Cistern sau Yerabatan Sarayi (Palatul Scufundat). Veti patrunde intr-o camera imensa, cu un tavan de catedrala, sprijinit pe 336 de coloane partial scufundate in apa. O incapere stranie, dar pe care va sfatuiesc sa o treceti pe lista obiectivelor turistice pe care le veti vedea in Istanbul.

In spatele Ayei Sofia se gaseste Palatul Topkapi, un palat imens pentru care ar fi bine sa aveti la dispozitie minim o zi. Nu ratati turul haremului. Se plateste separat, dar veti vedea vreo 40 de camere din cele 300 care au adapostit femeile misterioase ale sultanilor. 
 Vreti sa vedeti o moschee impresionanta? Sultan Ahment I Camii (Moscheea Albastra) e considerata de multi musulmani drept cea mai frumoasa moschee turceasca. Avand 260 de ferestre, o scoala religioasa, un spital  si o cantina pentru nevoiasi, Moscheea Albastra impresioneaza si prin dimensiuni, nu doar prin frumusete. Merita sa vizitati si Suleymaniye Camii (Moscheea lui Soliman) , cel putin la fel de frumoasa, desi poate mai putin grandioasa.
 Nu puteti parasi Istanbulul fara a experimenta Marele Bazar (Kapali Carsi). Fiti pregatiti sa negociati si nu va incredeti in cuvintele comerciantilor. Oamenii vor sa vanda, nu sa va ajute sa va imbogatiti colectiile de arta   cu obiecte cu o valoare inestimabila la un pret derizoriu.
Un alt bazar cunoscut este  Misir Carsisi (Piata egipteana de condimente), in spatele caruia veti descoperi o straduta pe care batranii mestesugari ofera un spectacol gratuit, desfasuradu-si munca de zi cu zi.
Cam acestea ar fi locurile care nu trebuie ratate. Va las pe voi sa completati lista. O croaziera pe Bosfor?
Un spectacol al dervisilor? O petrecere cu cadane? Parcul Iildiz?
Istanbulul este un oras plin de mistere, pe strazile caruia va puteti rataci usor...intre Orient si Occident.

9 comments:

  1. Piata Egipteana si Yeretabanul au fost obiectivele care mi-au placut cel mai mult prin ineditul lor. La Moscheea Albastra si la Aya Sofia stiam la ce sa ma astept dar dincolo, nu. In plus, stradutele cu case vechi turcesti, renovate, de la langa Topkapi sunt de asemenea un loc placut de hoinarit. Ca sa nu mai pomenesc de croaziera pe Bosfor, de unde ai si tu poze in postare. Istanbul este categoric o destinatie in care ar trebui sa revin fiindca au mai ramas foarte multe lucruri de vazut.

    ReplyDelete
  2. Da, frumoase locuri de vizitat aici!
    Si nici nu e departe....
    Salutari!

    ReplyDelete
  3. Foarte frumoase imaginile, foarte imbietoare destinatiile si locurile de vizitat. Cu turcii chiar trebuie sa negociezi. Se spune ca si apreciaza oamenii care o fac.

    ReplyDelete
  4. Moscheea albastra mi se pare de departe cel mai interesant obiectiv turistic. Mai ales ca o sa o pot compara cu cele din Maroc.

    Despre Piata de condimente nu am mai auzit. Dar cu siguranta o trec pe lista must see!

    ReplyDelete