Saturday, January 8, 2011

Ruta Macondo




Romanul "Un veac de singuratate" al lui Gabriel Garcia Marquez a fost premiat in anul 1982 cu premiul Nobel pentru literatura. In acest roman autorul face referire la un orasel numit Macondo.
In nordul Columbiei, in provincia Magdalena, localnicii au decis sa isi promoveze turismul in zona restaurand peisajul din celebra carte. Astfel s-a nascut "Ruta Macondo".
Incepand din orasele Barranquilla  sau Santa Marta, se organizeaza un tur timp de o ora pana in orasul natal al scriitorului - Aracataca. Costul este de 79 000 de pesos (39 de dolari) din Barranquilla si de 85 000 de pesos din Santa Marta.
"Este ca si cum te-ai intoarce in timp, incercand sa ajungi in Macondo si sa vezi nenumaratele obiective turistice din Aracataca. Traseul se desfasoara pe uscat, fiind oferit de agentii de turism si diverse hoteluri. Pe drum, se vor organiza reprezentantii folclorice, spectacole de teatru si dans", a declarat responsabilul pentru turism al regiunii, Sandra Rubiano.
Turul se face cu traditionalele "chivas", ce sunt niste autobuze vopsite in culori foarte aprinse si construite in asa fel incat sa se poata dansa in ele in timpul mersului (dupa cum puteti vedea mai jos). Pe traseu, vizitatorii, pe langa dans, vor putea vedea o plantatie de bananieri si muzeul Gabriel Garcia Marquez, ce s-a deschis in martie.



In aceste locuri Garcia Marquez si-a petrecut copilaria si adolescenta si au constituit sursa de inspiratie in scrierile sale. In muzeul Garcia Marquez pot fi admirate 14 incaperi, construite dupa modelul caselor columbiene din Caraibe din prima jumatate a secolului XX. Casa autorului a fost daramata acum 40 de ani, iar lucrarile de reconstructie s-au bazat pe descrierile din romanul "A trai pentru a-ti povesti".
Mi se pare o idee iteresanta, un obiectiv turistic de tinut minte in caz ca esti prin zona. Ii felicit pe columbieni pentru initiativa pe care au avut-o pentru a-si promova turismul in zona.

3 comments: