Friday, May 20, 2011

Verona-ziua 2


 In cea de-a doua zi petrecuta in Verona am facut un adevarat maraton turistic, reusind astfel sa vizitam toate obiectivele pe care ni le-am propus, plus alte cateva care "ne-au iesit in cale". Am inceput cu Basilica San Zeno Maggiore, in fata careia ne-am oprit initial pentru a vizita targul de antichitati. Mi-au placut in mod deosebit ceasurile de buzunar si gravurile ce prezentau anumite elemente de anatomie, dar le-am parasit repede, fiind atrasi de impunatoarea bazilica, care are faima de a fi una dintre cele mai  frumoase biserici in stil arhitectural romanesc din intreaga Italie.


 Exteriorul e in renovare, dar interiorul ne-a oferit un spectacol neasteptat. Tavanul seamana cu o carena de corabie si e sustinut de coloane imense de marmura alb si roz. Usile uriase de bronz, care sunt acum expuse in interior, au fost obtinute prin ansamblarea unor bucati din diferite alte usi realizate de artisti germani sau veronezi. Scenele din Noul Testament pot fi admirate pe usa din stanga, in timp ce Vechiul Testament este istorisit in imagini pe usa din dreapta. Frescele si altarul trebuie sa fie privite in tihna, caci ascund detalii lucrate cu multa maiestrie. Am intrat si in cripta, unde am putut vedea corpul Sfantului Zeno, cel care a reusit sa converteasca intreaga Verona la crestinism.

 In curtea interioara se afla o statuie recent instalata dedicata lui Papa Ioan Paul al II-lea.

 Din spatele bisericii porneste o alee pietonala ce urmareste raul Adige pana in centru. Va sfatuiesc sa nu o ocoliti. Noi am gasit-o parfumata cu trandafiri in floare.
 Si cu o priveliste incantatoare asupra raului.

Dupa romantismul trandafirilor, am intrat direct in Arena, cel de-al 3-lea amfiteatru ca marime din intreg Imperiul Roman. Dupa ce am vazut Gladiatorul si serialul Rome, am devenit foarte nerabdatoare sa ajung pe o arena adevarata. Ciudat e insa faptul ca atunci cand visul a devenit realitate, nu am simtit decat jumatate din bucuria pe care o anticipam. E mare, impresionant...dar rece. Chiar daca acum se desfasoara aici fastuoase spectacole de opera, eu asociez arena cu luptele pe viata si pe moarte ale gladiatorilor.
 Mi-au placut insa scarile care duceau spre interior...iti dadeau senzatia ca la capatul tunelului te asteapta nemurirea.

 Dupa atatea emotii,atat pozitive cat si negative,  am simtit nevoia sa ne energizam nitel cu o salata de fructe. Italienii ii spun Macedonia. E buna si racoritoare, chiar daca la 2 euro cat costa un pahar in centru poti cumpara 2 kg de fructe de sezon de la supermarket.

 Cu forte proaspete ne-am indreptat spre Casa Julietei, un mit construit in jurul personajelor lui Shakespeare. Hop si Julieta la balcon! Sper sa nu sfarsim totusi la fel de tragic. :)

 Desi toata povestea e folosita acum ca o strategie de marketing, marturisesc ca mi-a facut placere sa ma las "pacalita" si sa vizitez o casa veroneza din secolul 13. Costumele de epoca si tablourile din interior reusesc sa creeze un sentiment de falsa autenticitate.

 Pentru cei care vor sa isi expuna sentimentele in fata lumii, exista cateva ziduri care abia asteapta sa fie mazgalite, plus un lant urias pe care indragostitii pot lega un lacat, simbol al uniunii lor eterne. Noi am sarit peste aceasta etapa si ne-am grabit sa ajungem in Piazza delle Erbe.
 Agitatie mare, multi turisti, terase, restaurante, gelaterii...tot ce iti poti dori, toate aflate in mijlocul unei piete largi, inconjurata de cladiri superbe. Ah! Uitasem sa va avertizez! Daca nu ati prevazut un buget pentru shopping, evitati Via Mazzini. Daca totusi vreti sa sustineti economia italiana, va recomand Camicissima pentru pentru camasi de calitate (inclusiv de dama) si Carpisa pentru genti si alte accesorii.

 Dupa portia neprevazuta de shopping, am urcat in Torre dei Lamberti de unde am avut o priveliste superba asupra orasului.
 Ratacind pe stradutele din jur, toate marginite de case vechi si interesante, am nimerit la Scavi Scaligeri , un sit arheologic ce permite vizitatorului sa descopere Verona in timpul romanilor. Aici a fost singurul loc in care nu am avut voie sa fac fotografii, dar am avut parte de o surpriza foarte placuta. Complexul arheologic e integrat cu o expozitie de fotografie. Noi am vazut lucrarile lui Gianluigi Colin. Inainte de iesirea din complex, vizitatorii strabat o camera imensa, pe ai carei pereti sunt invitati sa lase o imagine care ii reprezinta, obtinuta cu ajutorul unui xerox color. Daca vedeti un nas cu o alunita mica in varf, sa stiti ca eu sunt. :)

 Urmatoarea oprire am facut-o la Basilica Sant' Anastasia, cea mai mare biserica din Verona, si dupa parerea mea si cea mai frumoasa.
 Din nou vedem coloane din marmura si un tavan impunator, decorat cu motive florale. Lumina filtrata de vitralii e atat de calda!
 Picturile si frescele sunt foarte frumoase si merita toata atentia, chiar daca nu toate sunt semnate de nume importante si sunt ignorate adesea de catre turistii veniti sa vada opera lui Pisanello, "Sf. Gheorghe eliberand-o pe printesa din Trebizonda".

Ultima biserica din itinerariul nostru a fost Domul. Si aici am putut admira marmura roz, numita rosso di Verona. Din pacate din interior nu avem prea multe fotografii deoarece incepuse deja slujba cand am ajuns noi.  Corul e de-a dreptul dumnezeisc, asa ca strecurati-va la slujba daca aveti ocazia.

 Muzica se aude si pe coridoarele din curtea interioara. Tot pe aici se gaseste si intrarea in Muzeul Canonical, pe care am decis insa sa nu il vizitam.
 Ultima reduta cucerita in cadrul popasului nostru la Verona a fost Teatrul Roman, care cuprinde si Muzeul Arheologic.
 Aici am gasit vestigii romane impresionante.
 Dar si o priveliste frumoasa asupra orasului.
Seara s-a incheiat din nou cu pizza si inghetata. Accesul la toate obiectivele de mai sus se face gratuit pentru posesorii de Verona Card. Noi am "bifat" 9 din cele 16 obiective incluse in doar 2 zile, asa ca Verona e o destinatie numai buna pentru un weekend. Veti reusi sa vedeti principalele atractii si sa gustati viata adevarata a veronezilor, asa ca ce mai asteptati? Cautati un bilet spre Verona. :)
Sa aveti un weekend placut si plin de activitati interesante. Nu ezitati sa intrebati daca aveti vreo nelamurire legata de Verona.

17 comments:

  1. Postul asta demonstreaza pe deplin ce mult ti-a placut Verona! Si pe buna dreptate...

    ReplyDelete
  2. Foarte frumos.....trebuie sa caut si eu ceva oferte la bilete pt ca nu am fost pana acum in Italia si e cazul....:)

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, mi-a placut intr-adevar foarte mult Verona!

    Claudia, nu mai sta pe ganduri. Italia e un loc grozav pentru o scurta vacanta. Te umple de energie.

    ReplyDelete
  4. Ai pus mâna pe sânul drept Julietei? :)) (statuia de sub balcon)
    Cica aduce noroc în dragoste și dacă îți pui o dorință când ții mâna pe el, ea se va împlini... (comic, dar mie chiar mi s-a împlinit) :)))

    ReplyDelete
  5. louis vuitton bags

    I want to to thank you for this great read!! I definitely loved every bit of it.
    I have you book-marked to look at new things you post…

    ReplyDelete
  6. Very nice article, just what I wanted to find.

    Here is my web site :: Watch FIFA World Cup

    ReplyDelete
  7. Wow! After all I got a web site from where I can truly take useful data concerning my study and
    knowledge.

    Feel free to visit my web site: get your ex girlfriend to want you back

    ReplyDelete