Saturday, August 13, 2011

Praga la prima vedere

 Capitala Cehiei este cea mai importanta zona urbana protejata a tarii, din 1992 Centrul Istoric al orasului intrand in patrimoniul UNESCO. Animata si colorata, Praga m-a intampinat altfel decat ma asteptam. Aveam in minte imaginea idilica a unui oras stralucitor, a carui frumusete a starnit inca din Evul Mediu numai cuvinte admirative. Cunoscuta si drept "orasul de aur", "orasul celor 100 de turnuri", "coroana lumii" sau "fantezie in piatra", Praga a fost laudata si omagiata de-a lungul timpului de Mozart, Beethoven, Apollinaire, Tchaikovski, Dostoievski, Rodin, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si de Papa Ioan Paul al II-lea. Praga natala s-a reflectat in operele lui Jan Neruda, Jaroslav Hasek, Franz Kafka sau Egon Erwin Kisch. Nu e de mirare ca asteptarile mele erau mari.



 Si trebuie sa recunosc ca multitudinea monumentelor istorice, ce reflecta aproape toate stilurile arhitectonice, m-a impresionat. Dar toate aceste cladiri minunate se gasesc concentrate in mijlocul orasului, de-o parte si alta a Vltavei. Unele sunt renovate si frumos intretinute, fiindu-ti drag sa le privesti. Altele insa, poarta amprenta veacurilor. La fel se intampla si in periferie. In unele cartiere vezi vile noi,cu gradini frumos ingrijite sau case vechi restaurate, in timp ce la cativa metri distanta dai peste un bloc comunist, cu tencuiala gri scorojita.
Ma asteptam si sa ma  ciocnesc cu mii de alti turisti, caci Praga e o destinatie accesibila atat pentru cei din Europa de Vest, cat si pentru noi, esticii, iar prezenta sa in patrimoniul UNESCO atrage o multime de vizitatori de pe alte continente. Ce m-a surprins insa a fost modul in care s-a schimbat orasul pentru a satisface absolut orice cerere a vizitatorilor. Transportul in comun ar putea fi imbunatatit si localnicii s-ar putea stradui sa invete un pic mai multa engleza. Dar aceste neajunsuri sunt trecute cu vederea de grupurile de straini veniti sa viziteze castele, turnuri si biserici, toate cu taxe de intrare maricele. Pentru o sedere cat mai placuta si interesanta, li se ofera zilnic spectacole de muzica clasica sau religioasa, in mai toate bisericile importante din oras. Daca vor sa viziteze muzee si s-au plictisit de locurile istorice ale orasului, nu-i problema. Aducem 10 tablouri de Dali si deschidem o expozitie. Facem un muzeu al ciocolatei belgiene. Plus un muzeu micut de tot al figurinelor de ceara.

 Vor sa se plimbe? Perfect! Avem tururi tematice pentru orice le-ar putea trece prin cap, de la biserici la locuri bantuite de fantome, de la berarii la baruri de noapte. Contra cost, bineinteles! Vor shopping? Bani sa aiba, ca restul se rezolva. Nu le place cristalul de Boemia? Nici berea noastra? Se rezolva. Aducem colectii intregi de mastrioska, deschidem magazine Swarovski, vindem cea mai fina ciocolata belgiana, cea mai buna branza olandeza, cele mai delicate globuri pictate pentru pomul de Craciun...Orice! Inclusiv marijuana. Lipsesc fetele din vitrina, dar sunt o multime de afise si reclame pentru saloane de masaj, care banuiesc ca ofera si alte servicii.
 Initial am fost revoltata de acest amalgam de lucruri si idei centrate doar pe profit. De aceea Praga mi s-a parut initial doar o capcana turistica. Dar pe masura ce avansam pe stradutele labirintice spre inima Orasului Vechi, mi-am dat seama ca acestea sunt doar mici artificii ce palesc in fata adevaratei frumuseti a acestui oras. Asa ca m-am indreptat spre Staromestska Radnice S Orlojem, un frumos complex gotic ce dateaza din secolul XIV si care atrage si astazi o multime de vizitatori, nu atat pentru rezistenta constructie, cat pentru orologiul astronomic . Din ora in ora, incepand cu 9 dimineata si terminand cu 9 seara, cei 12 apostoli se rotesc prin fata unor mici ferestre, vestind ora. Sus, in turn, gornistii se asigura ca toata piata a primit semnalul. Turnul este deschis zilnic, de la 11 la 22 lunea si de la 9 la 22 in restul saptamanii. In interior puteti admira mecanismul ceasului, va puteti fotografia in haine de cavaleri si domnite si va puteti bucura de una dintre cele mai frumoase privelisti asupra orasului. Biletul costa 100 de coroane (aproape 18 lei) pentru adulti si 50 de coroane (9 lei) pentru studenti si pensionari.
 De sus, miile de turisti par a fi niste furnici grabite, ce misuna pe strazi. Chiar daca se mai gaseste cate unul si pe langa voi, ignorati-l si priviti in liniste orasul. Observati diferentele de culoare ale acoperisurilor. Analizati cladirile renovate asezate in mijlocul celor nerenovate sau invers. Numarati turlele bisericilor. Alegeti terasa la care planuiti sa mancati si sa beti o bere rece. Simtiti Praga, caci e un oras ce trebuie vizitat cu sufletul, nu cu mintea!
Stati pe aproape, caci urmeaza imagini si cuvinte de la Castel, de la gradina zoologica si nu in ultimul rand, mancare buna si bere rece. 

20 comments:

  1. Mi-a placut mult de tot Praga. Eu una n-am observat capcanele turistice de care vorbesti, poate eram prea preocupata sa alerg de la un obiectiv la altul, pentru ca tineam mortis sa le vad pe toate :-) Oricum ar fi, Praga e o bijuterie de oras...

    ReplyDelete
  2. Ai descris foarte frumos Praga, una dintre capitalele mele europene preferate. Am fost de 4 ori la Praga si tot m-as mai duce...Dupa mine, bine fac ca sunt atat d einventivi in ale comertului. Asta aduce bani orasului, care poate astfel sa-si renoveze cladirile valoroase, sa-si ingrijeasca monumentele istorice...Parca prefer modul asta de management al orasului...

    ReplyDelete
  3. Praga este o adevarata comoara turistica. Un singur lucru m-a dezamagit: cetatenii nu pre-a cunosc o limba straina majora ca engleza, franceza, germana si deci nu pot sa fie indeajuns de 'tourist friendly'.

    ReplyDelete
  4. Ce frumos ai povestit! Iar poza aceea cu biserica pe fundal e minunata! Astept in continuare impresiile de la Castel ... etccc

    ReplyDelete
  5. Eu am observat doar matrishka de care vorbeai si tu. Asta ma socat si pe mine, mai ales ca am vazut 2 magazine care numai asta vindeau. In momentul in care am privit in interior m-am simtit de parca pasisem in Rusia. Mai ales ca si pe pereti erau cateva afise in Rusa.

    In rest, Praga e de vis! Inca suspin.. M-am indragostit iremediabil de orasul asta. S-o spun pe aia dreapta, el cam iubeam orasul de dinainte sa ne cunoastem, dar acum dupa multi km pe jos, nopti pe stradutele luminate de ornamentele de Craciun, bere buna si hranitoare.. nu pot decat sa visez sa revin in Cehia!

    ReplyDelete
  6. The veneered modular counter Jimmy Choo Heels desks. This simple and stylish KarenMillens reception total Snap Back Hat Store amount space available to you for your office Gucci Quotes desking unit. stylish Karen Millen Black features such as a type of Gucci Belts Salereception Jimmy Choo Designer counter. You can even incorporate the company logo in Gucci Quotes the veneer or a glass shelf or a Jimmy Choo Red Shoes privacy screen. The vast amount of flexibility offered by this Fusion system allows a whole host of possible configurations. en Rand also offers other varieties in the reception desks category such as Jimmy Choo Shoes contemporary and continental along with office desking and display units. Browse our site and choose as per your taste and your style. Visit the site www.shopfittingunits.co.uk and view one Snapback Hat World of the finest Reception desks collections online

    ReplyDelete
  7. Most feel tired yet by and large glad, making this herb a most loved among teenagers.Cannabis Stores in sacramento

    ReplyDelete
  8. Churches and Recreation Departments along with Private Groups have long used the mound to great benefit. Get the correct size from the six options. Carry it anywhere, and the field instantly transforms into a baseball wonder. Portability does make you think—experience since 1995 speaks. Get a 3-year cover on the baseball mound fiberglass shell.

    ReplyDelete
  9. These mounds are portable, and baseball players can displace them easily on the field.
    Players above twelve years of age can use these Pitching Mounds
    for practicing this sport before entering the game. These mounds are also perfect for Bullpen warm-up and can be used for many years since they are built strong. AllStar emphasizes the quality of its products and crafts the best in class. It manufactures pitching mounds with fiberglass and composite.

    ReplyDelete
  10. This might blow the mind, but you really don't need the middle area. Use two sections. The mount 4ftX2ft and a landing area on the same slope about 4ftX3ft. Each pitcher has a slightly different step and it can be placed according to their liking. They would get used to the gap after a little practice. Two pieces would be lighter and more Pitching Mounds.

    ReplyDelete
  11. If you are looking for a top-quality portable baseball mound, contact AllStar Mounds today. The company offers the best baseball mounds that are fit to play, practice, and warm-up. Visit: https://allstarmounds.com/

    ReplyDelete