Friday, May 6, 2011

5 gradini europene ce merita vazute anul acesta

Gradinile Versailles-autor fotografie Vincent Bloch
Daca planuiti o excursie in Europa, treceti pe lista si urmatoarele gradini. Primavara va puteti bucura de explozia de flori, iar la vara va puteti feri de caldura excesiva la umbra arborilor.
Pentru cei ce iubesc Parisul, o vizita in gradinile Versailles nu trebuie ratata. Proiectate de faimosul peisagist Andre Le Notre pentru Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, gradinile sunt o adevarata expozitie. Pe cele 101 de hectare, veti intalni sculpturi impozante, fantani arteziene lucrate cu maiestrie, mini-lacuri, dar si un canal pe care Ludovic al XIV-lea obisnuia sa se plimbe cu gondola. Detalii despre bilete si programul de vizitare gasiti aici.

Villa Ephrussi de Rothschild-autor fotografie Mariusnet
Tot in Franta, pe coasta Mediteranei, se afla aceasta vila a carei gradina este un paradis floral. Intre 20 si 22 mai aici va avea loc Sarbatoarea Trandafirilor. Pe site-ul oficial puteti gasi o multime de fotografii superbe, dar si informatii despre programul de vizitare si pretul biletelor. Exista si o sectiune dedicata organizarii de evenimente, asta daca doriti sa aveti o nunta mai impresionanta decat cea a Printului William cu Catherine Middleton. :) 
Fantana din gradinaVillei d'Este-autor fotografie Sylvie Boterdaele
Aflata in Tivoli, la mica distanta de Roma, vila italieneasca d'Este construita la dorinta lui Ippolito II d'Este, fiul Lucreziei Borgia si nepotul Papei Alexandru al VI-lea, este un exemplu excelent de arhitectura renascentista, aflat pe lista UNESCO. Gradina face parte din patrimoniul Grandi Giardini Italiani si e recunoscuta pentru modul ingenios in care imbina frumusetea apei cu plantele din jur. Sunt folosite aproximativ 500 de jeturi ce tasnesc din fantani, mini-piscine si izvoare, asa ca daca mergeti la Roma vara aceasta si o inghetata nu e suficienta sa va racoreasca, dati o fuga pana la Tivoli.
Gradina Sans Souci-autor fotografie Austin_p56
"Sanssouci" este unul dintre cele mai frumoase castele construite de Hohenzollerni in Postdam,Germania. Imensul parc ce il inconjoara este foarte frumos aranjat, remarcandu-se exactitatea si rigurozitatea germana in fiecare coltisor. Cu toate acestea, o plimbare pe aleile marginite de flori, statui si arbusti, urmata de o scurta vizita la Casa Chinezeasca Ceaiului, o cladire foarte frumoasa aflata pe teritoriul gradinii, va vor face sa parasiti "Sanssouci" fara griji. 
Stourhead-autor fotografie Luke Gordon
Stourhead este un domeniu aflat in Whiltshire, Anglia. Peluza tunsa perfect pune in evidenta arborii seculari si arbustii lasati sa se dezvolte in voie, dupa legile naturii. Nu-i asa ca imaginea de mai sus pare a fi desprinsa dintr-un tablou? Ei bine, intreaga gradina a fost amenajata avand ca inspiratie operele lui Claude Lorrain, un pictor francez ce a trait in Italia. Eu as vrea sa o vad toamna. Imi inchipui ca trebuie sa arate splendid in tonuri ruginii, dar nu as refuza o vizita in iulie sau august, pentru a ma bucura de soare pe o pajiste englezeasca.

Voi ce spuneti? Aveti vreo gradina in plan anul acesta? 

10 comments:

  1. Am vazut Versailles, am ratat Ville d`Est desi eram la cativa km de ea, dar nu am gasit un autocar care sa ma duca!!!!(am ajuns dupa 4 in autogara si era o nebunie acolo asa ca am renuntat)!

    ReplyDelete
  2. As fi curioasa cum le-ai ales.

    ReplyDelete
  3. Alicee, trebuie sa ramana si motive sa te intorci, nu crezi? :)

    Liliana, am facut o lista cu toate gradinile importante din Europa pe care care le cunosc, apoi am inceput sa caut informatii despre fiecare. Le-am exclus pe cele care sunt frumoase intr-un singur sezon si pe cele care reprezinta singurul punct de interes din intreaga regiune. Pana aici criteriile au fost obiective.:) Din lista scurta obtinuta astfel am decis sa aleg 5 care mi s-au parut a fi reprezentative. Dupa cum poti observa, fiecare are alt specific. Voiam sa fie cate una pentru o tara, dar nu am putut exclude Versailles, iar pentru Villa Ephrussi am o mare slabiciune. Cand voi fi milionara, voi face o petrecere acolo :))

    ReplyDelete
  4. As vrea sa le vad pe toate, plus pe cele pe care le-ai exclus. Din pacate, probabil ca voi vedea numai gradini romanesti, peisaje frumoase de pe la noi. Oricum, bune si astea. CIne stie? Retin si vedem! :) Gradinile Versailles sunt minunate.

    ReplyDelete
  5. QED, sunt si la noi gradini frumoase. La Iasi, Cluj si Galati te poti plimba prin niste gradini botanice frumoase. Sau poate faci un drum pana la vecinii bulgari sa vezi castelul Reginei Maria de la Balcic si gradinile aferente.

    ReplyDelete
  6. ca de obicei ,reperele oferite de tine sunt nepretuite,pentru botanica din iasi grantez si eu!:)

    ReplyDelete
  7. ce frumoase sunt! Eu sunt tare norocoasa ca locuiesc in Piemonte, sunt multe castele ca din povesti cu parcuri si gradini superbe.

    ReplyDelete