Saturday, May 7, 2011

Bucataria englezeasca

Despre bucataria englezeasca nu am auzit prea multe lucruri de bine, dar am fost placut surprinsa sa descopar ca Marea Britanie poate fi o destinatie interesanta din punct de vedere culinar, oferind mult mai multe bunatati in afara traditionalilor Fish&Chips, deliciosi de altfel. Pestele pane si cartofii prajiti crocanti se potrivesc de minune cu un sos tartar, un pure de mazare si putina lamaie, stinse toate cu o bere buna, produsa local si servita direct din butoi.


Unul din motivele pentru care i-am adorat pe bucatarii englezi au fost deserturile. Dulci si in portii impresionant de mari. Nu e sanatos, dar e tare gustos! :) Minunea maronie ce pluteste in aceasta mare de vanilie se numeste Chocolate pudding with vanilla sauce si mi-a placut la nebunie.

Nici Apple Pie, o placinta cu mere aratoasa, servita cu inghetata de vanilie si garnisita cu sos caramel nu m-a dezamagit. Mai adaugati briose cu ciocolata sau afine, biscuiti pentru ceai, fursecuri cu bobite de ciocolata, tarte umplute cu crema de vanilie sau capsuni si va asigurati o hiperglicemie made in England.

Londra este un oras multicultural, ce ofera ocazia curiosilor sa experimenteze o multime de delicii din bucatariile altor natii. In imaginea de mai sus, e farfuria care m-a convins ca mancarea indiana e mult prea picanta pentru mine. :)

Fish Cake, un fel de chiftele cu peste, cartofi si verdeturi merita incercate. Sunt foarte bune, iar daca scoateti cartofii prajiti din ecuatie, sunt si sanatoase.
Pentru cei dornici sa guste carne de vanat, aici e locul ideal pentru a incerca specialitati de fazan, potarniche sau caprioara.
Uitasem tocmai de partea care m-a impresionat cel mai tare. Long live the Great British Breakfast! Cel mai impresionant mic dejun pe care l-am luat pana acum. Foarte satios, e menit sa iti ofere energie pentru prima parte a zilei, asa ca bucatarii nu se zgarcesc sa iti puna in fata fasole alba in sos tomat, scrambled eggs (oua jumari), bacon, carnati, ciuperci si rosii  trase nitel in tigaie, black pie (un fel de sangerete romanesc, cu mult mai multa grasime), trigoane de cartofi care seamana putin cu tocineii nostri,  servite cu paine prajita. Yummy! Nu ma imaginez mancand toate astea zilnic, dar mi-ar placea sa imi incep fiecare saptamana cu un astfel de mic dejun...mare.
Englezilor le place fast-food-ul, asa ca am trecut si pe la Pizza Hut si McDonalds. Bad girl! Daca aveti un buget redus alocat mancarii, nu ignorati fast-food-urile. La Pizza Hut au o oferta cu 7 lire- pizza, paste si salata la alegere, iar prajiturica de mai jos, care a fost absolut delicioasa, o gasiti la 3 lire. Nu mai stiu cum se numeste, dar are fotografia in meniu.
Daca va place sa gatiti, aruncati o privire prin librarii. Eu mi-am luat o carte a lui Jamie Oliver la jumatate de pret fata de Romania si mi-au facut cu ochiul mult mai multe titluri aflate pe rafturi.

8 comments:

  1. Cel mai mult mi-a placut appele pie, poate fiindca eu nu m-as fi gandit niciodata sa imi cumpar! Apoi si fish and chips arata bine la tine in poza! Cat despre mancarea indiana, si eu am avut o oxperienta urata la Paris, cu un indie curry ce taia tot gustul mancarii!!! Ah si acele pateuri in foi subtiri sunt si in Maroc, de altfel acolo face parte din mancarea traditionala, umplute cu taitei si creveti putin picanti sunt un deliciu!

    ReplyDelete
  2. English Breakfast rules!
    Îl căutăm peste tot...

    ReplyDelete
  3. Hm....ce foame imi e....si tu ma chinui cu pozele astea care arata foarte bine! :)
    Si eu am zis ca nu pot sa merg la Londra fara sa mananc fish and chips asa ca am incercat intr-un restaurant in Greenwich si nu mi-a parut rau.

    ReplyDelete