Tuesday, May 3, 2011

Urcatul oilor la munte la Novaci, Gorj

Aveti planuri pentru 15 mai? Daca nu, va invit sa mergeti la Novaci, un oras de munte pitoresc, ce a profitat de pavaza oferita de Parang pentru a se transforma oieritul dintr-un mijloc de supravietuire intr-o traditie. Ciobanii novaceni s-au mandrit intotdeauna cu cele mai cuminti mioare, cea mai alba branza si cele mai frumoase bacite. Si cum pentru a fi cel mai bun trebuie sa ai cu cine te compara, ei i-au chemat pe totii bacii din tinuturile vecine sa participe in fiecare primavara, in preajma sarbatorii de Sf. Constantin si Elena la la serbarea munteneasca cunoscuta drept "Urcatul oilor la munte", "Oierii" sau "La Padure", ultimul nume datorandu-se faptului ca petrecerea se desfasoara in mijlocul unei paduri dese, partea a orasului Novaci.

In padure se organizeaza un balci in toata puterea cuvantului, cu tiribombe, halvita si tarabe ce vand orice iti trece prin cap, de la gresie pentru ascutit coasa si ulcele de pamant, pana la lenjerie intima made in China si veste fosforescente. Negustorii se instaleaza incepand de vineri seara si novacenii trec pe aici sambata pentru un mic sau o frigare de berbecut, dar adevaratul spectacol are loc duminica.

De dimineata, in centrul orasului, in fata Casei de Cultura, se aliniaza participantii la defilarea in costume populare ungurenesti. Incepand cu picii de gradinita si terminand cu bacii si bacitele de varsta a 3-a, toata comunitatea este reprezentata. Fiecare grup se opreste in fata Casei de Cultura si ofera un mic moment artistic. O invartita ce ii ameteste si pe spectatori, nu numai pe protagonisti, o hora sau o sarba, un cor de fete cu obraji rumeni, un recital la frunza, fluier sau nai, strigaturi, o scurta piesa de teatru ce recreeaza viata de la stana...difera de la an la an, dar va garantez ca nu va veti plictisi. Au existat ani in care am putut urmari o cursa de magari si un alai de nunta calare, asa ca va puteti astepta la orice.

Dupa-amiaza lumea se muta in padure, unde se incing hore, se canta si se chiuie a voie buna. In trecut aici se facea "imparteala" ce stabilea cata branza va primi fiecare proprietar la intoarcerea oilor de la munte, caci aproape fiecare novacean avea pe langa casa cateva mioare pe care "le dadea la cioban" pe timpul verii, urmand sa primeasca o anumita cota din branza obtinuta pe timpul verii. Acum insa, putinii ciobani care au mai ramas au turme mari, ce le apartin in totalitate, netrebuind astfel sa-si imparta branza cu nimeni. :)

Sper ca v-am convins sa mergeti duminica, 15 mai, la Novaci, in Gorj. Daca plecati din Bucuresti, in 4 ore sunteti acolo.

10 comments:

  1. Foarte interesant! Sunt slabe sanse sa ajung anul acesta...dar sunt! Stii cumva daca in fiecare an se organizeaza? Si daca da, este o data fixa? Multumesc frumos, Cristina

    ReplyDelete
  2. Mi-ar place sa vad o astfel de sarbatoare.Asta este, nu se poate!

    ReplyDelete
  3. Cristina, se face in fiecare an, intr-un weekend apropiat de Sf. Constantin si Elena. Anul acesta ma asteptam sa fie pe 22, nu stiu de ce au ales 15.
    Daca reusesti sa ajungi, iti recomand sa ajungi duminica dimineata pentru parada si apoi sa mergi la balci in padure. Daca pleci pentru intreg weekendul si esti nehotarata in ceea ce priveste posibilele atractii gorjene, da-mi de stire. :)

    Viorel, lasa ca mai urca oile la munte si primavara viitoare si atunci poate reusesti sa ajungi.

    ReplyDelete
  4. Multumesc! Nu voi ezita sa te contactez daca vom merge.

    ReplyDelete
  5. sigur voi fi in texas, doar acolo am copilarit, traiasca gorjul, traiasca novaciul si sa ne vedem in padurea hirisesti

    ReplyDelete
  6. Eu as vrea sa merg, am vorbit cu niste prieteni. Planuim sa ajungem vineri noaptea(plecam din bucuresti), sa innoptam undeva, sambata sa facem o tura prin Parang si duminica in straie de sarbatoare. :)
    Am o intrebare vizavi de cazare. Unde am putea sta mai ieftin, cu 20-30 de lei pe noapte? O cabana cu prici, vad ca sunt multe pensiuni prin zona dar ceva mai studentesc si de unde sa avem inceput bun de traseu de munte si eventual sa putem ajunge cu masina.
    Multumesc anticipat. :)

    ReplyDelete
  7. Vera, daca mergeti cu masina, va sfatuiesc sa innoptati in Novaci. Nu stiu preturile, dar incearca la aceste pensiuni: http://www.infopensiuni.ro/novaci/pensiunea-chiriac
    http://www.pensiuni.org/Pensiunea-Ileana-din-Novaci.html

    Preturile sunt mai mici decat in Ranca. Prima pensiune e chiar in centrul orasului, dar nici a doua nu e asa departe...oricum Novaciul e mic. :)
    Daca nu gasesti, spune-mi si ma interesez.
    Sambata mergeti in statiune cu masina (sunt 18 km) si eventual urcati pe varful Papusa sau daca aveti antrenament pe Mohoru sau Parang.
    Duminica dimineata mergeti sa vedeti oierii si la pranz puteti face un drum pana in Targu-Jiu sa vedeti operele lui Brancusi si sa mancati o ciorba buna la Hotel Europa si o portie din cei mai buni papanasi din oras la Anna si apoi porniti spre casa.
    Ce zici? :)

    ReplyDelete