Thursday, June 23, 2011

Barcelona, o destinatie sofisticata, eleganta si romantica-partea intai

Pentru ca vara aceasta o multime de oameni dragi mie au ales sa isi petreaca cateva zile din vacanta in Barcelona, ,m-am gandit sa va prezint tuturor cateva idei de petrecere a timpului liber in acest oras minunat. Pentru ca vara orasul poate fi extrem de fierbinte, va sfatuiesc sa va rezervati dimineata si dupa-amiaza pentru vizitarea obiectivelor turistice, orele dogoritoare ale zilei putand alege sa le petreceti la o terasa sau sub o umbreluta de plaja. Barceloneta e una dintre cele mai populare, dar va puteti bronza si la Nova Icaria, Bogatell sau Mar Bella, ultima fiind renumita printre iubitorii sporturilor acvatice.  Daca nu va deranjeaza sa parasiti orasul, puteti merge la El Masnou, un orasel care se mandreste cu plaja sa cu nisip fin, dar si cu niste gradini foarte frumoase in interiorul carora va puteti feri de arsita zilei. O brosurica despre El Masnou gasiti aici.
Cum prea mult soare strica, haideti sa ne pierdem impreuna pe stradutele inguste ale Cartierului Gotic (Barri Gotic). Ne asteapta piatete incantatoare, edificii impunatoare si biserici grandioase. Incepem turul virtual din partea vestica a cartierului,cu Basilica de Santa Maria del Pi, un monument gotic catalan construit intre secolele 14-16, ce impresioneaza printr-o frumoasa rozeta-vitraliu aflata pe frontispiciu, asemanatoare cu cea de la Notre Dame de Paris. Vis-a-vis poate fi admirat Palau de Fiveller, o constructie de dateaza din secolul 13, dar careia i s-au adus modificari de-a lungul timpului. De aici putem merge pe Career de la Palla pana la Catedrala Eulalia, cunoscuta si drept Catedral de Barcelona, un alt edificiu gotic incantator si singura catedrala din Spania in care corul este asezat exact in mijlocul navei centrale. In interior putem vedea un sarcofag din marmura alba realizat cu maiestrie de Nicola Pissano. La stanga iesirii din catedrala se afla Capella de Santa Lucia, una dintre putinele cladiri in stil roman din intreaga Barcelona. Alte monumente arhitecturala aflate in jurul catedralei sunt Casa de L'Ardiaca si Palau Episcopal si in imediata apropiere se gaseste Placa del Rei , curtea a ceea ce a fost odinioara Palau Reial Major, un minunat palat terminat in secolul 15. Cautati cu privirea scara in evantai din coltul nordic. Ea duce la Salo de Tinell, o sala de petreceri in care a fost sarbatorit Columb la intoarcerea din America. Sunteti curiosi sa aflati mai multe lucruri despre istoria Barcelonei? Intrati in Casa Padelas, care gazduieste acum El Museu d'Historia de la Ciutat. Sunt sigura ca va va face placere sa mergeti prin  coridoarele inguste de la subsol in cautarea vestigiilor romane si vizigote. Daca ajungeti in prima miercure a lunii accesul este gratuit. Inca nu v-ati plictisit de arhitectura gotica? In acest caz va recomand sa mergeti si in Placa de Sant Jaume, o piata mica, dar cu o istorie de peste 2000 de ani. Pe latura nord-vestica veti vedea Palua de la Generalitat, iar in partea sud-estica se gaseste Casa de la Ciutat (Primaria), care poate fi vizitata gratuit intre orele 10 si 14. Nu ratati curtea interioara, unde e expusa o sculptura realizata de Juan Miro.

Ati obosit? Ce ati spune sa ne oprim pentru o portie de tapas si o bere rece? Cereti o canya sau o cerveza de barril  daca doriti o bere mica draught sau un tubo daca doriti un pahar de aproximativ 300ml. Daca cereti o gerra veti primi o halba, dar daca cereti simplu cerveza e foarte probabil sa va treziti cu o sticla de bere, care este mai scumpa decat aceeasi cantitate servita la halba. Cele mai vandute marci sunt Estrella Damm si San Miguel. Incercati-le si reveniti maine pentru a continua micul nostru tur virtual prin acest oras plin de mistere.

6 comments: