Friday, June 17, 2011

Unde gasim cea mai buna inghetata?

In topul preferintelor mele alimentare pe locul doi se afla inghetata, castigatoare fiind bineinteles ciocolata. Si cum a venit vara de-a binelea si nu trebuie sa imi fac griji ca ma aleg cu o faringita dupa un cornet plin cu aceasta minune dulce, va invit sa impartasim locurile in care am mancat cea mai buna inghetata. Promit sa nu o mananc eu pe toata! :)
Inghetata mea preferata se gaseste in Istanbul, la vanzatorii ambulanti. Are o textura speciala, usor elastica, iar aromele cele mai interesante mi s-au parut a fi fisticul si visinele.
Acum gasesc o varianta asemanatoare si in Centrul Vechi al Bucurestiului. E vanduta de un nene imbracat in costum turcesc, care face incredibil de multa galagie, asa ca e imposibil sa-l ratati. Pretul e mai mare decat la Istanbul (10 ron cornetul).

Imi place mult si inghetata italiana. In Verona  mi-a placut mult inghetata vanduta la Gelateria Savoia. Fina si cremoasa, cu o gama larga de arome. O gasiti in apropiere de Arena. Incercati tiramisu, cappuccino, bacio si orice altceva va face cu ochiul.

In Londra mi-a atras atentia The Icecreamists. Eu m-am multumit cu un sorbet de zmeura absolut fantastic, dar gama e extrem de variata, cuprinzand chiar si inghetata cu alcool de toate felurile. Le gasiti pe toate aici: 15 Maiden Lane, WC2E 7NG.

 Daca ajungeti pe la Targu-Jiu nu ratati cofetaria Ambasador (Dantex), iar pentru cei care fac o excursie la Pestera Muierii sau Manastirea Polovragi, e bine de stiut ca in centrul comunei Baia de Fier se afla o cofetarie care pe langa prajiturile bune, "de casa", se lauda si cu o inghetata delicioasa, servita la cupa. Variantele disponibile sunt ciocolata si vanilia si o cupa ca cea din imagine costa 4 lei.

Acestea sunt recomandarile mele, dar astept cu nerabdare sa testez locuri noi propuse de voi.



22 comments:

  1. Cea mai bună am degustat-o cu mulţi ani în urmă în Cormons, o mică localitate din provincia Gorizia, lângă Udine. În general, îngheţata cea mai bună mi se pare a fi cea italiană, dar acolo avea un gust aparte. Poate şi pentru că era primul contact cu Italia...

    ReplyDelete
  2. Cea mai buna inghetata am mancat-o la Florenta, imi ploua si acum in gura cand imi amintesc :-D

    ReplyDelete
  3. In Italiaaaaaaa!!! Vai, gelata italiana este ceva de vis, cea mai buna inghetata din lume pentru mine :)

    Personal prefer Nocciola si Melone, nu in acesta combinatie insa, Nocciola merge cu Dark cioco si Melone merge de minune singura... Ah ce pofta mi-ai facut ;)

    Yummmy!

    ReplyDelete
  4. Aaaaa....delicios subiect!!!

    Premiul 1 cu coronita si diploma: undeva in Venetia, tin minte o inghetata cu bucati de jeleu si fructe confiate prin ea. Eram groaznic de racita, tuseam, ma durea in gat...dar cu cel putin 1 inghetata pe zi (era februarie 2008) m-am vindecat! Din pacate nu am retinut numele gelateriei respective.

    Apoi, pe locul 2 cu coronita: inghetata Zanoni & Zanoni din Viena. Bine, tot din Italia vine si ea...dar se mananca in Viena. Este imeeeeensaaaa si buuuuuuunaaaaa... Bineinteles, tot in februarie am degustat-o, pe ninsoare.

    Pe locul 3: inghetata cu capsune si iaurt, facute de mine, in bucataria mea si pusa la rece in frigiderul meu. Degustata saptamana trecuta...votul publicului: excelenta si da bine in fotografii!

    Pofta buna tuturor

    ReplyDelete
  5. Bun articol! Deabia astept sa incerc si eu inghetata aceea elastica din Istanbul, am tot auzit de ea.
    Eu prefer inghetata italiana,Nocciola si Siciliana, Cristina sa stii ca inghetata aceea cu fructe confiate si stafide daca era alba/crem era Siciliana si e si printre preferatele mele. Buna am mancat in Levanto, in Pisa, in Roma! si in general in toata Italia nu tin minte sa fi mancat o inghetata rea :)

    ReplyDelete
  6. Inghetata italieneasca mancata in Viena, cea de la Torbole, pe malul lacului Garda, cea de la Split, Croatia...si inghetata de nuci, marca Kaufland:)

    ReplyDelete
  7. Hmmm, dar in Bucuresti nu gasim nimic? Eu vreau sa incerc inghetata de la Venchi, am auzit o gramada de lucruri bune si vreau sa vad daca-i pomul laudat au ba :)

    ReplyDelete
  8. Eu sunt de parere ca gelateriile (italiene originale) care se respecta, indiferent în ce oras din lume desfac marfa, au numai înghetata buna!
    Duminica placuta! :)

    ReplyDelete
  9. Eu mai mananc inghetata la Liliana de la MIciurin, are si prajituri f bune. Cred ca maine o vizitez, uite ce idee buna mi-ai dat! ;)

    ReplyDelete
  10. Multumim frumos pentru recomandari! Le-am notat si ne-am apucat de explorat. :)

    Cristina, ne dai si noua reteta, te rugam?

    Traveling Hawk, si mie imi place foarte mult inghetata de nuci de la Kaufland. Tot la Kaufland am descoperit de curand o inghetata italieneasca numita Siviero Maria. E un pic cam scumpa, dar foarte buna. Pana acum am incercat Vanilia del Madagascar si Fistic, dar au mai multe sortimente.

    Mirona, e buna inghetata de la Venchi, dar nitel cam scumpa. Mie mi-au placut sorbet-ul de mango si cel de zmeura.
    In Bucuresti mai gasesti inghetata buna la "turcul" de pe Lipscani si in Carrefour Orhideea. Sunt doua standuri cu inghetata italieneasca bunicica.
    Cam atat din ce am incercat eu.Daca descoperi ceva nou, da-ne de stire.

    ReplyDelete
  11. Ciudat, dar obisnuiesc sa mananc inghetata ...iarna nu vara. Nu am preferinte. Ma pot delecta si cu un cornet de inghetata la firma suedeza IKEA.

    ReplyDelete
  12. Eu as manca tot timpul daca nu m-as pricopsi cu cate o faringita :)
    La IKEA n-am incercat pana acum, dar am sa o fac. Multumesc frumos pentru pont!

    ReplyDelete
  13. Traveling Hawk, VertAnge ... ce înseamnă o recomandare bună ... ieri am luat din Kaufland îngheţata cu nuci. Bună rău!!! :)

    ReplyDelete
  14. Cu placere, Badge! Sa o incerci si pe cea cu fistic sau vanilie de la Siviero Maria.

    ReplyDelete
  15. Am fost plecata cateva zile, asa ca abia acum pot sa postez detalii.
    Iata si reteta de inghetata de-acasa: e foarte simplu, dar si foarte dificila in acelasi timp...cu greu m-am abtinut sa nu termin sosul de capsune din care urma sa fac inghetata!!!!
    20 capsune, 2 linguri apa, 3 iaurturi mici musli si capsune, 1 lingura zahar.
    Am strivit capsunele in blender cu 2 linguri apa, apoi am adaugat zaharul si am pus toata compozitia la fiert, pe foc mediu pana s-a topit zaharul si a dat in cateva clocote. Apoi se lasa la racit.
    In borcanelele goale de iaurt am turnat apoi sosul de capsune racit, de 2 degete (aici a fost partea cea mai grea, ca m-am lins pe degete de cat de gustos era si ce culoare apetisanta avea!). Ca sa nu se murdareasca peretii borcanelelor puteti turna sosul printr-o palnie. Le-am pus apoi la congelator minim 1 ora, pana a inghetat sosul.
    Le-am scos apoi, am pus in ele cate o lingurita de plastic pe care am sustinut-o cu o mana, iar cu cealalta mana am umplut borcanele cu iaurt. Le-am lasat apoi la congelator peste noapte.
    A doua zi, cine dadea tarcoale pe langa congelator....eu...bucatarul-sef din casa noastra!!!
    Am scos borcanelele inghetate tun, le-am tinut invers sub un jet de apa fierbinte pret de cateva secunde, si apoi foarte usor am scos inghetata, de coada linguritei de plastic.
    Eu cred ca-i o reteta ieftina, accesibila, cu ingrediente si ustensile uzuale. In plus, portiile sunt maricele cat un borcanel de iaurt, nu au coloranti, conservanti si altele asemenea. A, si sosul care va ramane...e de drept al bucatarului! Pofta buna!

    ReplyDelete
  16. Multumesc frumos pentru reteta, Cristina! O incerc asta seara. Sunt sigura ca va iesi delicioasa. In plus e si sanatoasa si usor de facut.

    ReplyDelete
  17. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete