Saturday, June 11, 2011

Top 10 destinatii turistice

Din nu stiu ce motiv ciudat, mie imi plac listele si comparatiile. De fiecare data cand ma intorc dintr-o calatorie, imi reorganizez mental topurile: cele mai frumoase destinatii, cele mai interesante muzee, cele mai importante lectii invatate, cele mai bune mancaruri etc. Desigur ca acest proces este unul dinamic si rezultatele variaza simtitor, dar din cand in cand imi place sa-mi pun gandurile pe hartie. Fac asa, un fel de radiografie a trairilor mele dintr-o clipa. Badge si Renu de la Travelbadge provoaca intreaga blogosfera sa faca un top 10 destinatii turistice, miza fiind o ocazie minunata de introspectie si trei premii dragute despre care puteti citi aici.
In ultimul timp, topul meu arata asa:
Locul 1- Londra
Pentru ca este un loc in care nu cred ca un turist se poate plictisi vreo clipa. Si pentru ca este un oras atat de multietnic incat te face sa te simti un cetatean al lumii. Un oras in care poti sa inveti, sa razi,sa descoperi, sa te miri...mai mult si mai usor decat in alte capitale europene. 

Locul 2- Salzburg
O cetate medievala foarte bine conservata, un fermecator oras austriac strajuit de Alpi si strabatut de raul Salzach, Mozart, vitrine elegante, ciocolata fina, alei pietruite ce par sa ascunda istorii apuse despre domnite si cavaleri, mancare buna si cea mai frumoasa atmosfera de sarbatoare in Ajun de Craciun urca Salzburgul pe locul 2.
Locul 3- Oslo
Oslo mi s-a parut a fi imbinarea perfecta intre beneficiile vietii urbane si frumusetea naturii. Cu zapada multa, fiorduri, nopti lungi, baruri de gheata, o colectie impresionanta de muzee din variate domenii, partii de schi in apropierea orasului si o agenda culturala aglomerata, capitala Norvegiei a reusit sa isi asigure un loc onorabil in inima si mintea mea.

Locul 4-Paris
Cu doar vreo 3-4 ani in urma, Parisul ar fi fost in fruntea listei. Mi-am lasat aici o pereche de sandale, rupte de atata mers pe malurile Senei. Am mancat crepes, am baut vin rouge, am admirat doamne elegante iesite la plimbare, am vizitat muzee si am purtat conversatii interesante cu anticarii ce isi prezentau marfa de pe tarabe. Nu stiu ce s-a schimbat in mine, dar incet-incet m-am transformat intr-un fel de Madame Bovary ce nu mai e atrasa de vechile trucuri ale iubitului Paris si hotaraste sa-l tradeze pentru Londra. Sper sa nu sfarsesc la fel de tragic. :)

Locul 5- Florenta
Pentru ca Firenze suna artistic, misterios si insorit. Pentru ca are colectii de arta in care sa stai de dimineata pana seara. Pentru ca miroase a pizza, paste si gelato. Pentru ca are proportia corecta de biserici, palate si gradini pentru a face din Florenta un oras interesant din punct de vedere arhitectural. Pentru ca e foarte turistic, dar nu enervant sau obositor. Si pentru vanzatorii simpatici de pe Ponte Vecchio care incearca sa ma convinga ca merit sa ma rasfat cu o bratara cu diamante.

Locul 6- Viena 
In Viena am inghetat de fiecare data, indiferent daca am fost in iulie sau in decembrie. E un oras rece, cu tot felul de cladiri impunatoare, multe expozitii si concerte interesante. Imi place pentru ca e foarte compact, majoritatea obiectivelor turistice fiind grupate in centru, pentru ca are o multime de cofetarii si cafenele cu vitrine tentante si pentru ca in ciuda frigului, m-a intrigat de fiecare data suficient de tare incat sa nu stau in hotel mai mult decat pentru cateva ore de somn.

 Locul 7- St. Gallen
St. Gallen e un oras care merge dupa ceas, ca orice alt oras elvetian. Nimic nu incepe cu intarziere aici. Ce are insa in plus? Un centru vechi fermecator, animat de multimea de tineri ce studiaza aici, expozitii interesante si petreceri de pomina, plus ciocolata si fondue. Inca nu i-am descoperit toate misterele, asa ca e posibil sa mai urce nitel in top peste ceva vreme.

Locul 8-Brasov 
Pentru ca e orasul meu favorit din punct de vedere turistic din intreaga tara. Pentru ca de fiecare data cand am ajuns aici se intampla ceva interesant. Pentru ca e ingrijit si verde. Pentru ca in fiecare local in care am intrat am mancat foarte bine. Pentru ca ma face sa cred ca se poate si asa. Pentru ca daca un turist strain ma intreaba ce oras sa viziteze in Romania, il trimit la Brasov.

Locul 9- Amsterdam
Amsterdam este un oras fascinant si cosmopolit. Daca reusiti sa scapati neloviti de vreo bicicleta, aveti toate sansele sa petreceti o vacanta pe cinste aici. Orasul ofera de toate pentru toti, de la arta de calitate, lectii de istorie si parcuri intinse, pana la discoteci gazduite in biserici, Cartierul Rosu cu toate tentatiile sale si cele mai tari petreceri din Europa. Mai adaugati o excursie cu vaporasul pe canale si pralinele de la ciocolateria Australian si o sa ma certati ca l-am lasat tocmai pe locul 9. :)

Locul 10-Istanbul
Ratacit intre Orient si Occident, Istanbul este un loc care m-a ametit. Agitat, plin de arome, galagios si misterios! In Istanbul prind viata povestile despre haremuri si cadane. Oferta culinara intrece pana si un ospat demn de un pasa. Principalele moschei, palatele si bazarul gem de vizitatori. De ce? Pentru ca fascineaza pe oricine! Si de ce e tocmai pe ultimul loc? Pentru ca dintre toate cele 10, aceasta este destinatia care a reusit sa ma extenueze. Asa ca odihniti-va bine inainte de a pleca la Istanbul. :)

Aici se incheie lista mea. Sunt sigura ca se va schimba curand, si la fel se intampla probabil si cu listele voastre, dar va recomand sa raspundeti provocarii si sa asterneti pe hartie primele 10 destinatii turistice pe care le apreciati. Poate veti descoperi astfel ceva despre voi. Eu am descoperit, dar nu spun ce anume. :)

14 comments:

  1. Frumos top! Si eu sunt curioasa cum vor evolua aceste topuri in timp, va fi interesant de vazut.:)

    ReplyDelete
  2. Fain! Zilele astea o sa scriu si eu topul meu, o sa ai o surpriza :-)

    Pana sa il scriu insa, vreau sa zic ca si eu invat cate ceva despre fiecare dintre voi prin intermediul topurilor pe care le faceti :-)

    ReplyDelete
  3. La Istanbul plecați nemâncați ... ;)
    Mulțumim de top!

    ReplyDelete
  4. 1. Cappadocia
    2. Istanbul
    3. Marrakech
    4. Venetia
    5. Roma
    6. Lisabona
    7. Barcelona
    8. Budapesta
    9. Rabat
    10.Praga

    ReplyDelete
  5. George2210 - postează același comentariu pe Top 10 destinaţii - travelbadge®s + Like pe Facebook sau email, ori descrie-l într-un articol similar pe blogul tău, să intri în concurs.
    Mulțam fain.

    ReplyDelete
  6. Excelenta lista ta! Am sa raspund provocarii la mine pe blog :))
    Multa sanatate, sa putem face ocolul pamântului!... Sunt atâtea locuri minunate pe care înca nu le-am vazut...Un weekend fain!

    ReplyDelete
  7. o sa fac si eu topul asta. iar la Viena ar fi trebuit sa fii zilele astea, cand am sarit mult peste 30 de grade :))) ti-ai fi dorit sa fie racoare :))

    ReplyDelete
  8. Mi-au placut foarte mult argumentele tale. Totusi Londra nu ar merita plimul loc. A devenit un "third world" oras.

    ReplyDelete
  9. Mi-a placut topul, e unul cat se poate de personal insa motivele le-ai precizat frumos :)
    Cred ca trebuie sa ajung si eu la Salzburg cat de curand :)

    ReplyDelete
  10. Claudia, in cazul meu evolueaza destul de rapid. La un moment dat le aveam scrise pe hartie si le modificam pana nu se mai intelegea nimic si trebuia sa le transcriu :)

    Ioana, astept cu nerabdare topul tau.

    Badge, am sa-ti urmez sfatul. :)

    George2020, interesant top. Inscrie-te cu el in concurs.

    Carmen, acum ma duc sa citesc lista. Sunt curioasa. :)

    Zazuza, nu ma plang prea tare de frig. Imi place mai mult decat caldura, doar ca la Viena a reusit sa ma ia mereu prin surprindere. Iarna s-a intamplat sa vina nu stiu ce ger neasteptat, iar vara am prins de 2 ori cate o mini-furtuna care a scazut imediat temperatura cu 3-4 grade. Data viitoare vin pregatita pentru orice tip de vreme :)

    Duta, Londra in topul meu e pe locul 1, dar e o chestie foarte subiectiva. Mie nu mi s-a parut ca are a face cu "third world" si sper ca nici la urmatoarea vizita sa nu plec cu aceasta impresie.

    Multumesc, Alicee!
    Daca mergi la Salzburg, adauga si Innsbruck pe lista. Sigur o sa-ti placa.

    ReplyDelete
  11. abia acum am reusit sa-i dau "liber"... Topul mi-era clar, probleme am avut pâna mi-am adunat amintirile despre locurile de concediu iubite :))
    http://vis-si-realitate-2.blogspot.com/2011/06/topt-10-destinatii-turistice.html
    Sa ai o vacanta de Rusalii minunata!

    ReplyDelete
  12. sunt curioasa cum evolueza acest top in timp,o sa fac si eu unul la mine pe blog.

    ReplyDelete
  13. This is my first time visit at here and i am actually happy to read everthing at one place.

    ReplyDelete