Monday, March 7, 2011

Ultima zi in Oslo

 In ultima zi in Oslo am decis sa ma relaxez. Am mers sa fac fotografii in locurile care mi-au placut cel mai mult. Am baut ciocolata calda la magazinul fabricii de ciocolata Freya. Am admirat munca sculptorilor in gheata, care se luptau cu niste cuburi imense ce urmau sa fie transformate in opere de arta...
Am inceput ziua urcand din nou colina ce duce la Palatul Regal. Din pacate, palatul se poate vizita doar vara, asa ca nu am reusit sa vad interiorul. Am intors insa privirea sa vad ce priveliste are familia regala in fiecare dimineata. Au capitala Norvegiei la picioare, atat la propriu cat si la figurat. :)


Imaginea de mai sus este surprinsa de pe platoul din fata Palatului Regal. Dar si in spatele Palatului se ascund comori. Daca mergeti in dreapta, pe langa Palat, veti ajunge intr-o zona cu niste cladiri foarte frumoase, majoritatea folosite astazi ca sedii de ambasade.

Aceasta a fost una dintre preferatele mele.





Pe cea de-a doua straduta am gasit si Ambasada Romaniei in Norvegia. 
Am coborat apoi in centrul orasului, unde se gaseau o multime de casute cu vin fiert, ciocolata calda, ceai, manusi, caciuli si fulare tricotate, tot felul de tricouri, magneti si cesti cu insemnele Norvegiei sau ale Campionatului de schi.
Daca vreti un suvenir norvegian, va recomand manusile tricotate din lana. Sunt foarte calduroase! Fiecare regiune are modele specifice, asa ca intrebati inainte de a cumpara. Eu am unele foarte frumoase cu modelul din Trondheim, primite cadou de la prietenii mei norvegieni. S-au dovedit a fi foarte utile. :)

Tot in centru am descoperit si expozitia de sculptura in gheata. V-ati intrebat vreodata cum obtin artistii o  gheata atat de stralucitoare? Cu fierul de calcat! :) 

Dupa atata timp petrecut in frig, m-am indreptat spre Stortinget, aceasta frumoasa cladire construita in 1866, in interiorul careia functioneaza Parlamentul Norvegiei. Se organizeaza zilnic tururi cu ghid si este permis accesul oricarui individ care doreste sa urmareasca activitatea zilnica a parlamentarilor. Fotografiatul este insa interzis, asa ca nu va pot arata poze. Trebuie sa mergeti in Norvegia sa vedeti cu proprii ochi. :)

Langa Stortinget se gaseste cafeneaua Christiania, locul in care am decis sa-mi iau la revedere de la acest oras viu si extrem de activ din punct de vedere cultural. A fost o despartire emotionanta, cu sandwichuri  cu somon norvegian, chifle fierbinti servite cu dulceata de fructe de padure si smantana adevarata, praline delicioase si un ceai dulce-amar...
Cu fiecare inghititura, am incercat sa-mi intiparesc in minte multitudinea de senzatii si sentimente pe care Oslo a reusit sa mi le starneasca. Simt ca nu am reusit sa transmit prin cuvinte si imagini decat o mica parte din toate acestea, asa ca va invit sa mergeti la Oslo si sa va lasati surprinsi (cat se poate de placut) de o capitala rece la propriu, dar extrem de calda spiritual.

7 comments:

  1. Of, mi-ai facut si mai pofta sa vad odata Norvegia!

    Pe bune niveleaza gheata cu fierul de calcat??? :-O Asta e tare de tot :-D

    ReplyDelete
  2. Setul de ceai m-a cucerit complet! Multumesc pentru plimbarea virtuala prin Scandinavia :)
    Toate cele bune!

    ReplyDelete
  3. Pentru sculpturile de gheata te invidiez :), imi doresc de foarte mult timp sa ajung sa vad o expozitie live!!!!

    Si modelele de pe manusi imi plac!

    ReplyDelete
  4. Cerul ala plumburiu din prima fotografie...o frumusete! (care cere un ceai fierbinte :)

    ReplyDelete
  5. Da Ioana, o niveleaza si ii dau luciu. :)

    Cu placere, Alina!

    Alicee, trebuie sa treci peste ideea ca nu-ti place frigul ca sa te poti bucura de sculpturi de gheata.:) Ai sa vezi ca nu e asa rau.

    Calatorii imaginare, este intr-adevar combinatia ideala. :)

    ReplyDelete
  6. A fost o lectura placuta si instructiva tot ciclul despre Oslo. Felicitari, VertAnge!

    ReplyDelete