Thursday, March 10, 2011

Norvegia-cum sa calatoresti (mai) ieftin intr-o tara scumpa

Banuiesc ca nu va surprinde cu nimic faptul ca Norvegia este o tara scumpa. Dar cum este si foarte frumoasa, cred ca merita sa punem bani la pusculita din timp si sa o descoperim. Eu am reusit sa mai scad nitel costurile calatoriei. Am inceput cu biletul de avion, pe care l-am rezervat din timp. Va recomand sa verificati ofertele Lufthansa (cu ei am mers eu si au scaune noi si comode:), Czech Airlines, Finnair, KLM sau puteti face o combinatie Wizz Air-Ryanair. Cu putin noroc, puteti zbura la Oslo pentru mai putin de 200 de euro. E mult, e putin? Cred ca depinde la ce ne raportam. Mie mi s-a parut rezonabil.

Am ajuns in Oslo?  Si ce facem, ramanem in aeroport? :) De aici putem lua un autobuz, un tren obisnuit sau trenul expres pana in centru. Pentru studenti, se ofera reduceri semnificative la transport la prezentarea unui card de student recunoscut international, asa ca e indicat sa il aveti asupra voastra. Pentru Airport Express Train,de exemplu, platiti 85 NOK (aprox 10 euro) in loc de 170 (21 euro) ,iar pentru autobuz 75 (9,40 euro) in loc de 140 (17,60 euro).
Daca nu ramaneti in Oslo, fiti prevazatori si rezervati-va din timp biletul de tren. Puteti beneficia de Minipris, bilete la pret redus pentru intreaga tara. Studentii au 25% reducere la biletele de tren. Informatii despre rute si preturi gasiti aici.

Daca ramaneti in Oslo cel putin o zi, merita sa va faceti un Oslo Pass. Eu l-am ales pe cel de 48 de ore, care e 340 NOK (43 euro), dar am primit 20% reducere cu cardul de student. Am avut astfel acces gratuit pe mijloacele de transport, in toate muzeele importante si ceva reduceri in unele restaurante. Merita banii! Am calculat si doar in prima zi as fi cheltuit mai mult pe bilete de autobuz si intrari la muzee. In fiecare oras mai maricel exista tot felul de abonamente pentru transportul in comun, asa ca veti gasi o varianta adecvata numarului de zile pe care le petreceti acolo.

La capitolul cazare, nu prea se poate economisi. Daca nu aveti prieteni dornici sa va gazduiasca, pregatiti-va sa scoateti din buzunar peste 70 de euro pe noapte pentru o camera in Oslo, in functie de sezon. Alegeti varianta cu mic dejun, care e destul de satios ca sa va mentina activi si plini de energie pana la pranz.
Mancarea in restaurante este scumpa (un pranz incepe pe la 100 NOK-13 euro), dar exista si alternative convenabile. In supermarket mi s-au parut scumpe fructele si legumele (chiar si de 3 ori mai scumpe), iar carnea, branzeturile, pestele sunt cu 20-30% mai scumpe decat la noi. In schimb, multe produse considerate un lux la noi, acolo au preturi mai mici. Asa ca profitati de ocazie si savurati un somon fume sau niste caviar adevarat.
Apa de la robinet este potabila, asa ca nu trebuie sa o adaugati la cheltuieli, in schimb alcoolul este foarte scump, asa ca mai bine va abtineti de la astfel de distractii pe taramuri norvegiene. O bere e 7 euro in bar. Banuiesc ca e ceva mai ieftina in supermarket, dar n-am avut curiozitatea sa verific.
Eu mi-am facut nitel de cap si am gustat toate bunatatile care mi s-au parut tentante, dar daca as fi avut un buget mai strict pentru mancare, as fi abordat urmatoarea strategie: mic dejun la hotel, pranz intr-un restaurant cu mancare adevarata (100-150 NOK-13-19 euro), cina in camera, cu bunatati de la supermarket (20-30 NOK-2-4 euro).
Exista si magazine cu sandwich-uri, hotdog si alte alimente de genul acesta, cu preturi sub 50 NOK (6 euro).

Cheltuieli neprevazute nu am avut. Desi am ajuns la camera de garda la un moment dat, nu m-au taxat pentru ca nu puteau sa intervina pana nu mi se desumfla nasul (am reusit sa cad in nas, la propriu :)...pana la urma nu a mai fost nevoie, asa ca am scapat si cu nasul, si cu buzunarul integre. O consultatie la camera de garda este aproximativ 200 NOK (25 euro), dar e decontata ulterior de societatea de asigurari.
Sper ca a fost de folos acest articol. Daca aveti intrebari, voi incerca sa raspund cat mai curand posibil.

20 comments:

  1. Preturile in NOK is irelevante. Da o editare si da echivalentul in euro sau ron. E dificil pt cine vrea sa urmareasca sa se raporteze la NOK.

    ReplyDelete
  2. Foarte utila aceasta postare, VertAnge, pentru calatorit in general, nu doar pentru Norvegia. Intr-adevar, asa se poate calatori mai ieftin. Tinerii trebuie sa profite cat au asemenea reduceri pentru ca, apoi, lucrurile se mai schimba...Dar si daca nu mai poti beneficia de cardul de student tot exista posibilitati multiple, trebuie sa ai doar curaj si sa incerci!

    ReplyDelete
  3. Vb lui Liliana, zi-ne si in ron sau euro ca sa intelegem! Oricum presupun ca tu iti transformai acolo, vine din refelex :)

    ReplyDelete
  4. frumos articilul tau, nu am fost în Norvegia dar ma tenteaza :)
    Interesant ar fi sa ne povestesti cum de ai cazut în nas?! ai alunecat sau...? e grav? acum esti bine? Sper din suflet!
    Numai gânaduri bune!

    ReplyDelete
  5. Foarte util, multumim :). Auzisem ca Norvegia e foarte scumpa dar citind articolul tau mi se pare si mai si.
    Cred ca ar merita foarte mult sa faci un tur al tarilor nordice; ma gandesc ca poate asa iesi mai ieftin si vezi mai multe.
    Oricum, frumos de tot..

    ReplyDelete
  6. da,trebuie sa scrii preturile in ron ,interesant articolul,iti poti planifica mai bine bugetul,dca intr-o zi vrei sa ajungi intr-o tara nordica.
    ti-am raspuns la intrebarea pusa pe blogul meu.

    ReplyDelete
  7. foarte util, intr-adevar! pentru Danemarca ai ceva ponturi?

    ReplyDelete
  8. Liliana, Alice, am adaugat echivalentul in euro, la cursul de azi. Daca mergeti in Norvegia, verificati insa cursul.

    Traveling Hawk, biletele mini-pris de tren sunt valabile pentru toata lumea, nu doar pentru studenti, asa ca poti profita de ele daca faci o excusie in tarile nordice.

    Carmen, am descoperit ca schiul fond nu e la fel cu cel de coborare. :)
    Sunt bine, am avut nasul umflat cateva zile, dar nu a fost nimic grav.

    Dan, e scump, dar si foarte frumos! Merita sa faci un efort si sa mergi. Un tur vara cred ca e grozav!

    Merci, Moschino!

    Zazuza, in Danemarca inca nu am fost. Am scris un mic ghid pentru Copenhaga aici: http://www.pintravel.ro/2010/07/copenhaga-in-2-zile.html
    bazat pe povestirile unei prietene.

    ReplyDelete
  9. Un lucru care ne-a amuzat la Oslo a fost faptul ca dupa ora 20 nu se mai vinde bere la supermarket, chiar daca magazinul este deschis! A trebuit sa rezistam pana a doua zi ;)

    P. S. Puteţi să trimiteţi un mesaj/comentariu pentru Ruma, în Japonia?
    Detalii pe http://chirca-aici-acum.blogspot.com/2011/03/japonia-calligraphy-in-landscape-ruma.html

    Va mulţumim!

    ReplyDelete
  10. Pentru ca multi isi doresc sa aiba o vacanta ieftina si frumoasa am facut un ghid complet care te invata cum sa reduci costurile vacantelor si chiar cum sa ajungi sa calatoresti gratis:
    http://roxandrei.ro/utile/ghid-vacanta-ieftina-si-frumoasa/

    ReplyDelete
  11. Buna ziua la toti .
    Nu cred ca poti avea o vacanta ieftina in Norvegia.
    Avion Bucuresti - Oslo = 400 euro 2 persoane dus intors .
    Inchiriere Volvo V 40 = 700 euro pe 10 zile
    Suntem aici de 9 zile si s-au dus cam 200 euro pe zi reprezentand cazari 100 euro/ nopate si motorina .
    Am facut pana acum 5200 km inclusiv Rovanieni si NordKapp .
    Daca vreti sa mergeti in Norvegia nu este scumpa este extrem de scumpa .
    Daca mai mergeti si cu copiii fara 2500 euro pe 10 zile sa nu va faceti planurile .
    Cu stima Florin si Coca

    ReplyDelete
  12. Pt cei ce vor sa munceasca acolo ce sfaturi

    ReplyDelete
  13. Ce sfat uri aveti sunt sanse de locuri de. Munca, ce acte

    ReplyDelete
  14. Foarte interesant. Si sfaturi utile. Ati fost si la Capul Nord? cum se poate ajunge acolo daca nu posezi masina? Marefer la mijloace de transport in comun.. Trenuri, autobuze, ferry.. Ligia

    ReplyDelete
  15. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete