Wednesday, March 16, 2011

Trondheim-istorie, cultura si creativitate-partea a treia

Daca ieri v-am aratat Centrul Rockheim, un exemplu de modernism, astazi vreau sa ne intoarcem impreuna in timp, in cartierul vechi al orasului Trondheim, numit Baklandet, unul dintre cele mai bine conservate cartiere vechi din intreaga Scandinavie. De o parte si de alta a raului Nidelva stau case cocotate pe picioroange de lemn, vopsite in nuante de galben, verde sau rosu, cu tocurile ferestrelor colorate in alb. La fel ca in Amsterdam, si aceste casute ce par a fi facute din turta dulce sunt inclinate in diverse unghiuri, din cauza pilonilor ce s-au infundat in mod inegal in sol de-a lungul anilor.


Asa se vad de la distanta...

Sau asa...
Intrarea "oficiala" in cartier se face traversand acest pod, construit in 1891, care este astazi cel mai vechi pod al orasului. Cele doua porti de lemn ce-l strajuiesc sunt considerate aducatoare de noroc si se spune ca cei ce trec pe sub ele se vor intoarce aici. Eu am trecut, asa ca ramane sa vad daca se indeplineste profetia. :)

Aceasta este privelistea de pe pod.

Fermecatoare! Dar trebuie sa mergem mai departe.

Va invit pe stradutele inguste, strajuite in zilele noastre de diverse restaurante, baruri si magazine.


Pe cate o casa gasim si o placuta cu explicatii despre istoria cartierului.

Sau descoperim liftul pentru biciclete. Din pacate iarna nu functioneaza, dar in sezonul cald e foarte util pentru biciclistii ce locuiesc in varful dealului. Nu trebuie sa gafaie pedaland , ci se instaleaza frumos pe lift si ajung in varf odihniti. 

Va spuneam ca sunt aici tot felul de localuri. Pe acesta din imagine nu trebuie sa-l ratati. In aceasta casa din anul 1791 veti simti ca timpul a stat in loc. Nu te simti intr-un restaurant, ci ai impresia ca ai venit in vizita la o bunica norvegiana care stie sa-si rasfete vizitatorii cu ciocolata calda si prajiturele. Daca ai norocul sa ii treci pragul in jurul pranzului, o sa aiba grija sa-ti umple stomacul cu o supa gustoasa si satioasa. Si ca o bunica adevarata, face niste prajituri minunate, de parca si-ar astepta zilnic nepotii.
O bucatica de decor...
Si ciocolata noastra, servita in vesela desperecheata, caci asa se intampla in casele bunicilor...un nepot strengar mai sparge cateodata ceainicul.
Restaurantul se numeste Baklandet Skydsstation si trebuie neaparat sa-l vizitati! E deschis zilnic de la 12 la pranz si pana la ora 1 noaptea.

2 comments: