Tuesday, March 22, 2011

Propuneri de Paste

De Paste avem dealuri inverzite si pomi infloriti. Mieii scapati de la taieri zburda veseli prin gradini. Cozonacul creste molcom intr-o copaie, in timp ce pe foc se pregatesc sarmalele. Lumea merge la Denie si apoi la Inviere. Oualele se rosesc cu vopsele moderne sau cu traditionalele foi de ceapa. Bunicile ne povestesc intamplari din alt veac...toate acestea se petrec de Paste la tara, asa ca uitati de city break-urile europene sau de cele cateva zile petrecute in regim all-inclusiv in Bulgaria, Turcia sau Grecia si mergeti de Paste la tara! Daca sunteti oraseni get-beget sau pur si simplu nu vreti sa va obositi prea tare cu pregatirea bunatatilor pentru masa de Paste, am cateva propuneri tentante.

Maramuresul si-a pastrat cu sfintenie traditiile si maramuresenii sunt bucurosi de oaspeti in preajma sarbatorilor pascale.
Pensiunea Ilea din Ieud a pregatit un program foarte interesant pentru turistii dornici sa-i treaca pragul intre 22 si 27 aprilie, care include:
-vizitarea catunului Plopsor si a bisericilor noi;
-vizitarea complexului mecanic taranesc (moara, piva si valtoare);
-participare la slujba de Inviere si la Liturghia de Paste;
-masa festiva de Paste;
-vizitarea monumentelor istorice din localitate(Biserica din Deal-1364, Biserica din Ses-1717) si a casei tipice de Ieud;
-iesire la Botiza cu vizitarea localitatii si a expozitiilor de tesaturi si artizanat.Intoarcerea la Ieud si vizitarea unei forje si a unei distilerii cu degustare de horinca;
- iesire la Sapanta , vizitarea Cimitirului vesel si a Casei Memoriale Stan Ioan Patrascu. Vizita la Memorialul Rezistentei Anticomuniste si la Muzeul Satului din Sighetu Marmatiei iar la intoarcere vizitarea Manastirii Barsana.
Pretul este de 700 ron/persoana si include cazare timp de 5 nopti ,cu doua mese pe zi, masa festiva si vizitarea obiectivelor din localitate, cu ghid. Copiii au 50% reducere.

Detalii gasiti aici.



La Moeciu de Jos putem avea parte de un Paste in mijlocul naturii, daca ne hotaram sa-l petrecem la Pensiunea Casa Boiereasca, care ne ofera doua variante:
Sejur 3 nopti – 550 lei/pers
Sejur 4 nopti – 670 lei/pers.
Pachetele cuprind:
- cazare in camera dubla/tripla, cu baie proprie, tv satelit, balcon – 3 stele;
- pensiune completa cu: mic dejun bufet suedez, pranz (fel 1, fel 2, garnitura, salata, desert) si cina (fel 2, garnitura, salata, desert);
- gustare in noaptea Sfanta a Invierii cu oua vopsite, cozonac si vin rosu;
- preparatele traditionale in ziua de Paste, ce vor fi servite ata la micul dejun
cat si la masa festiva de pranz.
Detalii gasiti aici

La Horezu puteti sa vizitati atelierele de ceramica si manastirile din Gorjul vecin. La Polovragi si la Tismana se fac cele mai frumoase slujbe de Inviere.
Cazare confortabila gasiti la Pensiunea Alex. Pentru 3 nopti de cazare cu mic dejun si masa festiva de Paste veti plati 390 de lei. Detalii gasiti aici.

Eu voi fi probabil tolanita pe iarba frageda dintr-o livada gorjeana, asa ca dati-mi de stire daca sunteti prin preajma. Va invit la un pahar de vin si o felie pufoasa de cozonac.

12 comments:

  1. nu am mai fost in romania de paste de 12 ani. i miss it. intotdeuna mergeam de paste la tara in gorj de unde esti si tu eda( vezi tin minte). polovragi tin minte de cand eram mica si se tineau balciuri acolo vara si mergeam.
    i truly miss it.
    xoxo
    mina

    ReplyDelete
  2. De cand ma stiu nu am fost plecata niciunde de Paste inafara de la Ineu (jud. Arad) acolo unde m-am nascut si am crescut. Ineul este un oras mic dar plin de savoare (cel putin penrtu mine). Tot ce ai descris tu mai sus se regăsește acolo și merg de fiecare dată cu foarte mult drag.

    ReplyDelete
  3. Beautiful !!! Greetings Andrzej.

    ReplyDelete
  4. Trei locatii frumoase. Acum cativa ani am facut Pastele la Garda de Sus, asa ca sa nu uitam nici Valea Ariesului. Si acolo pensiunile isi asteapta oaspetii.

    ReplyDelete
  5. Bune sugestii pentru oricand si nu numai de Paste!! Mi le-am notat pentru perioada cand voi avea ocazia sa ma aflu in Romania.

    ReplyDelete
  6. Faboulista, eu merg si acum la balciul de la Polovragi. Se tine in fiecare an de Sf. Ilie. Poate reusesti sa ajungi in anii urmatori in Gorj de Paste. Sunt sigura ca iti va placea foarte mult atmosfera.

    Bianca, sunt convinsa. Am trecut prin Ineu cand eram mai mica si mi-a placut mult.

    Thank you, Pietrzyk!

    Traveling Hawk, sunt convinsa ca si la Valea Ariesului e foarte frumos...pozele tale mi-au spulberat orice indoiala.

    Duta, sa treci si Gorjul pe lista si sa ma anunti. Daca sunt acasa, iti voi cu mare drag ghid.

    ReplyDelete
  7. nu mai am unde sa merg la tara de Paste, si de aceea nici nu voi strica amintirea Pastelui la bunici plecand pe cine stie unde. stam acasa, de obicei, pentru ca abia de Paste reusim sa ne vedem cu totii... dar pentru orice alta perioada in afara Pastelui, propunerile tale sunt minunate! Moeciu e o zona frumoasa, care s-a dezvoltat si unde se pare ca au si invatat cat de cat ca si curatenia din localitate conteaza (mai au scapari, dar sunt pe drumul bun)

    ReplyDelete
  8. Cozonacul sa fie cu multa nuca :). La vin nu am preferinte :))

    ReplyDelete
  9. Zazuza, te invit la mine acasa daca esti in Romania! :)
    E frumos la Moeciu si cred ca va fi si mai frumos in viitor.

    Dane, te asteptam. Dam comanda de cozonac cu multa nuca, ca eu sunt mai mult cu plimbatu' decat cu framantatu' :)

    ReplyDelete


  10. من الهام ان
    عزل خزانات بالمدينة المنورة بمواد امنه وصالحة للاستخدام على خزانات المياه الاول تقدم افضل خدمات عزل الخزانات اتصل الان

    ReplyDelete