Tuesday, March 29, 2011

Bojdeuca lui Creanga

Cum nu mai e mult pana in mai, cand Iasi-ul miroase a tei inflorit, va propun o destinatie...literara. Bojdeuca Ion Creanga o gasiti cu usurinta in cartierul Ticau. Veti gasi indicatoare agatate de stalpii de electricitate care sa va indrume spre casuta in care a locuit marele povestitor intre anii 1872 si 1889, alaturi de cele 30 de pisici ale sale. Casa a fost pastrata in forma sa originala: doua camarute intunecate si un antreu si a fost transformata in prima casa memoriala din Romania, care a fost inaugurata  in 1918.

La intrare ne intampina o placuta din piatra menita sa ne reaminteasca unde ne aflam....

Si 2 statui ale povestitorului.

Pentru a ajunge la Bojdeuca coboram un lung sir de scari, ascunse intr-o mare de verdeata. Pe vremea lui Creanga ulita ce ducea la casuta sa era "plina de noroi cind sint ploi mari si indelungate zise si putrede iar la seceta gemea colbul pe dinsa." Acum e o alee obisnuita, la capatul careia nu ghicesti ca te vei intalni cu un spatiu incremenit in timp.

Casa acoperita cu sindrila pastreaza aerul epocii, cu mobilier simplu de lemn si scoarte tesute intinse pe dusumea, pe pat si pe pereti. Muzeografa avea chiar si o pisica, asa ca ne asteptam ca in orice moment sa vina din gradina si Ion Creanga, cu ochii sai blajini si sufletul plin de povesti si sa ne invite sa ne ospatam cu "pui fript la jaratic si dat prin mujdei de usturoi, cu sarmalute in foi de curechi de marimea si culoarea unui galben, cu placinte poale-n briu inecate in smintina si cu vin de acela care tresalta cind il torni in ulcele ca sinii de fata mare". Toate servite in strachini de pamant pe o masuta cu trei picioare, in timp ce am depana impreuna amintiri din copilarie.

Aici puteti vedea masa de lucru a scriitorului.

In exterior sunt amplasate cateva bancute, pe care stau cuminti copilasii veniti in excursie in timp ce asculta povestile depanate de doamna muzeograf, dar si copiii mari, care vor sa rada la soare in timp ce-si amintesc de Nica si nazbatiile sale sau adulti cinici care au invatat din Pacala ca "prostia din nascare, leac in lume nu mai are; ea este o uricioasa boala, ce nu se vindeca in scoale, ba nici in spitale."
Cand eram mica imi doream foarte tare sa vizitez casa lui Creanga de la Humulesti si Bojdeuca de la Iasi. S-a intamplat insa sa ajung abia la 21 de ani. Cu toate acestea, va asigur ca mi-am amintit mai mult de Nica la cirese decat de Pacala. :)
Mergeti la Iasi in mai, e frumos, parfumat si usor boem, iar Bojdeuca va asteapta sa va sopteasca povesti, indiferent cat de mari ati crescut.

11 comments:

  1. Desi am facut facultatea la Iasi, n-am ajuns la Bojdeuca, spre rusinea mea.Dar ce sa-i faci, ale tineretii valuri.
    Am ajuns in schimb la Tg Neamt, la Humulesti de fapt,asa ca imi imaginez cum arata si aceasta, asta nu inlocieste spiritul si frumusetea simpla pe care o degaja.

    ReplyDelete
  2. Pai tineretea in Iasi se consuma prin Copou si prin Tudor, la bojdeuca vin astia mai batrani, care au deja copilasi de cativa anisori si asculta vara povestile lui Creanga.

    ReplyDelete
  3. Astept sa mai creasca Kari si mergem si noi

    ReplyDelete
  4. Viorel, mai e timp.

    Liliana, ai dreptate. La Bojdeuca am fost eu si prietena mea si intr-o ora am vazut un singur grup de copii veniti in excursie, in schimb ce in Copou stateai la coada sa prinzi un loc pe o banca :)

    Alicee, neaparat sa-l duci pe cel mic. Bojdeuca se numara printre destinatiile care au o cu totul alta savoare privite prin ochi de copil.

    ReplyDelete
  5. Am fost,la casa din Humulesti,la Iasi inca n-am ajuns,poate in vara asta,sunt multe de vazut in Iasi.

    ReplyDelete
  6. N-am ajuns la Iasi, dar imi doresc de mult timp. Nu numai pentru bojdeuca. Dar acum si pentru ea. Ce frumos povestesti...

    ReplyDelete
  7. Ma tot uitam la poze si nu intelegeam cum se poate schimba atat de repede peisajul, eu avand in minte Bojdeuca din Humulesti :)

    "Bojdeuca va asteapta sa va sopteasca povesti", foarte frumoas spus!

    ReplyDelete
  8. bun, pe la mijlocul lunii ajung la Iasi, musai sa merg la bojdeuca!

    ReplyDelete


  9. In the first lady's own social media, she made note of the "great strides being custom t shirt design made towards the empowerment of women" in Saudi Arabia, which seems like quite a stretch in a country where women cannot drive, guardianship laws are enforced and clothing serves as a form of patriarchal control. She, like the president, may not have come to Saudi Arabia to judge or to tell others how to live, but womens st patricks day shirts whitewashing social inequality in a tweet is another matter entirely. In that context, her black jumpsuit became a combination of passive approval and transactional acceptance of clothing as a form of imprisonment.

    ReplyDelete