Wednesday, March 9, 2011

Bucataria norvegiana

Dupa ce am ajuns la concluzia ca olandezii au papilele gustative infundate, nu aveam mari asteptari culinare din partea norvegienilor, insa...SURPRIZA! Norvegienii mananca bine, mult si sanatos! 
Si acum sa va prezint cateva elemente clasice. Matpakke este "pachetelul de pranz" si e format dintr-o felie sanatoasa de paine cu cereale si seminte, unsa cu un strat generos de unt, peste care fiecare adauga ce-i place. Salam, somon fumee, felii de ou fiert, brunost. Nu stiti ce este brunost?

O branza autentica norvegiana, de culoare maronie, cu un gust puternic. Incercati-o neaparat pe cea de la Heidal, un mic producator foarte premiat, care foloseste inca tehnici traditionale.
Fiecare astfel de felie este separata de surata sa printr-o hartie cerata, astfel incat aromele nu se combina fara voia proprietarului.
Micul dejun se aseamana cu al nostru, cu mezeluri, branza, iaurt, oua ochiuri sau omleta, paine cu unt si miere sau dulceata si ceai, lapte sau cafea, dupa preferinte. La capitolul dulceturi, au cateva absolut delicioase. Neaparat sa le incercati pe cele de citrice si pe cele de fructe de padure. Aveti idee care sunt cuvintele in romana pentru cloudberry si lingoberry? Acestea au fost preferatele mele.
Si mierea norvegiana e foarte buna, aromata si nu foarte dulce, ca mierea obtinuta de stuparii de la noi care sunt dispusi sa mearga cu albinele pe varf de munte si sa obtina mai putina miere, dar de o calitate superioara.
De obicei masa calda a zilei este cina, la care oamenii nordului isi umplu farfuria cu peste sau carne, legume (cel mai adesea cartofi) fierte sau coapte, o salata si un sos.
Somonul este genial! Cel pe care il vedeti in prima fotografie a fost pescuit cu cateva ore inainte de a ajunge in farfuria noastra (producatorii sunt obligati sa scrie pe ambalaj) si a putut fi astfel transformat intr-o cina frageda si delicioasa, fara a fi supus mai mult de cateva minute coacerii. V-as da reteta, dar din pacate nu cred ca e o idee buna sa o incercati cu somonul plimbat juma' de continent inainte de a ajunge la noi in supermarket. Dar tineti-l minte si includeti-l in buget daca mergeti in Norvegia. Merita!

Alti pesti buni sunt halibutul (nu stiu daca asa se spune in romana) si codul, iar la capitolul carne rosie, norvegienii par a fi foarte atasati de chiftele si fripturi la gratar, servite apoi cu un sos cremos, nu exagerat de unsuros.
Daca vreti sa incercati ceva mai deosebit, carnatii de ren produsi de Norsk Viltproduckt , caviarul de somon de la Salmon House, conservele de peste King Oscar si painea rommerbroad va stau la dispozitie. Nu trebuie sa va ingrijorati ca nu o sa va placa, ba din contra. Ce te faci cand iti plac prea mult? :) Aduci caviar pe ascuns in interiorul UE la intoarcerea acasa.

La bauturi nu ma pricep, asa ca nu va pot tenta decat cu berea fara alcool din imaginea de mai jos. E buna si merge de minune cu painea cu unt pe care o primesti din partea casei prin toate restaurantele, cat timp astepti comanda. Am mai gustat o sampanie adusa tocmai din Champagne si cate un smoothie din fructe de padure...bune, bune!

La capitolul delicatese sa nu ratati o portie de blini cu caviar bun de iti vine sa te lingi pe degete, chiar daca decorul pretentios iti transmite alte ganduri si tocanita cu ren, ciuperci si fructe de padure, o farfurie cu gust de padure norvegiana.
Daca nu vreti sa incercati nimic nou (desi eu zic ca e pacat), aveti la dispozitie pizza, taco, tortilla si alte preparate internationale adoptate cu bratele deschise si de catre norvegieni.
Nici la capitolul dulciuri nu am plecat dezamagita din Norvegia. Desi nu e reteta tipica norvegiana de prajitura cu ciocolata, eu m-am bucurat foarte mult de ea. Cum poti sarbatori mai placut un nou an din viata, daca nu cu o felie de prajitura de ciocolata fierbinte, temperata cu un bulgare de inghetata de vanilie?
Daca vreti ceva mai tipic, puteti incerca o cana de cacao fierbinte cu rom si frisca(adevarata!), iar pentru prietenii de acasa puneti in bagaj cat mai multe tablete de ciocolata Freya.

16 comments:

  1. Frumoasa postare. Mi-am amintit si eu de bunatatile nordice ... aproape uitasem :)

    ReplyDelete
  2. Tot felul de bunatati, din care fiecare alege dupa gust si buzunar. Frumoase pozele cu mancare!

    ReplyDelete
  3. Vaaaai! Nu mai pot de pofta :)) Te invidiez ca le-ai putut gusta pe toate. Freya e si una din marcile mele preferate de ciocolata ;)

    ReplyDelete
  4. Ar fi interesant sa ne spui si niste preturi, ex supermarket si restaurant sa ne facem o idee de buget daca mergem incolo.

    Caviar, somon, peste in cantitati industriale :) toate sunt pe gustul meu!!! Insa ma intreb, oare as avea bani sa le mananc acolo? :))
    Sau mai astept pana ma imbogatesc si apoi iau cu asalt Norvegia!

    ps: Mi-a placut mult acest articol!

    ReplyDelete
  5. Mancarurile fotografiate rascolesc pofta. (Unt si mezeluri nu le consider totusi sanatoase).
    Imi place mult zambetul tau in fotografia in care gusti din prajitura.

    ReplyDelete
  6. Liliana, cum sa uiti caviarul si ciocolata? :)

    Multumesc, Traveling Hawk! Ma bucur ca iti plac fotografiile. Nu stiu de ce, mancarea mi se pare cel mai greu de fotografiat.

    Alina, daca te duci la Oslo, au un magazin pe bulevardul principal,plin ochi cu tot felul de bu8natati din ciocolata. Sa nu-l ratezi!

    Alicee,am pregatit un articol pentru maine. :)

    Duta, cu mezelurile sunt de acord, insa untul e un aliment sanatos. Din pacate in ultimii ani a fost discreditat in favoarea margarinei, care in opinia mea e mult mai nesanatoasa. Atata timp cat nu suferim de o dislipidemie, untul ar trebui sa existe in alimentatia noastra.

    ReplyDelete
  7. mmm,o postare cu delicii norvegiene,cit somon si caviar in farfurii,toate mincarurile imi par destul de sanatoase,plus ca sunt perfecte pentru clima lor,nu-i asa ca trebuie sa ne gindim si la asta?la multi ani si noua virsta sa-ti ofere asa clipe in continuare!:)

    ReplyDelete
  8. deabia astept sa vad de pic pe spate :)))

    ReplyDelete
  9. Benjamin Coach Bags On Sale Online was Arizona State's Discount Jordan Shoes Wholesale workhorse in 2018, rushing 300 times for 1,642 yards,good for third and fifth in the MK Outlet nation, respectively. He refuses to go down on first contactand always manages to lean forward for a few extra yards. A big chunk of Benjamin's stats came in a 52 24 Michael Kors Bags Sale blowout of Oregon State, against whomhe rushed 30 times for Ray Ban Sunglass Hut 312 yards and three scores.

    ReplyDelete