Wednesday, March 2, 2011

In vizita la Opera din Oslo

Inaugurata in 2008, aceasta cladire futurista construita rapid si ceva mai ieftin decat era prevazut in buget de catre compania norvegiana de arhitectura Snohetta, adaposteste astazi Compania Nationala Norvegiana de Opera si Balet. Cele trei sali folosite pentru reprezentatii, cu 1369, 400 si respectiv 200 de locuri,  sunt echipate cu tehnologii de ultima generatie ce permit transformarea in realitate a aproape oricarui vis regizoral.
La mazinul cu suveniruri de la parter se gasesc de vanzare inregistrarile spectacolelor jucate pana acum. Majoritatea sunt fascinante! 


Acoperisul este deschis publicului si ofera una dintre cele mai frumoase privelisti asupra fiordului Oslo, cu mentiunea ca iarna poate fi alunecos, si deci periculos.
Interiorul este insa cat se poate de sigur. :) Foaierul larg si luminos, inconjurat de geamuri de sticla ce permit vizitatorului sa se bucure de panorama marii inghetate. Peretele acesta in care albul pur si verdele fosforescent isi dau intalnire in incercarea de a naste noi forme, se numeste The Other Wall si a fost creat de catre echipa studiolui Olafur Eliasson, o mana de oameni cu multe idei frumoase, pe care ii puteti descoperi aici.  

Daca doriti sa admirati fiordul pe fereastra, in timp ce savurati o cafea sub coloanele impunatoare ce sustin tavanul Operei, luati un loc la Brasserie Sanguine, un local cu design minimalist, dar portii generoase.
Opera adaposteste si un restaurant. Se numeste Argent, are un meniu delicios, bazat pe ingrediente proaspete, dar la preturi nitel cam piperate. Pentru un meniu cu 3 feluri, veti scoate din buzunar aproximativ 250 de lei, fara bauturi.
Eu am spus pas si m-am alaturat grupului care urma sa descopere secretele Operei. 

Dupa vreo 10 minute in care ni s-a explicat cate ceva despre constructia cladirii si eu nu am inteles nimic, totul desfasurandu-se in norvegiana, am trecut la partea interesanta. Usa dupa usa, am inceput sa descopar sala in care se pregatesc decorurile, zecile de instalatii de lumini necesare pentru ca tutu-ul unei balerine sa arate minunat in stralucirea unei lampi, camera costumelor, micile cabine de machiaj, salile de antrenament, atelierele in care se construiesc machete sau se repara costume, sali speciale pentru vopsit sau instalatii pentru uscat in timp record diverse lacuri si vopsele.

Pentru o persoana lipsita de talent muzical, dar care e intotdeauna vrajita de spectacolele de balet, aceasta scurta incursiune in culisele unei companii impresionante de opera si balet e ca un strop de magie. Stiu ca pare arogant ceea ce spun, dar pentru o clipa, m-am simtit si eu o mica artista. Am gustat o farama din frumusetea, truda si bucuria pe care eu le asociez cu viata acestor oameni, care traiesc din emotie si aplauze.
 Chiar daca nu am stat niciodata pe poante si nu sunt in stare sa recunosc un do de un re, aceasta vizita in interiorul Operei din Oslo mi-a permis sa vad si sa simt atat de mult! Mai ales ca turul s-a terminat cu 20 minute petrecute in Sala Mare, unde era in desfasurare o repetitie cu costume pentru baletul Don Quijote...o explozie de miscare si culoare!

Daca ajungeti in Oslo, nu ratati acest tur. In unele zile au si varianta in engleza, asa ca intrebati la casa de bilete. Eu sunt de parere insa ca merita si cel in norvegiana., iar daca aveti posibilitatea mergeti sa vedeti un spectacol de balet aici. Va va fermeca cu siguranta!



4 comments: