Friday, March 18, 2011

Trondheim-istorie, cultura si creativitate-ultima parte

In primul articol am vazut care sunt principalele obiective din Trondheim, in al doilea am descoperit Rockheim, in al treilea ne-am plimbat prin Baklandet si in cel de-al patrulea v-am invitat in port.
Inchei mini-seria despre Trondheim cu o serie de informatii practice.
Cum ajungeti aici? Unde va cazati? Cum va distrati? Ce mancati? Voi incerca sa raspund pe rand acestor intrebari, bazandu-ma pe informatiile pe care le-am citit despre oras si pe experienta personala.

Cum ajungem in Trondheim?
Daca aveti un buget generos, puteti alege avionul. Aeroportul e la 32 km de oras si exista autocare care leaga aeroportul de centrul orasului, cursele succedandu-se la fiecare 15 minute. Biletul e aproximativ 50 de lei pentru adulti si 25 pentru studenti. Programul si tariful autocarelor le gasiti aici
Zboara la Trondheim urmatoarele linii aeriene: SAS, KLM, Lufthansa, Icelandair, Wideroe si Norvegian.
Pentru un buget ceva mai strans, cea mai buna varianta este avionul pana la Oslo si de acolo tren sau autocar pana in Trondheim. Daca cumparati biletele din timp, puteti plati sub 150 de lei pentru un drum Oslo-Trondheim. 
Fiind un oras port, bineinteles ca puteti ajunge aici si cu vaporul. Pentru a va rezerva o croaziera, accesati acest site.
Unde ne cazam?
Exista multe variante de cazare, pentru toate buzunarele. Variante ieftine sunt hostelul Trondheim Vandrerhjem si pensiunea dedicata pelerinilor Nidaros Pilegrimsgard, cu preturi sub 200 de lei pe noapte pentru o camera dubla.  Variante scumpe, dar apreciate, sunt Britannia Hotel si Rica Nidelven Hotel, ambele cerand peste 500 de lei pe noapte pentru o dubla. Lista tuturor hotelurilor o gasiti aici.
Cum ne distram
La acest capitol, Trondheim are cate ceva pentru fiecare. De la plimbari prin muzee (Folkemuseum, Muzeul Muzicii, Muzeul Istoriei Maritime, Muzeul de Arta, Muzeul persoanelor cu deficiente de auz, Catedrala Nidaros si Casa arhiepiscopului), concerte de muzica clasica (Filarmonica Trondheim este impresionanta) sau moderna, diverse activitati sportive si pana la nopti pierdute la petreceri studentesti sau prin baruri, acest oras norvegian are grija ca vizitatorii sa nu se plictiseasca o clipa.

Nu ocoliti cladirea rosie din imagine. E un fel de "Casa de cultura a studentilor" la noi si in interior se petrec o multime de activitati culturale si artistice foarte interesante. Eu i-am vazut aici pe printul si printesa Norvegiei, pe ministrul de sanatate al Frantei, dar si cativa profesori de renume din SUA, Suedia si Marea Britanie, veniti sa tina prelegeri legate de sanatate. Pe langa stimularea intelectuala, am avut parte si de delectari artistice, cu spectacole de circ si teatru, concerte, filme si petreceri. 

Daca cumva sunteti exilati in Trondheim suficient de mult timp incat sa ajungeti sa va plictisiti (desi eu am stat 10 zile si am plecat convinsa ca am descoperit doar o mica parte din ceea ce ofera orasul), treceti pe la magazinul Panduro, un spatiu magic destinat in intregime hobbiurilor. Puteti sa va cumparati de aici ata si andrele pentru tricotat, hartie frumos colorata pentru origami sau felicitari, culori, vopsele pentru textile, pasta fimo pentru modelaj si o multime de alte lucruri menite sa va tina ocupati mult timp.

Ce mancam? 
Ce anume mi-a placut mie v-am povestit deja in articolul despre bucataria norvegiana. Acum trebuie sa va spun unde gasiti toate bunatatile acelea. Promiteti sa-mi trimiteti o bucatica de ciocolata Freya la schimb?:)
Solsiden este acum un cartier foarte apreciat din punct de vedere culinar. Merita sa mancati o pizza si sa beti un smoothie cu fructe de padure aici. Dupa pranz soarele bate direct spre fatadele cladirilor si lumea sta la terasa. Nu uitati nici de piata de peste unde va asteapta tot felul de delicii de origine marina.
In Baklandet gasiti restaurantul bunicii despre care v-am povestit, iar in varful dealului de la baza caruia porneste liftul pentru biciclete se gaseste turnul televiziunii.
Arata asa din exterior, iar la ultimul etaj se afla un restaurant rotitor. Mancarea e buna, iar privelistea....
impresionanta. Aparatul meu nu a reusit sa surprinda prea bine detaliile, asa ca trebuie sa mergeti sa va convingeti.
Pentru momentele in care bugetul incepe sa se reduca din cauza cheltuielilor neprevazute (cum ar fi caviarul si ciocolata:), 7-eleven e locul ideal de aprovizionare.
Mergeti in Trondheim! O sa va placa!

5 comments:

  1. Multumesc pentru informatii, VertAnge. Am acum un tablou mai clar, in ceea ce priveste costurile, a ceea ce ar insemna o excursie in Norvegia.

    Avand in vedere ca a trecut deja o saptamana de la ziua de salariu si Min. Finantelor inca nu a virat banii catre Ministerul Educatiei si nici nu se stie cand o va face, mai astept cu planificarea excursiei...ca, in rest, se pare ca nici un minister sau guvern nu sunt interesate sa stie ce mananca oamenii in timpul acesta si cu ce-si platesc facturile!?

    Pozele sunt frumoase si ne-ai descris bine si obiectivele turistice interesante. Multumesc inca o data1

    ReplyDelete
  2. Multumim de informatii, pare destul de ok
    Cine stie cand imi voi lua zborul spre Norvegia :)

    ReplyDelete
  3. Cu placere!
    Va tin pumnii sa ajungeti cat mai curand in Norvegia... e o tara foarte frumoasa si interesanta!
    Traveling Hawk, cu parere de rau trebuie sa spun ca eu mi-am pierdut orice urma de incredere in guvernul actual. Daca ai stii ce e in spitale zilele astea...

    ReplyDelete
  4. Ce fotografii frumoase ai reusit sa faci! si ce informatii grozave ne oferi! Multumim mult!
    Sa ai un weekend placut! :)

    ReplyDelete
  5. شركة مكافحة حشرات بالرياض
    شركة تعقيم بالرياض
    شركة مكافحة حشرات بالدمام

    القضاء على الحشرات في البيت تُعاني العديد من الأُسر من مشكلة وجود الحشرات في البيت، خصوصًا مع حلول موسم الصيف وارتفاع درجات الحرارة؛ لتبدأ مهمة محاولة التخلّص منها لما تُسببه من إزعاج دائم، ويُشار إلى وجود العديد من الطرق الفعّالة للتخلّص منها بدءًا من المبيدات الحشرية وصولًا إلى الطرق المنزلية الطبيعية، والتي تتسم بتركيبتها الآمنة بخلاف بعض المبيدات التي قد تضرّ بالإنسان أو الحيوانات الأليفة

    ReplyDelete