Monday, March 14, 2011

Trondheim-istorie, cultura si creativitate-partea intai

Fondat in anul 997 de catre Olav Tryggvasson, Trondheim este unul dintre cele mai vechi orase scandinave si ocupa un loc special in istoria Norvegiei, fiind prima capitala a tarii. In Evul Mediu, Nidaros (numele original al orasului) era o importanta destinatie pentru pelerinii europeni, veniti pe urmele sfantului Olav. Orasul are deci, o experienta vasta in primirea calatorilor, pe care ii fascineaza cu frumusetea fiordului, cu bogatia monumentelor istorice si cu viata culturala vie.


Toti vizitatorii merg sa admire Catedrala Nidaros, a carei constructie a inceput in anul 1070. Amestec impunator de gotic si romanic, acest impunator monument catolic a fost construit pentru a-i servi drept loc de veci lui Olav cel Sfant. Interiorul este la fel de bogat ornamentat ca si exteriorul si are o acustica impecabila. Din pacate nu am avut voie sa fac fotografii, dar daca ajungeti in Trondheim va sfatuiesc sa participati la unul din concertele desfasurate periodic aici. Veti fi impresionati!

Langa catedrala veti gasi un cimitir si Erkebispegarden, resedinta arhiepiscopului de la 1100 si pana la Reforma. Se poate vizita si va puteti bucura si de un tur al expoxitiei "Bijuteriile Coroanei Norvegieni". Un mini-tur virtual gasiti aici

La fel de impunatoare este si aceasta cladire iesita parca dintr-un volum Harry Potter, in care se gaseste NTNU, Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie, o institutie de invatamant recunoscuta in intreaga lume, ce pregateste peste 20 000 de studenti si are un buget anual de peste 800 de milioane de dolari americani. Daca doresti sa studiezi o facultate cu profil tehnic sau sa faci un master sau doctorat intr-un domeniu legat de stiintele exacte, ia in considerare aceasta universitate. Chiar daca arata ca in povesti, interiorul este cat se poate de modern si utilat, gata sa transforme in realitate orice proiect de cercetare indraznet.

Chiar arata ca un castel, nu credeti?

Trondheim este strabatut de un rau ce serpuieste lin printre dealurile ce alcatuiesc orasul. Numeroasele poduri de pe cursul raului sunt locul ideal pentru a admira casele colorate, cu ferestre mari, mai ales pe intuneric, cand tot orasul este iluminat feeric, de parca ar fi Craciunul in fiecare seara. Turnul televiziunii care se vede in mijlocul fotografiei adaposteste in varf un restaurant care se roteste in jurul propriului ax, permitand clientilor sa admire intregul oras intr-o ora. Destul de isteata idea, nu-i asa? In  plus, oamenii sunt si extrem de practici. Fiecare masa are un numar, astfel incat chelnerii sa nu se rataceasca pe masura ce mesele se invart.
Pe langa toate acestea, Trondheim are o Casa a Studentilor in care se intampla tot felul de lucruri interesante, o piata de peste, un port, un cartier vechi in care acum se gasesc cele mai chic cafenele, un centru dedicat muzicii rock, un muzeu de folclor, un lift pentru biciclete, un muzeu de muzica, o cetate, un centru de stiinta si tehnologie...si multe alte atractii despre care am sa va povestesc in zilele urmatoare.

18 comments:

  1. Succes pentru noul ciclu Trondheim, care incepe astazi! Astept cu interes :)

    ReplyDelete
  2. Si mie mi-a placut, lift pentru biciclete suna ciudat :), astept continuarea

    ReplyDelete
  3. Multumesc, Traveling Hawk! Intampin ceva probleme tehnice, dar sper sa le rezolv cat se poate de repede ca sa pot povesti despre Trondheim.

    Alicee, chiar e ciudat liftul de biciclete :)
    E facut special pentru un deal foarte abrupt care e greu de urcat calare pe bicicleta.
    La un moment dat a fost o emisiune pe Discovery in care au prezentat Norvegia si din Trondheim au aratat doar liftul :)

    ReplyDelete
  4. Frumos! impresionanta aceasta Catedrala Nidaros! si Universitata! faina comparatia cu "Harry Potter"! ;)
    O seara minunata!

    ReplyDelete
  5. I deeply thank for your warm heart and thoughts...

    From Japan, ruma

    ReplyDelete
  6. Then, it follows that if you will get a option ranging from
    memorizing nor everything you do improves positions, you're much more likely to meal your company's language because produce some snarky
    comment, improve your incredible smelly mega gym footwear,
    make sure that your commit to consider your house perfect dark chocolate nick soft serve, constitute punctual, face if you are
    out of town, avert cursing while in front of your company mother-in-law,
    amazed your very own sugar obtaining item idea, get polite gestures,
    feel sort of, a lot of etcetera. The actual toaster broiler are probably the ideal strategies that get ready to experience the advantages a typical
    furnace and never having to Invest too much as opposed to most of us think about.

    Quite frankly the heat an slate up in these Breville Quick and
    sensible Model roughly 15 minutes until now working with.
    Comedy is mostly a good way to start off by. The way to plan a deep
    furnace fresh new can be handle and take just about every one cleansing apparatus as well as a fashion accessories you
    may have to complete the job on hand.

    Feel free to visit my blog post ... under counter toaster oven black

    ReplyDelete