Monday, July 26, 2010

Amsterdam, cu bune si cu rele

Cum mi s-a parut Amsterdam-ul? Fascinant si cosmopolit.

Din ce am aflat, se pare ca este orasul in care traiesc cele mai multe nationalitati. Acest lucru se reflecta in multitudinea de graiuri auzite pe strada si in oferta larga de restaurante cu specific, incepand cu clasicele chinezesc si italienesc, si terminand cu mici restaurante pakistaneze, thailandeze sau japoneze.
Eu am incercat unul thai si unul grecesc, ambele cu mancaruri delicioase.

Pe langa restaurante, puteti gasi si o multime de gelaterii si ciocolaterii. Mie mi-a placut tare mult Australian, o ciocolaterie cu praline deliciose, dar care servea si gauffre belgiene cu mult sos de ciocolata, inghetata intr-o multime de sortimente si frisca naturala. Preturile sunt comparabile cu cele din ciocolateriile din Bucuresti.

Mi-au placut canalele strajuite de case simple si frumoase. Multe dintre aceste case au fost construite pe piloni de lemn, care in timp au putrezit si cladirile s-au inclinat. Acum pilonii de lemn au fost inveliti intr-un strat gros de beton, dar casele nu mai pot fi indreptate si proprietarii isi adapteaza podeaua sau mobila. :)
Spre deosebire de Venetia, canalele de aici nu miros a apa statuta deoarece apa e schimbata in fiecare noapte printr-un sistem de pompe.
Cladirile sunt frumoase, dar scarile extrem de inguste din interior m-au enervat foarte tare cand a trebuit sa imi urc bagajul pana la etajul 3 intr-un hotel care nu avea lift, dar m-am bucurat sa descopar ca olandezii sunt oameni inventivi. Scarile inguste au fost construite pentru a economisi spatiul, iar pentru a aduce mobila in interior, fiecare casa e prevazuta cu un scripete la exterior.
Probabil ca e o optiune mai buna sa locuiesti pe o barca pe canal, dar e si mult mai scumpa, deoarece primaria nu mai elibereaza autorizatii pentru noi locuinte pe apa, asa ca barcile existente sa vand la preturi exorbitante atunci cand un proprietar se hotaraste sa se mute.
Bicicletele sunt prezente in toata Olanda si mi-a facut placere sa vad ca se poate circula economic, civilizat si ecologic intr-un oras modern.
Amsterdam-ul e strabatut de piste in lung si in lat si pietonii trebuie sa aiba grija sa nu taie calea biciclistilor. Pana aici toate bune...eu am stat cuminte pe banda mea de pieton, dar s-a intamplat de cateva ori ca un turist fermecat prea tare de noua sa bicicleta sa fie gata sa ma accidenteze. :)

Mi-a placut ca e un oras plin de verdeata. Pe marginea canalelor erau copaci la umbra carora puteai sa te adapostesti in timp ce casti gura la cladirile din jur, iar parcurile ofera oaze de vegetatie in inima orasului.


Amsterdam-ul este un loc curat, dar se poate si mai bine. In locurile aglomerate veti gasi gunoaie aruncate pe jos, desi exista cosuri la tot pasul.
Mai au si niste toalete pentru barbati destul de mirositoare, dar in rest mi s-a parut a fi curat.

Nu in ultimul rand, mi-a placut Amsterdam-ul pentru ca este un oras in care te lovesti de arta la tot pasul. Poti vizita o multime de muzee, galerii de arta si magazine de antichitati.

Cam acestea ar fi parerile mele despre capitala Olandei.

Daca aveti de gand sa faceti un drum pana acolo, va sfatuiesc sa va rezervati mai mult de 2 zile pentru a reusi sa va bucurati de cat mai multe din atractiile orasului.

Maine revin cu alte fotografii.

5 comments:

  1. Nu m-a atras niciodata Amsterdamul atat de mult incat sa-l trec pe lista de prioritati, insa dupa ce am citit impresiile tale mai, mai ca m-as duce.

    Mai ales daca zici ca nu miroase in halul in care miroase Venetia :)

    ReplyDelete
  2. Adriana, e un oras fermecator. Eu zic sa ii dedici un weekend la un moment dat...te va surprinde placut.

    ReplyDelete
  3. felicitari pentru postari! frumos scrise.
    la mai multe! :)

    ReplyDelete
  4. Multumesc, xplorio! Te mai astept pe aici...cu multe postari interesante :)

    ReplyDelete
  5. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete