Sunday, July 25, 2010

Ce am bifat din lista pentru Amsterdam






1. Muzeul Van Gogh-mi-a placut la nebunie. E muzeul cu cea mai mare colectie de tablouri semnate de celebrul pictor. E structurat intr-un mod foarte inteligent care iti permite sa descoperi viata si arta lui Van Gogh ca pe o poveste depanata suficient de lin incat sa ii cuprinzi toate intelesurile, dar nu atat de lent incat sa te plictiseasca. Biletul a fost 14 euro, dar a meritat fiecare cent. Daca vreti sa economisiti timp, puteti cumpara biletele pentru muzee de la Ticket Office, niste ghisee raspandite prin tot orasul care va scutesc de statul la coada la casa.

2. Canalele, cu vaporasul, pe inserat. Pentru 15 euro cu Blue Boat m-am bucurat de o ora si jumatate in care am plutit pe canale si am aflat detalii interesante despre Amsterdam de la ghid.

3. Apusul pe Roemer Visscherstraat -desi am fost singura mi s-a parut extrem de romantic.

4. Parcul Vondel, unde am avut parte de un picnic linistit si am putut admira in voie multimea de localnici iesita la iarba verde.

5. Rijksmuseum pentru Rembrandt si Vermeer-muzeul e in renovare, asa ca tablourile expuse sunt doar o mica parte din intreaga colectie a Rijksmuseum. Pentru 12, 50 euro am putut sa vad de aproape "Schimbul de noapte" al lui Rembrant si "Laptareasa" lui Vermeer, precum si alte cateva opere ale pictorilor olandezi, o casa de papusi fascinanta, o mica expozitie de ceramica si cateva piese de mobilier lucrate cu maiestrie.

6. Piata de flori m-a facut sa imi doresc cu ardoare sa am o gradina in care sa pot adaposti sutele de specii de plante pe care le-am vazut acolo.

Ce n-am vazut?

1. Casa Annei Frank-coada era prea mare si m-am hotarat sa o las pe alta data
2. Hortus Botanicus -n-am mai avut timp
3. Piata Albert Cuyp- se pare ca duminica nu functioneaza, iar eu nu am fost suficient de inspirata sa merg sambata
4. Parcul Museumplein -am trecut pe langa el pe inserat, dar eram mult prea obosita si am hotarat sa dorm :)

Ce altceva am vazut si mi-a placut ?

Am vizitat atelierul de diamante Coster Diamonds , unde un mester priceput mi-a aratat cum se slefuieste un diamant si mi-a explicat ce inseamna un briliant.

5 comments: