Thursday, July 22, 2010

Pieterburen, un satuc pitoresc

La nord de Groningen se gaseste un mic sat care ascunde cateva comori ce trebuie descoperite de orice calator ce are drum prin zona.

Pentru a ajunge aici aveti nevoie de o masina, o bicicleta sau de un bilet de tren pana in Winsum si unul de autobuz din Winsum pana in Pieterburen.

Eu am ales varianta tren+autobuz, dar in loc sa cobor in Winsum am mers pana in Baflo. Se poate lua autobuzul si de acolo, dar trebuie sa mai mergeti pe jos vreo 800 de metri de la gara pana la statia de autobuz.

De ce sa mergeti la Pieterburen?

In primul rand, pentru Centrul de reabilitare si de cercetare a focilor despre care puteti gasi mai multe informatii aici. Veti gasi panouri cu informatii despre viata focilor, veti vedea cum sunt hranite si ingrijite si veti afla mai multe despre poluarea si pescarii care le fac rau.
La intrare puteti vedea ambulanta pentru foci, care sta cuminte pana afla ca un pui de foca e ranit si pleaca sa il recupereze.
Pentru cei interesati de biologie si ecologie, Centrul ofera posibilitatea efectuarii unui stagiu de voluntariat.

In al doilea rand, in Pieterburen se afla o biserica gotica foarte frumoasa, inconjurata de o gradina plina de verdeata. Casa parohiala din apropiere e una dintre cele mai frumoase locuinte pe care le-am vazut in Olanda.

In al treilea rand, in apropiere se gaseste moara de vant De Vier Winden.

Daca aceste 3 argumente nu v-au convins, luati in seama si faptul ca Pieterburen e un satuc pitoresc, cu multe cafenele si magazine cu suveniruri. Pentru amatorii de sport, ofera o multime de trasee de ciclism si posibilitatea de a face "mudflat hiking" , un sport practicat in tarile nordice ce consta in deplasarea pe fundul marii, cand apa se retrage.

Daca inca nu v-am convins ca Olanda e o tara frumoasa si interesanta, maine va astept cu cateva impresii si fotografii de la o moara de vant.

2 comments: