Wednesday, July 21, 2010

Groningen, "Metropola Nordului"

Groningen este cel mai mare oras din nordul Olandei, avand aproximativ 180. 000 de locuitori, dintre care 50.000 sunt studenti.

E un oras fermecator si plin de viata.
Cum ajungeti aici? Cu trenul, din gara Schipol de la aeroport. Aveti grija sa intrebati daca este un tren direct. Daca nu este, in Zwolle trebuie sa fiti atenti pentru ca vagoanele dinspre locomotiva isi continua drumul spre Groningen, in timp ce cele din spate sunt preluate de o alta locomotiva cu destinatia Leeuwarden. Un bilet la clasa a 2-a fara reducere este 26 de euro.

Pentru cazare aveti la dispozitie hoteluri, hosteluri sau o camera de inchiriat intr-o locuinta studenteasca. Eu am stat intr-un camin pentru studentii straini. A fost curat si spatios, dar baia si bucataria erau comune, asa ca daca vreti conditii mai bune mai bine cautati in alta parte.

Ce puteti face in Groningen?
Daca sunteti studenti, puteti merge la un curs. Nu stiu cum e pentru celelalte facultati, dar pentru Medicina va pot spune ca diferentele sunt enorme. Incepand cu dotarile aproape S.F. si terminand cu profesorii care sunt foarte interesati de dificultatile pe care le intampina studentii.

Daca ajungeti in Groningen doar in scop turistic, nu trebuie sa ratati un tur in Martinitoren, cel mai inalt turn de biserica din oras. Acesta a fost construit pentru prima data in secolul 13, dar a fost distrus si reconstruit de mai multe ori de-a lungul secolelor.
Din interior veti avea o priveliste superba asupra intregului oras. In plus, puteti admira cele 62 de clopote care suna si in ziua de azi.

In partea opusa a Pietei Mari (Grote Markt) veti gasi o cladire galbena cu niste detalii arhitecturale impresionante. Aici a functionat biroul de plata a taxelor. Acum adaposteste un restaurant elegant.

Nu trebuie sa ratati o plimbare pe marginea canalelor, pentru a admira barcile si cladirile.
Universitatea este adapostita intr-o cladire extrem de frumoasa, pe care va recomand sa o vedeti pe inserat.

Orasul e plin de viata, in special in weekend si seara, cand studentii ies la terase sau merg in baruri.
Mancarea olandeza nu e prea grozava, dar aveti la dispozitie o multime de restaurante internationale cu mancaruri delicioase.

Sambata are loc un fel de Piata Producatorilor in Grote Markt, asa ca nu strica sa dati o tura pentru ceva fructe de mare proaspete si niste branzeturi produse local.

Data viitoare va voi povesti cum am ajuns la Pieterburen la centrul de ingrijire a focilor din apropiere.



2 comments: