Friday, July 30, 2010

Elvetia culinara

Nu stiu daca v-am mai spus, dar mie imi mancarea la fel de tare ca si plimbatul prin lume, asa ca fiecare loc in care ajung are in memoria mea pe langa frumuseti naturale si minunatii create de om si diverse arome.

Elvetia, o tara de basm pe care am descoperit-o pe timp de iarna, ascunde cateva gusturi pe care trebuie musai sa le incercati cand aveti drum prin zona.

Micul dejun servit de catre hoteluri e destul de obisnuit. Ceai, cafea, produse de patiserie, omleta, ceva mezeluri si suc de portocale. Merita mentionate produsele Bircher muesli, inventate de catre dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner la clinica sa de slabit la sfarsitul secolului al XIX-lea. Elvetienii le mananca cu lapte (ca doar nu degeaba produc atat de mult) sau cu iaurt si fructe proaspete.

La pranz si cina puteti gusta tot felul de specialitati pe baza de branza. Fondue-ul provine din partea de vest a Elvetiei si prezinta o serie de varietati regionale, modul de pregatire Neuchatel fiind insa cel mai renumit. Nu stiu restul cum sunt, dar acesta a fost delicios. Cantitati egale de Gruyere si Vacherin topite si omogenizate pana rezulta o pasta aromata si onctuasa, in care intindeam feliute de bagheta prajite pe vatra. Delicios!
Fondue-ul ofera o ocazie extraordinara de socializare la masa, asa ca metoda a fost adaptata si pentru alte preparate. Exista astfel posibilitatea de a manca un fondue cu carne ( in vasul pus pe flacara fierbe o supa cu condimente in care va fierbeti bucatele de carne infipte intr-un bat) sau chiar de ciocolata.
Daca va plac branzeturile, mai puteti incerca Malakoff ( o bucata de Gruyere lipita de o felie de paine uscata si prajita apoi in ulei) sau Raclette ( branza topita la foc consumata cu cartofi fierti si ceapa murata).

Daca v-ati saturat de branza, puteti incerca pestele. In partea franceza exista o multime de retete de filets de perche (file de biban prajit simplu sau in diverse combinatii de coniac si verdeturi) si clasicul truite meuniere (pastrav prajit in unt si servit cu lamaie si patrunjel...un deliciu).
Tot aici puteti gusta si carne de cal, sub forma de mezeluri (charcuterie) sau la gratar. Pe mine nu m-a impresionat prea tare...e ceva mai aromata decat cea de vita, dar nu suficient incat sa ma faca sa repet incercarea.

Partea germana se lauda cu Rosti (cartofi razuiti gratinati serviti cu aproape orice...carne, branzeturi, smantana) si cu Spatzli (niste galuste din ou si faina), 2 preparate nu foarte rafinate, dar extrem de gustoase.

Sudul ne incanta cu o multime de preparate preluate din bucataria italiana. Va puteti infrupta din portii uriase de paste, gnocchi, risotto si mult iubita noastra mamaliga, cunoscuta si sub numele de polenta.

Dupa masa merge un kirsch, ca digestiv, dar pentru amatori mai exista si alte tipuri de tarii produse local, precum si o oferta impresionanta de bere, Elvetia avand peste 120 de fabrici.

Am uitat sa va spun despre ciocolata... e de-a dreptul paradisiaca.Marcile comerciale va recomand sa le cumparati de la supermarket, caci iesiti mult mai ieftin decat la magazinele turistice. Poate imi aduceti si mie o tableta ;)

Reteta din fotografie o gasiti aici.

4 comments: