Friday, April 8, 2011

Povesti si legende din Brasov

Atestat documentar inca din anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona, Brasovul a avut timp sa adune legende, sa creasca si sa devina de-a lungul timpului un important centru administrativ, ecleziastic, economic si cultural al Transilvaniei. Si in timp ce o parte din hanurile si bisericile de alta data au disparut, lasand in urma povesti si mistere, altele le putem vedea si astazi. Asa se face ca Hanul Cerbul de Aur, unul dintre cele mai mari hanuri din suburbiii, in care a poposit chiar Alexandru Ioan Cuza in drumul sau spre exilul din Germania, nu mai exista. Avem in schimb hoteluri moderne si un festival muzical menit sa ne aminteasca mereu de Cerbul de Aur.


Brasovul de azi este un oras modern, care isi valorifica istoria si mostenirea culturala. Ii este insa destul de greu de crezut turistului modern ca la iesirea din Cetatea Brasovului pe poarta din capatul Strazii Portii se afla un lac in care vrajitoarele erau supuse apelului la judecata divina. 
Nefericitele erau aruncate in apa cu greutati legate de picioare si multimea astepta sa vada daca se inecau sau nu. Exista mentalitatea ca vrajitoarele, fiind servitoarele diavolului, nu se pot ineca. 
Dupa cum probabil banuiti, nu exista nici o atestare a vreunei vrajitoare care sa fi supravietuit supliciului apei. 
Lacul a fost asanat la inceputul secolului al XIX-lea si astazi este strabatut de bulevardul Eroilor, o strada moderna  ce nu mai are legatura cu  aceste obiceiuri medievale.

Tot din secolul XIX dateaza si Strada Sforii, considerata cea mai ingusta din Europa, care a fost construita de fapt ca un gang de acces pentru pompieri.
O alta poveste interesanta este cea a Casei Negustorilor, construita in Piata Sfatului in secolul XVI la cererea Apolloniei Hirscher, sotia judelui Brasovului. Aceasta cladire destinata comertului mai purta si numele de Podul Batusilor, batusii fiind micii negustori care se ocupau de comertul cu amanuntul. 
Cladirea a fost construita in urma unei promisiuni facute de Apollonia Hirscher ca multumire pentru faptul ca fiica sa, care intrase in moarte clinica, a fost salvata din mormant de catre un gropar care a dezgropat-o pentru a-i fura bijuteriile. Aceasta intamplare este ilustrata intr-o fresca pe cladirea Hirscher de pe strada Michael Weiss colt cu strada Republicii. .

Toti cei care viziteaza acest minunat oras se opresc pentru cateva clipe la Biserica Neagra, cel mai mare edificiu in stil gotic din Romania si din intreg sud-estul Europei.
Impresionati de grandoarea acestui monument, putini observa statuia enigmatica aflata pe latura de nord a constructiei, ce  infatiseaza un tanar zidar ce se apleaca spre baza contrafortului pe care este amplasat. 
In afara de aceasta statuie, pe contrafortii naosului se aflau odinioara si alte statui, care din cauza degradarii lor au fost adapostite in interiorul bisericii: o femeie ingenunchiata, un leu, un vultur si un razboinic cruciat. 
Aceasta statuie reprezinta omagiul adus de colegii sai pietrari tanarului care si-a gasit sfarsitul in timpul lucrarilor de constructie a Bisericii, in secolul al XV-lea.

Legenda spune ca acest tanar pietrar era muncitor si talentat, reusind sa-l intreaca chiar si pe mester. Acesta din urma l-a impins de pe biserica, de teama ca tanarul ii va lua locul. Mesterul s-a cait insa si si-a declarat fapta, fiind executat. Au oare toate marile realizari nevoie de jertfe?
Am incercat sa va prezint o mica parte din povestile si legendele brasovene. Restul, va invit sa le descoperiti singuri, caci primavara este un anotimp perfect pentru a face o mini-excursie in orasul de sub Tampa. Vremea e blanda si ideala pentru plimbare, valurile de turisti inca nu au sosit pentru ca asteapta vacanta de vara, cazarea e mai ieftina decat in plin sezon...sau participati la concursul realizat de Imperator !

Acest articol participa la concursul Alege din 10! de pe Imperatortravel.ro  , intrucat imi doresc foarte tare sa castig unul din pachetele oferite de Compania Cadourilor pentru a-l folosi in mai cand ar trebui sa merg la un congres la Sibiu, asa ca tineti-mi pumnii. Promit sa va spun la intoarcere povesti si legende sibiene. 
Sau poate imi spuneti voi cateva?

12 comments:

  1. Pt Sibiu, da un semn. Se poate aranja ;)

    ReplyDelete
  2. Liliana, multumesc frumos, dar vom fi 4 doctorite in devenire. Ramane valabila oferta? :)

    ReplyDelete
  3. Lovly place...but couldn't understand the language..do you want to exchange link?

    ReplyDelete
  4. RingBali, you can use the translate button in the right corner of the page. Enjoy!

    ReplyDelete
  5. Foarte interesant articol! Bafta la concurs!

    ReplyDelete
  6. Multumesc, Andrei! Poate zabovesti nitel si prin arhiva. Sunt sigura ca vei descoperi si alte articole interesante.

    ReplyDelete
  7. Brasovul este orasul în care mi-am petrecut multe-multe vacante, la bunicii din partea mamei. Sibiul? e orasul meu drag, în care am locuit aproape 30 de ani :)) Abia astept postarea ;)

    ReplyDelete
  8. Carmen, imi dai un indiciu pentru legendele Sibiului? Sau ma lasi sa le descopar singura? :)

    ReplyDelete
  9. Dacă vrei ghid când vii în Braşov, strigă :D

    ReplyDelete
  10. Multumesc, Arcadia! Iti voi da de veste. Brasovul e orasul meu preferat din Romania. Cred ca e si mai interesant vazut prin ochii unui localnic.

    ReplyDelete
  11. Frumoasa prezentare. Bafta la concurs!

    ReplyDelete