Wednesday, April 6, 2011

O plimbare prin incaperile Palatului brancovenesc de la Mogosoaia

  Desi fotografiatul in interiorul Palatului brancovenesc de la Mogosoaia este interzis, am reusit sa "fur" cateva cadre pentru a va face o idee despre felul in care este aranjat. Peretii sunt albi, sobri, imblanziti insa de mici decoratii de piatra menite sa sublinieze arcadele din tavan si de cornise tapetate cu mozaic auriu in care sunt expuse sculpturi sau vase de ceramica.
Scarile si podelele din marmura dau culoare spatiului.


Mi-a placut mult acest semineu de piatra, in care imi imaginez jocuri de flacari in seri reci de iarna.
Fiecare camera e decorata dupa o anumita tema, existand in Palat o sala italiana , una franceza, una fanariota, una transilvaneana, o sala a scoartelor, sala Sfatului Domnesc, sala Cancelariei Domnesti, sala ortodoxa si cea turco-persana. In fiecare am descoperit cateva piese absolut superbe, dar imaginea de ansamblu mi s-a parut oarecum incompleta. Nu stiu daca e doar din cauza faptului ca aveam asteptari mari dupa ce am vazut exteriorul sau chiar ar trebui sa se acorde mai multa atentie amenajarii acestor spatii. M-au deranjat si caloriferele la vedere si o masa dotata cu doua scaune cumparate de la Ikea, asezate in vecinatatea unor piese vechi si extrem de frumoase. Inteleg ca muzeografii nu pot sta toata ziua in picioare, dar cred ca s-ar putea gasi un mobilier care sa nu contrasteze intr-atat cu muzeul.

In schimb aceasta  masuta din abanos cu incrustatii de sidef m-a fermecat.

La fel si aceasta usa din lemn pictat, care ascunde intrarea spre o scara in spirala camuflata.
Asa arata la exterior...
Si asa in interior.

Mi-ar placea sa citesc o carte in acest decor.

Un scaun foarte frumos si delicat, ce ma face sa ma gandesc la saloane literare si ceaiuri de dupa-amiaza.
In holul principal exista o mini-colectie de harti. Aici avem Romania Mare.
  
Pentru cei cu dureri de cap, exista si o mini-farmacie.
Sala Sfatului Domnesc este impresionanta. Din pacate mobilierul original nu s-a pastrat, ceea ce vedeti in imagini fiind piese recuperate de pe intregul teritoriu al Tarii Romanesti. 

In incheiere va las cu o carte, caci in opinia mea o vizita in interiorul Palatului brancovenesc de la Mogosoaia este o lectie minunata de istorie.

10 comments:

  1. Ma bucur ca am putut vedea ceva din interior fiindca, atunci cand am fost eu, nu putea fi vizitat dupa cate imi amintesc.

    Din pacate, cam asta e soarta a tot ceea ce mai exista la noi in materie de palate: a disparut aproape tot mobilierul si restul din interior. Cine mai stie in ce locuinte particulare se afla acum...

    In ceea ce priveste fotografiatul, prefer sa platesc o taxa modica pentru asta. Altfel, si eu incerc sa "fur" macar cateva cadre.Uneori insa, chiar nu se poate. A fost cazul de vreo 2-3 ori si in India.

    ReplyDelete
  2. Ce bine mi-ar prinde masuta si fotoliul acela! Imi plac castelele in special pentru mobilierul vechi, cu modele frumoase, ce azi cu greu le gasim!

    ReplyDelete
  3. Multumesc! Eu treaba asta cu interzisul fotografiatului n-o inteleg. In Elvetia nu ni s-a interzis sa fotografiem in niciunul din castelele vizitate si unde a fost cazul (rar totusi) am platit o taxa ca sa putem fotografia. In Romania in mai toate muzeele ti se cere taxa de fotografiat si o platim, pentru ca fotografiile sunt amintirile cu care ramai pana la urma. Nu vad niciun motiv pentru care Mogosoaia refuza sa se lase fotografiata.

    ReplyDelete
  4. Dar exteriorul castelului? Am fost acum muuulti ani sa vizitez castelul cu scoala si parca tin minte ca era si un parculet in preajma castelului. asa e ? cum mai marata acum?

    ReplyDelete
  5. Traveling Hawk, Alina, aici nu exista o taxa. Pur si simplu scrie ca nu ai voie sa faci fotografii...dar toata lumea face.

    Alicee, cauta prin targuri de vechituri si prin podurile bunicilor. Sigur vei gasi cateva piese interesante ce merita reconditionate.

    Mihaela, am postat aici cateva fotografii din exterior : http://www.pintravel.ro/2011/04/palatul-brancovenesc-de-la-mogosoaia.html

    ReplyDelete
  6. Mi-a placut mult masuta, dar si aerul original. Foarte frumos, avand in vedere ca ai "furat" imaginile.

    ReplyDelete
  7. Jocurile s-au dovedit a imbunatati coordonarea mana-ochi multabafta.com, flexibilitate cognitivă, procesul de luare a deciziilor, chiar și viziune.

    ReplyDelete