Thursday, April 21, 2011

Londra -dragoste la prima vedere

De la 6 ani am visat sa ajung la Paris. Era in viziunea mea cel mai frumos oras din lume. Cativa ani mai tarziu, am avut ocazia sa-l descopar si sa imi intaresc convingerile. Londra in schimb, era in mintea mea o simpla capitala cu multe muzee si cam atat. Agitata, aglomerata si lipsita de acel "je ne sais quoi" tipic frantuzesc, capitala Marii Britanii a fost o destinatie pe care am amanat sa o vizitez de multe ori, fiind convinsa ca Istanbul, Oslo sau Tallinn sunt mult mai interesante.
Mi-a facut placere sa descopar ca m-am inselat.


Inca de la sosirea pe aeroportul Heathrow  am fost uimita de verdeata din jur. Iarba grasa a crescut deja de o palma, copacii sunt toti infloriti si din cand in cand zaresc cate o vacuta iesita la pascut. Oare am halucinatii din cauza bulversarii produse de masinile care merg pe partea cealalta a strazii sau la jumatate de ora de Londra ma pot simti  ca la tara? Frumos! Acum insa, haideti sa vedem orasul.
Tamisa are o culoare maronie destul de dubioasa, dar numeroasele poduri ce o strabat imi fura repede privirea. Sunt decorate simplu si pe ele misuna o mare de turisti, ce se opresc sa admire privelistea sau sa salute lumea care a iesit la plimbare cu vaporasul pe Tamisa.
Cladirile de pe malul apei sunt adevarate lectii de arhitectura urbana, iar peisagistii au avut grija sa echilibreze imaginea, prin adaugarea unor pete verzi ce nu constrasteaza cu edificiile din sticla, caramida sau beton, ci le accentueaza discret punctele forte.

M-am indragostit si de autobuzul cu etaj. Volanul e pe dreapta, iar urcarea se face prin stanga. Rosul acesta puternic reuseste sa se evidentieze atat in mijlocul orasului, cat si in periferiile inverzite.

Legat de mancare, am avut ceva temeri la inceput. Bucataria englezeasca nu se lauda cu prea multe inovatii, dar fish&chips nu trebuie ratati. Au fost geniali! Si am descoperit si alte bunatati englezesti, despre care va voi povesti mai tarziu.

Sunt invidioasa pe englezi pentru ca au un steag ce se asorteaza cu orice. Credeti ca atunci cand l-au ales au avut in minte si ceva strategii de marketing? :) In Londra am gasit cele mai frumoase haine cu imprimeuri legate de oras si tara.
Buckingham Palace mi-a placut pentru ca da impresia de modestie. Desi este cel mai mare palat folosit in prezent ca resedinta regala, nu te striveste prin dimensiuni si tonurile de gri din care e alcatuit exteriorul se pierd in plumburiul cerului. Singura pata de culoare era drapelul, dar din pacate nu am avut vant ca sa-l surprind in timp ce flutura.

In schimb, pe strada ce duce spre palat, erau atarnate o multime de steaguri.

Mi-a placut Londra pentru ca pare a fi un oras care nu uita lucruri si oameni. Unde te astepti mai putin, te lovesti de cate o placuta memoriala. In imaginea de mai sus vedeti un indicator aflat pe o aleea din Parcul St. James ce ne indruma spre Memorialul Printesei Diana.

Foarte londoneze si extrem de fermecatoare mi s-au parut cabinele telefonice, care spre surprinderea mea erau functionale. Hello, Bucharest! This is London calling!

Noaptea, orasul este absolut fantastic! Toate cladirile importante sunt iluminate, lumea petrece pe vaporasele de pe Tamisa sau in pub-uri, au loc spectacole de teatru, stand-up comedy sau musical. Totul pare atat de viu!
Daca la toate acestea mai adaug o vizita la Globe Theater, ore intregi in care am descoperit minunile ascunse in interiorul British Museum, felul interactiv in care am invatat stiintele naturii la The Museum of Natural History, cupola impresionanta a St. Paul's Cathedral, colectiile de arta de la Tate Modern, dimineata fascinanta petrecuta in Tower of London si clipele petrecute cascand gura la vitrinele de la Harrods, veti intelege de ce m-am indragostit de Londra. Nu e cel mai curat oras din lume. Nici cel mai interesant din punct de vedere cultural. Nici cel mai ieftin. Dar este un loc in care nu te plictisesti niciodata. Un oras atat de multietnic incat te face sa te simti un cetatean al lumii. Un oras in care poti sa inveti, sa razi,sa descoperi, sa te miri...mai mult si mai usor decat in alte capitale. Asa ca va invit sa mergeti la Londra. Voi incerca in urmatoarele zile sa prezint in amanunt locurile pe care le-am vizitat si astept cu inima deschisa noi sugestii, pentru ca incep deja sa planuiesc o noua vizita la Londra. :)

17 comments:

  1. I knew it, I knew it! :-)

    Pentru mine este inca locul 1 si am impresia ca va ramane multa vreme, chiar daca, mai nou, la egalitate cu alte orase vazute recent. Ma bucur mult ca ti-a placut si ai avut vreme frumoasa!

    ReplyDelete
  2. Apropo, am inteles ca azi ar fi ziua Reginei :-) Cred ca i-ar placea sa citeasca postul tau dedicat :-P

    ReplyDelete
  3. Bine ai venit, VertAnge! Ma bucur ca ti-a placut la Londra. Eu as merge in orice zi acolo! Si nu numai la Londra ci in UK, in general. Am vazut destul de multe locuri in tara asa ca pot spune ca, din Europa, UK este tara mea preferata, la egalitate cu Austria (aici am alt gen de motiva.

    Paste fericit!

    ReplyDelete
  4. De mine Londra e departe, probabil la fel de departe ca tarile Nordice! Nu ma cheama desi imi doresc sa o vad intr-o zi!
    Astept sa citesc mai multe detalii, ideea e ca niciodata nu stii ce idee, fotografie, fraza te face sa visezi la un loc!

    Apropo mi-a placut This is London Calling, si e adevarat ca rosul autobuzelor cu rosul cabinelor dau bine intr-un oras gri, e ca amprenta/stampila lui!

    ReplyDelete
  5. Ioana, am sa ii trimit un email. :)
    Am citit pe pagina oficiala a monarhiei britanice ca Regina are angajati care trebuie sa citeasca toate scrisorile sosite de la public.

    Traveling Hawk, acum trebuie sa ma intorc sa vad si restul tarii ca sa imi fac o idee completa :)

    Alicee, iti vei schimba parerea dupa ce vei ajunge la Londra. Nici eu nu credeam ca voi fi atat de impresionata. Fotografiile pe care le-am vazut si textele pe care le-am citit mi s-au parut interesante...si cam atat. Dar cand am pus piciorul in oras am fost asaltata de atat de multe lucruri fascinante! Chestia ciudata e ca si mie imi e greu sa explic. Asa ca daca nu te vor convinge articolele mele, nu te baza pe ele. Mergi si vezi cu ochii tai. :)

    ReplyDelete
  6. Ma bucur ca ti-a placut Londra :)

    ReplyDelete
  7. si mie mi-a placut mult Londra, superbe muzeele, mi-au palcut toate dar Natural History Museum e fascinant! Si m-a uimit iarba aia verde si florile desi am fost la inceputul lui ianuarie, cred ca primavara e superb.

    ReplyDelete
  8. Anca, mi-a placut atat de tare incat deja ma gandesc cum sa fac sa ma intorc cat mai repede:)
    Ancutza, si mie mi-a placut foarte mult la Natural History Museum. De fapt, tot ce am vizitat e prezentat foarte intuitiv si te face sa te simti ca un mare explorator:)
    Intregul oras era verde si plin de flori.

    ReplyDelete