Monday, June 20, 2011

Marea Neagra-romaneasca, bulgareasca sau turceasca?

 Am aflat ca weekendul acesta vremea a fost grozava la mare, asa ca ne bate gandul sa ajungem si noi in perioada urmatoare la draga noastra Mare Neagra. Avem insa dezbateri intense in privinta locului.:)
Unde e mai bine? Pe malul romanesc cunoastem deja cam toate statiunile. Recomandam Costinesti tinerilor pusi pe distractii si Eforie Sud celor care doresc liniste si relaxare. In Mamaia e dragut sa mergeti cu copiii in satul de vacanta si in parcul acvatic, dar preturile sunt exorbitante, asa ca daca sunteti cu masina mai bine stabiliti "baza" in alta parte si veniti aici intr-o dupa-amiaza. Vama Veche ii asteapta pe nonconformisti, dar se pare ca lucrurile s-au schimbat dramatic in ultimii ani.
Cel mai potrivit raport calitate-pret in ceea ce priveste cazarea il gasiti la vilele si pensiunile care ofera camere de inchiriat.

 Mangalia, Vama Veche, Costinesti si Eforie Sud au preturi simtitor mai mici fata de Mamaia, Jupiter-Neptun si Eforie Nord. Diferenta de pret ramane valabila si cand vine vorba de mancare. Ce trebuie inclus in meniu? Hamsiile cu mujdei de usturoi si cartofi prajiti, porumbul fiert sau copt si gogosile cu ciocolata. Mi-ar placea sa pot recomanda un local, dar din pacate calitatea preparatelor servite variaza atat de mult de la an la an, incat mi-e teama sa o fac, pentru ca exista o posibilitate destul de mare ca lucrurile sa se fi schimbat radical. La acest capitol mai adaug o mica nemultumire. Majoritatea teraselor si restaurantelor de la mare au prea putin personal pentru a putea sa satisfaca numarul mare de clienti, asa ca se intampla adesea ca timpii de asteptare sa fie lungi.
Adaugati si semintele aruncate pe plaja care ajung apoi sa pluteasca in mare si s-ar putea sa decideti sa stati acasa. :) Eu zic totusi ca marea noastra e frumoasa si merita vizitata macar 2 zile pe an.

 Despre malul bulgaresc numai de bine. Anul trecut am fost la Balcic si mi-a placut foarte mult. Apa e foarte curata, dar aici alt bucluc.:) Plaja aproape ca lipseste. Cazarea si mancarea sunt mai ieftine decat la noi, iar chelnerii erau destul de rapizi, dar s-a intamplat sa mi se incurce comanda. Probabil a contat si bariera lingvistica. Despre ce anume e bine sa mancati am scris pe larg aici: Bulgaria culinara. Colegul de apartament ridica in slavi Nessebar . Suna tentant, desi e putin mai departe decat Balcicul sau statiunile noastre.

Despre malul turcesc stiu doar din carti. Toata lumea care merge la mare in Turcia alege statiunile de la Mediterana sau de la Marmara, dar eu am un pitic pe creier care imi tot spune ca trebuie sa vad cum arata Marea Neagra la vecinii nostri turci. Cazarea si masa in Trabzon, Samsun sau Zonguldak au preturi comparabile cu cele din Bulgaria si ma astept ca serviciile sa fie de mai buna calitate, caci turcii mi-au facut o impresie tare buna in cursul vizitelor mele anterioare. Si in acest caz apare o problema cu trasportul, distanta fiind destul de mare pentru a o parcurge cu masina doar pentru 1-2 zile de stat la plaja. Alternativa e avion Bucuresti-Istanbul, urmand ca de acolo sa luam un autocar.

Deocamdata traiesc cu impresia ca nu fac altceva decat sa compar mere cu pere, fara a obtine nici un rezultat, asa ca daca aveti argumente sau experiente personale care ar putea sustine mai tare una dintre cele 3 alegeri, va astept sa mi le impartasiti. Ia spuneti repede care parte a Marii Negre e mai frumoasa, mai curata si mai potrivita pentru o escapada de weekend? Romaneasca, bulgareasca sau turceasca?

19 comments:

  1. Welcome to the club.
    Aceleasi dileme le am si eu. Numai ca... mi-am zis: ce ar fi daca as merge la Marea Neagra unde sa vad apusul de soare? Si uite asa se tot naste cate o idee adaugata la ceea ce se vrea un plan de vreo 21 de zile cu masina... in Georgia. Interesting?

    ReplyDelete
  2. Pentru weekend, nu stiu. Dra pentru o vacanta, Marea Egee la turci.

    ReplyDelete
  3. eus tiu sigur ca o sa ajung cateva zile la marea romaneasca anul asta iar perspectiva imi ridica parul inexistent de pe spate ca pisicilor :)). ma ingrozeste ideea de plaja zgomotoasa unde se intrec manelele cu beat-urile de discoteca, vanzatorii ambulanti de spectacole-susa, mancarea proasta, cazarea scumpa... uf, nu ma intrebati de ce merg la mare, e pur si simplu contra vointei mele!

    ReplyDelete
  4. Golden Sands? Ca tot fui acolo weekendul asta...

    ReplyDelete
  5. N-am văzut decât partea românescă a Mării Negre, dar îmi doresc să ajung la Balcik de când am citit "Pânza de păianjen", asa ca odata si odata tot vreau să ajung si in Bulgaria. La turci nu ma intereseaza partea de Mare Neagra, prefer Mediterana si de o fi sa imi fac plan de plecare spre ei aleg oricand Antalya, Side ori Marmaris.

    Litoralul nostru nu e chiar asa infiorator, depinde ce vrei sa vezi si sa simti. Prima data am fost in '86 cu ai mei la Neptun, iar apoi în 2005 am facut un tur prin toate statiunile de la Mamaia la Vama Veche. Ultima data am fost in 2009 la... Constanta, am facut plaja la Modern, ne-am cazat in oras intr-un apartament foarte frumos, am papat in oras, am prins 15 august acolo, am vazut parada, a fost bine, de ce sa nu recunosc. Însa am fost la Mamaia o singura zi si totul mi s-a parut super scump, tot, de la mancare la orice posibilitate de distractie... de aceea anul urmator, adica anul trecut, am luat calea Greciei. Sa nu ne punem sa comparam ca nu avem ce, insa daca ar fi sa mai merg fie si pentru weekend la noi la mare tot Cosntanta asa alege ca baza, ceea ce va sfatuiesc si pe voi.

    ReplyDelete
  6. Fabitzu, suna grozav planul pentru Georgia! Din pacate noi nu avem 21 de zile la dispozitie, ci 3-4 maxim. Distractie placuta si sa ne arati si noua poze cu soarele intrand in mare la apus.

    Traveling Hawk, Egeea ramane pentru o alta vara cu mai multe zile libere.

    Zazuza, lasa ca nu e asa rau sa mergi contra vointei tale la mare. :)) La Eforie Sud e cat de cat linistit. Poate mergeti acolo daca nu aveti deja alte planuri.

    Anca, vazui articolul. :) Il trec pe lista.

    Bianca, neaparat sa mergi la Balcic cand se va ivi ocazia. E foarte frumos si castelul cu gradinile din jur alcatuiesc asa o priveliste romantica cu marea in fundal...
    La Constanta n-am stat niciodata. Merita incercat. O trec pe lista de optiuni. Plaja e ok?

    ReplyDelete
  7. La turci e chiar ok pe partea Marii Negre, as zice ca e destul de curat. Am fost acum 3 ani, dar nu cred ca s-au schimbat lucrurile de atunci. Am fost in statiunea Sinop din N Turciei. Sunt peisaje deosebite cu stanci, si e destul de cald. Hotelul unde am fost cazati a oferit conditii excelente, dar din pacate nu-mi mai aduc aminte cum se numeste, deoarece am fost in cadrul unui proiect asa ca nu m-am ocupat de detalii.
    In anul urmator am fost si eu la Balcic, la vecini, si pot spune ca am ramas placut impresionata. SIncer, Marea Nearga merita sa fie vazuta din mai multe "unghiuri". :)

    ReplyDelete
  8. Plaja de la Constanta, plaja Modern este foarte ok si nu atat de aglomerata ca cele din statiuni pentru ca este mai mult pentru localnici, turistii nu prea stiu de ea.

    ReplyDelete
  9. Eu as alege litoralul bulgar, din mai multe motive. Sunt convins ca litoralul turcesc e frumos, si cu un raport calitate-pret bun, insa mi se pare departe (cu masina facio zi intreaga pe drum, dar si cu avionul pierzi foarte mult timp). In weekend am fost la Mamaia (sau Navodari, ca inca nu mi-e foarte clar de care localitate apartinea bucatica aia de plaja). Am gasit cazare decenta la o pensiune (adica la jumatate din pretul pe care-l cereau hotelurile de 2 stele in Mamaia). Se poate manca decent si nu foarte scump la "impinge tava" daca stii unde sa te duci. La restaurante e extrem de scump, si de cele mai multe ori nejustificat. Alta problema e ca cei mai multi refuza sa te cazeze pentru 2-3 nopti, pentru ca asteapta oameni care sa stea minim o saptamana. Ce m-a deranjat cel mai tare e ca marea era plina de alge (apa calda + verdeata = ciorba de salata :-( ).
    La bulgari e mai ieftin, serviciile de calitate mai buna (am fost de multe ori la ei). E putin mai departe, dar nu cu mult, mai ales daca alegi drumul prin Ruse. Nessebar e frumos, si ajungi cam in 5 ore si jumatate daca alegi drumul prin Ruse (dar mare atentie la limitele de viteza), iar la statiunile de langa Varna (Nisipurile de Aur, etc) cam in 4 ore. Pentru 3-4 zile eu as alege varianta asta, mai ales ca ai si ce vedea pe acolo daca te plictisesti de stat la plaja (daca vrei detalii da-mi un semn).

    ReplyDelete
  10. @Fabitzu: daca vrei sa faci un tur al Marii Negre, poti sa arunci o privire aici.

    ReplyDelete
  11. Cristina, ai dreptate! Marea Neagra si cred ca orice mare merita vazute din mai multe unghiuri.

    Bianca, chiar m-ai facut curioasa cu plaja din Constanta. Plus ca in Constanta ar fi chestii de facut si in cazul in care avem ghinion si ploua, deci e pe lista.

    Apollo, astept detalii despre Nisipurile de Aur si Nessebar. Poate iti faci timp si scrii pe blog despre ele, caci am vazut ca la sectiunea "in curand" ai anuntat niste articole despre litoralul bulgaresc. Multumesc anticipat!
    Multumesc si pentru link-ul catre Around the Black Sea! Imi plac foarte mult fotografiile!

    ReplyDelete
  12. Ok, s-a facut, urmatoarele articole vor fi despre litoralul bulgaresc :-) Sper sa apuc sa termin de scris pana plecati voi (apropo, cat timp am la dispozitie?)
    Ma bucur ca ti-a placut linkul, mie mi s-a parut foarte interesant turul pe care l-au facut cei de la BlackSea, desi nu peste tot am fost de acord cu parerile lor.

    ReplyDelete
  13. Multumim! :)
    Avem 2 variante 15-18 iulie sau 19-22 august, asa ca mai e timp. :)

    La BlackSea m-am uitat doar in fuga pe poze ca am o ditamai cartulia de invatat zilele astea, dar am salvat link-ul si am sa il studiez in amanunt cand voi avea ceva timp liber.
    Oricum, ideea e foarte frumoasa. Vreau si eu! :)

    ReplyDelete
  14. In regula, rezolvam pana atunci. Spor la invatat si multa bafta ;-)

    ReplyDelete