Sunday, September 5, 2010

Bulgaria culinara

Am plecat spre Balcic cu ceva asteptari culinare. Unele prea mari, altele din contra prea mici fata de realitate.

In prima zi am luat pranzul la un restaurant din apropierea Castelului numit "Ariciu", de unde am plecat ingrijorata ca voi parasi Bulgaria cu cateva kilograme in minus. :)
In loc de Spaghetti milanese cu parmezan am primit o portie imensa de macaroane cu un sos ciudat si cu o mana de cascaval ras deasupra, cu un gust cel putin ciudat. Colegul de apartament a incercat o friptura cu sos de ciuperci...a primit 2 bucati mari


carne ascunse sub un sos de un maro dubios in care se puteau vedea cocoloase de faina, dar nici urma de ciuperci. Pe scurt, nu ne-a placut si va sfatuiesc sa ocoliti "Ariciu", oricat de tare v-ar tenta chelnerii care vorbesc romana.

Experientele negative au continuat si la "Vechea Barca" , unde chelnerul a incurcat comanda, dar mancarea a fost buna. Cozi de langusta pane cu cartofi prajiti (de supermarket din pacate) au fost o experienta interesanta, tinand cont ca nu am mai mancat languste pana acum.

De aici devine interesant... la "Doi cocosi" , aflat tot pe terasa, am mancat o supa rece de iaurt si castraveti bunicica si scoici pane absolut delicioase. Crusta crocanta contrasta atat de bine cu interiorul moale si suculent...Va recomand din toata inima acest restaurant. Il gasiti pe faleza si puteti alege sa stati in interior sau pe terasa amenajata pe mare.
Am mai incercat un restaurant cu mancare buna din apropierea Castelului, dar din pacate nu i-am retinut numele, caci nu era tradus in romaneste. :)
Se numeste Bistro .... si il gasiti pe partea dreapta, cum coborati spre Castel. Il puteti recunoaste dupa decorul rustic.
Aici am incercat o salata bulgareasca si niste pestisori de mare asemanatori cu hamsia dar ceva mai mari si mai dulci...nici aici nu am retinut numele, dar stiu sigur ca au fost gustoase.

Cireasa de pe tort am savurat-o insa la Ferma de Scoici de la Dalboka , unde ne-am infruptat dintr-o portie uriasa de scoici a la Burgas si hamsii cu sos picant. A fost cea mai buna masa pe care am luat-o in Bulgaria si inca au ramas o multime de delicii in meniu pe care am de gand sa le incerc data viitoare. Voi posta zilele urmatoare un mic articol despre drumul spre Dalboka si cateva fotografii de pe terasa de acolo. Privelistea e foarte potrivita cu meniul.

La desert va recomand Melba (inghetata asortata cu bucati de fructe proaspete si frisca) sau inghetata simpla. Aveti grija caci se vinde la suta de grame si vanzatorii au o tendinta de a va pune in cornet mai mult decat vreti...asa am ajuns sa mananc 500 de grame de inghetata intr-o seara. :)

De baut puteti incerca berea Kamenitza si Zagorka, desi pe mine nu m-a convins. Bine, tinand cont ca beau bere de 2-3 ori pe an, nu cred ca sunt un degustator competent.

Vinurile sunt bune, dar cele pe care le-am gustat eu aveau adausuri de miere sau ierburi aromate. Merge o jumatate de pahar, dar mai mult cred ca ar fi prea mult.
Nazdrave! (din "vastele" mele notiuni de bulgara, ar trebui sa insemne Noroc!)



13 comments:

  1. kamenitza a avut si hus de baut cind am fost in vacanta,oferita in serviciile all inclusive .cum el e un specialist in bere,mi-a spus ca-i acceptabila...eu am baut vin,de masa,rosu,sec sau semi ,chiar bunicel as putea spune.in rest ,mincarea restaurantului a fost aproape exceptionala,abundenta de salate,legume gratinate,brinzeturi...
    citeva imagini si impresii aici :
    http://alison-trials.blogspot.com/2010/06/tarator-traditional-bulgarian-yogurt.html

    ReplyDelete
  2. Noi n-am avut all inclusive, asa ca am ales la fiecare masa alt restaurant. Uneori exceptional (2 cocosi), alteori nu prea grozav (Ariciu'), dar per ansamblu a fost o experienta culinara extrem de interesanta.

    ReplyDelete
  3. da,am constatat ca au o bucatarie mult mai "condimentata "decit cea romaneasca!

    ReplyDelete
  4. Mancarea bulgareasca este foarte gustoasa! Este o combinatie ciudata dar gustoasa intre borsul rusesc si mancarea aromata de la Istanbul. Foarte fain!

    ReplyDelete
  5. And then 2020 Jordan Release Dates he set out Ray Ban Prescription Sunglasses to erase it.Now the go to guy for the Everett Silvertips and Ray Ban Sunglass Hut goaltender of the future candidate for the Coach Bags On Sale Online Calgary Flames, Wolf needs six more shutouts to match the WHL all time record of 26.my first year, I watched (Carter) Air Jordan 1 Sale Hart tie the record and I kind of set out after that took place that I would do everything I could to try to beat it, Wolf said. New Black Yeezys Up to 20 Cheap Yeezy Shoes now, so I need seven more Discount Jordan Shoes Wholesale to beat it. It kind of unfortunate, because I feel like I could have Real Yeezy Shoes maybe had another two within our last five games at the end of the season, which definitely would have helped.just another challenge to be had.

    ReplyDelete