Wednesday, September 1, 2010

Manastirea Hurezi

Stiu ca v-am promis cateva articole despre Gorjul meu drag, dar astept sa imi trimita un prieten fotografiile pe care le-am facut cu camera sa cea grozava, asa ca deocamdata o sa va prezint cateva frumuseti din judetul vecin si prieten, Valcea.

Incep cu Manastirea Hurezi, aflata in satul Romanii de Jos, ce apartine de orasul Horezu.

Manastirea Hurezi, monument inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, constituie un ansamblu monastic postbizantin din Tara Romaneasca unic in sud-estul Europei, construit dupa modelul
edificiilor ortodoxe de la Muntele Athos. Cum la Athos n-am ajuns, nu pot sa bag mana in foc ca e asa, dar va dau cuvantul de onoare ca este un loc impresionant.

Ansamblul a fost construit la porunca lui Constantin Brancoveanu, intre 1690 si 1697, si a fost completat si restaurat de mai multe ori de-a lungul timpului.


De ce este Manastirea Hurezi un loc special?
Pe langa faptul ca e un lacas de reculegere si credinta, planul dupa care a fost construita manastirea este unic in tara noastra. Avand o influenta renascentista, edificiile respecta o axa est-vest, cu o incinta
principala de forma dreptunghiulara, in centrul careia se gaseste "Biserica Mare" si patru schituri amplasate in afara incintei, catre cele 4 puncte cardinale. La est se gaseste Bolnita sau infirmieria, la nord Schitul " Sfintii Apostoli Petru si Pavel", la vest Schitul "Sfantul Stefan", la sud Biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" .

In incinta mare la vest- se afla Paraclisul, bucataria (cuhnia) si brutaria, Foisorul lui Dionisie, la sud-turnul clopotnita si casa domneasca cu foisoare, la nord-corpul chiliilor si "Biserica Mare" cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena".

"Biserica Mare" a fost construita pentru a servi drept necropola pentru familia domnitorului Constantin Brancoveanu si adaposteste in pronaos sarcofagul gol al domnitorului.


Stati pe aproape miercurea viitoare pentru un mic articol despre picturile murale din interiorul Bisericii.13 comments: