Friday, September 17, 2010

Muzeele Madridului

In urma cu ceva ani, cand inca eram un copil cuminte ce isi purta cu constinciozitate ochelarii pe nas, am stat o saptamana la Madrid.

E un oras interesant, dar care nu a reusit sa ma impresioneze. Probabil ca nici caldura toropitoare nu m-a ajutat sa imi fac o impresie prea buna, asa ca dupa primele doua zile in care am batut orasul in lung si in lat am inceput sa ma adapostesc de arsita zilei intre peretii racorosi ai muzeelor.

Desi eclipsat de alte mari capitale europene in ceea ce priveste atractiile turistice, Madridul are cateva muzee care merita toata atentia.
Despre Prado nu am sa va povestesc de aceasta data, caci sunt prea multe de zis.
Tot in categoria muzeelor de arta intra si Muzeul Sorolla (nr 37, pe Paseo General Martinez Campo), Muzeul Cerralbo (nr 17, pe Ventura Rodriguez) si Muzeul Fundatiei Lazaro Galdiano (nr 122, pe strada Serrano), toate adapostind colectii impresionante, atat prin numarul exponatelor, cat si prin calitatea si valoarea lor.

La numarul 13 de pe strada San Mateo puteti descoperi Muzeul Romantismului, instalat intr-o frumoasa cladire datand din secolul XVIII. Aici puteti gasi sali ce evoca ambianta artistica, literara si viata cotidiana din epoca romantica, o pinacoteca bogata, dar si unele exponate care starnesc uimirea, cum ar fi arma cu care s-a sinucis scriitorul de satire Mariano Jose de Larra.

Mie mi-a placut foarte tare la Muzeul figurilor de ceara , in care fiecare sala avea sunete adaptate exponatelor. In camera familiei regale puteai asculta muzica clasica, in timp ce la corida auzeai vuietul multimii...un truc istet care te introduce mai usor in atmosfera.

Preferatul meu a fost insa Muzeul Americii, pe care il gasiti pe Avenue Reyes Catolicos, la numarul 6. Aici se gaseste una dintre cele mai complete colectii de arta pre-columbiana din intreaga lume., care include piese extraordinare, cum ar fi cele din Comoara Quimbaya sau Codexul Tro-Cortesiano, cel mai important codex maias conservat pana in zilele noastre.
A fost o experienta extrem de educativa, pe care v-o recomand. Probabil este cel mai apropiat muzeu in care puteti descoperi secretele Americii pre-columbiene, dar si amanunte despre expeditia lui Columb si aventurile altor exploratori.

Daca sunteti interesati de istoria orasului, Muzeul Orasenesc de la numarul 32 de pe Principe de Vergara si Muzeul Municipal (nr 78, strada Fuencarral) va prezinta evolutia Madridului de-a lungul epocilor.

Ar mai fi de vazut Planetariul din Parcul Tierno Galvan , Muzeul Aerului si Muzeul Cailor Ferate, pentru pasionati.

Ce ziceti, faceti un drum pana la Madrid? Intr-un weekend reusiti sa le vedeti pe toate daca va grabiti putin :)

3 comments: