Wednesday, September 22, 2010

Lacul Vidra, oglinda dintre molizi

In mica mea excursie pe Transalpina mi-am continuat traseul din Obarsia Lotrului spre Vidra. Nu puteam sa nu opresc pret de cateva clipe in fiecare zona mai saraca in molizi, pentru a admira stralucirea de oglinda a apei.

Vidra este un lac artificial construit in anul 1972 pe raul Lotru, pentru a ajuta la producerea energiei electrice.
Are 9 km lungime si se intinde pe o suprafata de 940 de hectare.
Si desi este un lac artificial, este construit in intregime din materiale naturale: piatra, lemn, argila. Acest lucru a permis dezvoltarea nestanjenita a faunei si florei locale. Numele lacului vine de la simpaticul animalut Lutra Lutra sau vidra de apa dulce. In scurtul meu popas nu am reusit sa zaresc vreo vidra. Sa fii disparut? Posibil, caci am observat multe schimbari in peisaj, dintre care cele mai dramatice mi se par defrisarile irationale...munti intregi o iau acum la vale din cauza lacomiei unor oameni dornici de imbogatire, care nu se gandesc la efectele pe termen lung.

Pe langa importanta sa in reteaua de hidrocentrale, lacul Vidra reprezinta o importanta resursa turistica a zonei, si aceasta nu prea intelept exploatata.
Frumusetea padurilor de conifere ce inconjoara apa, aerul curat si linistea ce domneste peste aceste taramuri atrag iubitorii naturii, dar din pacate infrastructura nu sustine deloc turistul dornic sa descopere Vidra si imprejurimile. Drumul de la Obarsia Lotrului la Vidra si mai apoi spre Voineasa este destul de "accidentat": trebuie sa te hotarasti permanent ce anume vrei sa ocolesti-o groapa uriasa sau pietrele si copacii rupti de pe munte si pravaliti pe asfalt.

Statiunea Vidra a ramas doar cu numele, caci acum e practic parasita.
Daca nu mergeti cu cortul si doriti sa cautati cazare, va sfatuiesc sa incercati la Voineasa. De acolo puteti merge sa vizitati Vidra si Obarsia Lotrului si in ciuda starii proaste a drumului, va promit ca veti pleca acasa cu niste amintiri de neuitat.






5 comments:

  1. Ce sa spun? Foarte frumos. Va invidiez ca aveti atatea locuri frumoase, relativ aproape. Din Timisoara totul e mult mai departe. E mai aproape sa mergi in Ungaria sau in Serbia :)

    ReplyDelete
  2. Lasa, Traveling Hawk, caci si noi va invidiem ca ajungeti repede la Budapesta si Viena :)

    ReplyDelete
  3. Si eu va invidiez pe amandoua :). Pozele sunt intradevar superbe. Eu prin tara nu prea am calatorit, adica am fost dar de multe ori in aceeleasi locuri. Asa ca ma bucur cand scrii despre locuri din Romania ca asa le pot trece si eu pe lista.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete