Thursday, September 2, 2010

Gradina botanica din Balcic

In gradinile castelului de la Balcic puteti admira diverse aranjamente peisagistice, ce inglobeaza tot felul de plante, unele comune intregii regiuni balcanice, altele exotice.

Clima blanda permite existenta unei colectii bogate de cactusi, unii de dimensiuni impresionante.

Grasunei si rotofei, cactusii sunt un fel de Cenusareasa a lumii florale. Daca mai adaugam ca si inteapa, putem intelege cu usurinta de ce sunt ignorati atat de des in favoarea orhideelor, trandafirilor si a altor flori delicate si parfumate.

Dar ca orice Cenusareasa, si cactusii sunt perseverenti si rezistenti, nelasandu-se dati la o parte de clima aspra. Adaptarea lor la mediu este uluitoare. Frunzele transformate in spini, areolele,radacinile ce strabat pamantul in cautarea apei si structura interna a plantei ce permite stocarea unei cantitati mari de apa fac din cactus un invingator in lupta sa cu conditiile neprielnice.

In gradina de la Balcic puteti admira aceste dovezi vii de tenacitate.
Daca veniti primavara sau la inceputul verii aveti sansa sa vedeti si florile de cactus. Acestea se ofilesc foarte repede si unele miros foarte frumos pentru a atrage insectele pentru polenizare, in timp ce altele nu emana nici un miros. Eu nu am mai prins florile, dar am vazut cateva fructe.

Unele fructe de cactus sunt comestibile, dar e indicat sa nu le mancati la gradina botanica (gasiti si la noi prin marile supermarketuri).:)

Daca aveti drum la Balcic, nu ratati Gradina botanica. Chiar daca nu va plac cactusii, veti gasi multe alte plante frumoase si aranjate in asa fel incat sa va atraga atentia.




10 comments:

  1. Gradina Botanica din Balcic este cu adevarat magnifica. Am auzit foarte multi spunand ca Gradina din Balcic este Gradina Versailesului de la rasarit.

    ReplyDelete
  2. Alicee, nu e foarte mare. Oricum, cred ca partea cea mai spectaculoasa e reprezentata de gradina de cactusi. Restul plantelor le intalnim cam peste tot.

    ReplyDelete