Tuesday, August 31, 2010

Primii pasi pe taram bulgaresc

Joi am plecat cu noaptea in cap din Bucuresti spre Ruse, ca sa pun si eu piciorul pentru prima data pe taram bulgaresc.

Cum sunt mai paranoica din fire, imi imaginam ca o sa ma intorc acasa fara masina sau fara un rinichi, asa ca privelistea dezolanta care m-a intampinat in Ruse nu a reusit sa-mi ridice moralul. :)

Am trecut podul peste Dunare fara probleme, doar cu vreo 20 si ceva de lei taxa. In Bulgaria ne-a asteptat un vames zambitor care ne-a verificat buletinele si ne-a urat drum bun si bonus ne-a dat si ceva indicatii gresite despre locul in care am putea gasi vigneta pentru Bulgaria. Noroc cu mine ca de frica eram cu ochii in patru in toate directiile si am reusit sa vad la timp ghereta de unde se cumpara vigneta: 5
euro pentru o saptamana, si ati face bine sa aveti exact 5, caci altfel nu se stie daca primiti sau nu restul.

Bani nu am schimbat in vama, caci ne asteptam sa gasim un curs mai bun la o banca din oras...am schimbat in Varna, la o banca al carei nume l-am uitat, dar in principiu puteti incerca la oricare. Diferentele sunt de 1-2 centime.

Drumul de la Ruse la Varna e bunicel, dar trebuie sa fiti atenti la limitarile de viteza. Cum ne apropiam de o intersectie sau o portiune cu denivelari, pac 50 km/h. Este destul de enervant...si ce e si mai enervant e ca nu au indicatoare care sa anunte sfarsitul restrictiei. Noi am presupus ca se termina dupa ce treci de zona cu "pericole", dar nu as baga mana in foc.

Varna e un oras cam prafuit. Singurul lucru care mi-a atras atentia a fost o biserica cu turlele aurite, dar nu am reusit sa gasim un loc de parcare in apropiere, asa ca am renuntat. Daca cautati parcare
in Varna, va recomand sa incercati la McDonalds. Dupa ce ne-am invartit de vreo 2-3 ori pe tot felul de stradute pline de masini parcate si pe stanga si pe dreapta, am gasit McDonalds-ul in care jumatate de parcare era goala. Nu stiu daca e in fiecare zi asa, dar merita incercat.

Cam aceasta a fost partea mai intunecata a scurtei mele incursiuni pe pamant bulgaresc...zilele urmatoare voi continua cu partea frumoasa a lucrurilor.

PS: Daca vreti sa mergeti in Bulgaria, e de preferat sa cunoasteti alfabetul chirilic. Au si indicatoare pe care e scrisa si varianta in alfabet latin, dar nu intotdeauna, asa ca mai bine luati cateva lectii de rusa sau bulgara decat sa va rataciti. :)

9 comments:

  1. Ai dreptate, VertAnge, cu absenta indicatoarelor pentru terminarea restrictiei! Si pe mine ma calca pe nervi asta si la altii dar si la noi! E facut parca intentionat asa, ca sa se incaseze amenzi.

    ReplyDelete
  2. Pai asa aveam si eu o banuiala...dar la bulgari nu exista niciodata "sfarsitul restrictiei". Banuiesc ca au totusi o prevedere in codul rutier care explica ce si cum...

    ReplyDelete
  3. nu pot spune ca mi-a placut varna ,dar strazile care duc la plaja erau pline de case vechi cu arhitecturi deosebite,asta m-a uns la inima!:))cit despre restrictii,sunt agasante de-a dreptul,noi am mers anul acesta la nessebar si burgas si au fost cu zecile in nici 100 de km...dar macar nu sunt gauri in asfalt,toate sunt peticite!:)

    ReplyDelete
  4. Am fost si eu in Bulgaria, adica am trecut granita si am dormit o noapte. Nici nu mai stiu unde. Totul era frumos daca nu ieseai din camera. :)Nu mi-a placut si nici nu ma atrage Bulgaria ,dar cine stie ...

    ReplyDelete
  5. Foarte frumoasa biserica din Varna. Am fost si eu la Nisipurile de Aur si ne-am oprit prin Varna cateva ore. E foarte fain orasul!

    ReplyDelete
  6. Varna are si o parte pietonala frumoasa. Nu este un oras genial dar merita explorat. Privelistea de pe podul de la iesirea din Varna spre Burgas, noaptea este incredibila.

    ReplyDelete
  7. Alison, ma bucur ca ti-au placut casele vechi din Varna. Nu stiu daca e doar o impresie de-a mea, dar orasele care si-au pastrat o parte cat de mica din vechea arhitectura sunt mult mai interesante decat cele moderne, care nu pastreaza nici o legatura cu trecutul.

    Alicee, eu zic sa ii dai o a doua sansa. :)

    Saiona, la Nisipurile de Aur cum ti s-a parut?

    Paul, merci pentru pont. Data viitoare am sa am grija sa ma prinda noaptea in Varna.

    ReplyDelete