Sunday, August 8, 2010

Parisul galo-roman

Cum azi am revazut Asterix si Obelix, m-am gandit sa va povestesc cate ceva despre Parisul galo-roman.

Majoritatea turistilor sunt atrasi de cladirile fastuase din perioada Regelui Soare, de minunatiile construite in timpul La Belle Epoque sau de orasul modern dezvoltat la initiativa presedintelui Mitterand.

Putina lume cauta vestigii istorice prin colturi intunecate in Orasul Luminilor, dar cei care o fac sunt rasplatiti pe deplin.
S-au descoperit urme de viata umana datand de la 4500 i. Hr pe malurile Senei, dar nu se cunosc prea multe detalii despre oamenii acelor vremuri.
Probabil stiti ca pe o mica parte din Parisul de azi (Ile de la Cite) s-a stabilit in secolul III i.Hr. tribul celtic al parisilor, de la care orasul si-a luat numele. Parisii se indeletniceau cu pescuitul si erau o comunitate pasnica. Dar cum zona prezenta interes pentru romanii cei cuceritori, Parisul e atacat. Labienus, locotenentul lui Cezar ii infrange pe galii condusi de Camulogenes. Parisii isi distrug propriul oras, iar din anul 55 i. Hr. , intreaga regiune (cunoscuta sub numele de Lutetia) se afla sub conducerea Imperiului roman.

Oameni gospodari, romanii recostruiesc Ile de la Cite si creeaza un oras nou pe malul stang al Senei. Se construieste acum Arene de Lutece, o imensa arena folosita pentru spectacole si orasul e impanzit cu bai publice si vile.

Gata cu lectia de istorie. Sa va spun acum unde trebuie sa mergeti pentru a gusta putin din Parisul galo-roman.

Puteti incepe cu Crypte Archeologique de sub Piata Notre-Dame, unde puteti admira urmele cetatii romane si relicvele unor constructii galice.
Continuati cu Arene de Lutece, pe care o gasiti pe Rue de Navarre. Arena originala avea o capacitate de 15 000 de locuri. Destul de impresionant, nu?

Terminati cu baile galo-romane din cadrul Musee National du Moyen Age-Thermes de Cluny, un loc plin de comori despre care am sa va povestesc si alta data.

Ce ziceti, gasiti interesant Parisul galo-roman?


3 comments:

  1. O noua perspectiva asupra Parisului. Suna bine! Mai ales ca tocmai mi-am luat bilete de avion ieftine de pe aerolines.ro pentru Paris. Merci pentru sfaturi!

    ReplyDelete
  2. Muzeul Cluny mi-a placut foarte mult! Si am prins si o zi in care am intrat gratis :)

    ReplyDelete
  3. Cu placere,Gabi!

    Traveling Hawk, te invidiez :)

    ReplyDelete