Friday, August 13, 2010

Zurich, un oras rece?

La Zurich nu am poposit decat pentru cateva ore, pe un 23 decembrie ingrozitor de geros, asa ca am ramas cu amintirea unui oras rece (la propriu), ale carui cladiri in tonuri de gri contribuiau la senzatia de frig pe care o simteam atat de acut.

Nu imi ramane decat sa ma intorc pe o temperatura mai prietenoasa, pentru ca dupa cum veti vedea mai jos, Zurich e un oras frumos ce merita cel putin un weekend din viata unui calator pasionat.

Situat pe malurile raului Limmat, in locul unde acesta izvoraste din lacul Zurich, orasul e renumit pentru incantatorul Altstadt (orasul vechi), plin de cladiri istorice bine intretinute, ce strajuiesc stradute inguste dispuse in panta.

Astfel, daca ajungeti la Zurich, trebuie sa incepeti sa descoperiti orasul din Altstadt. Pe langa frumusetile arhitecturale, va puteti bucura ochii si cu vitrinele atragatoare de pe Bahnhofstrasse, strada magazinelor de lux. In timp ce la parter puteti vedea ultimele colectii de haine si accesorii de lux, la etaj isi au sediu diverse banci elvetiene care invart in liniste milioane de franci.


Nu uitati sa aruncati o privire in Fraumunster (Biserica Sfintei Fecioare), unde veti descoperi niste vitralii absolut superbe create de catre Marc Chagall, un pictor rus care s-a indragostit de Zurich.

Eu nu as rata nici statuia lui Alfred Escher pe care o gasiti in mijlocul pietei Bahnhofpl. Nu se intampla prea des sa vezi statuia unui finantist, dar acesta a meritat onoarea, el fiind cel care a pus bazele orasului ca principal centru bancar.

Mai merita sa vedeti si Hauptbahnhof (gara principala) dedesuptul careia se afla un mall, Muzeul Rietberg aflat intr-o vila in care a locuit Richard Wagner si Schweizerisches Landesmuseum (Muzeul National al Elvetiei) care va va purta intr-o calatorie ce incepe in Epoca de piatra si se termina in vremurile moderne.





Pe inserat trebuie sa mergeti in Niederdorf si Oberdorf, unde se desfasoara viata de noapte a orasului.
Pe langa pub-uri si cluburi, aici se afla si opera si teatrul.

Daca veti reveni pe timp de zi veti putea descoperi Grossmunster (Biserica Mare)care are niste usi de bronz frumos decorate, Kunsthaus (Muzeul de Arta) care pe langa arta elvetiana, ascunde si cateva panze semnata de Picasso, Degas, Matisse, Chagall si Kandinsky si Rathaus (Primaria) realizata in stil baroc.


Daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti merge sa vedeti mormantul lui James Joyce in cimitirul Fluntern.

Daca sunteti cu copiii sau pur si simplu va plac animalele, nu ratati o vizita la Zurich Zoo. Au peste 1500 de animale si in mijloc se gaseste un dom urias ce gazduieste flora si fauna caracteristice junglei din Madagascar.

Ce ziceti, mergeti la Zurich?

8 comments:

  1. Am fost doar vara in Zurich :) Si ultima oara la Euro 2008... dar prefer Luzern

    ReplyDelete
  2. Da, probabil ca m-as duce pentru o zi sau un weekend! Dar ... cine stie?

    ReplyDelete
  3. Da, as vrea sa vad din Elvetia Zurich, Luzern, Basel si apoi in sudul ei, la granita cu Italia, mai pe indelete...

    ReplyDelete
  4. Imperator, la Luzern nu am fost, asa ca nu pot compara. :)
    Mie cel mai mult din ce am vazut in Elvetia mi-a placut St. Gallen.

    Alicee, niciodata sa nu spui niciodata, nu?:)

    Traveling Hawk, sper sa ajungi curand in Elvetia. Sa nu ratezi St. Gallen si Neuchatel.

    ReplyDelete
  5. Nici pe departe! Zurich este un oras rece doar la propriu pentru ca altfel, oamenii de acolo sunt foarte primitori :)

    ReplyDelete