Tuesday, August 24, 2010

Tour de la lanterne din La Rochelle

Daca ajungeti in La Rochelle si vreti sa va bucurati de privelistea oferita de casutele ordonate din oras sau vreti sa admirati ambarcatiunile cu panze pornite in larg, Tour de la lanterne este turnul in care trebuie sa va urcati.

Eu am prins o zi cu multi nori, asa ca nu am putut vedea prea mult in zare, dar in zilele cu cer senin puteti distinge silueta insulei D' Oleron in departare.

Turnul nu este doar un punct pentru admirat panorama, fiind el insusi un loc atractiv prin vechimea si istoria sa.


Construit in secolul XV pentru a fi un far, turnul e un exemplu al maiestriei arhitectilor vremii, care au reusit sa construiasca un edificiu al carui varf era octogonal.

In interior veti gasi cateva panouri care va explica cum a functionat turnul ca far, ce tehnici de semnalizare se foloseau, ce tipuri de ambarcatiuni se gaseau in acele vremuri si cum sa faceti un nod marinaresc.
Interesant, mai ales daca va place marea si sunteti pasionati de marinari si pirati.

Pe masura ce urcati veti descoperi alte panouri, care va povestesc despre perioada in care turnul a functionat ca inchisoare. Puteti vedea fragmente din ce au scrijelit prizonierii pe pereti si puteti citi detalii infioratoare despre viata in temnita.
A fost o experienta extrem de emotionanta, amplificata de faptul ca in acea zona a turnului totul era intunecat, ajutandu-ma sa inteleg conditiile in care traiau acei oameni, care se intampla de foarte multe ori sa fie nevinovati.

Biletul e sub 10 euro si merita fiecare cent, asa ca daca ajungeti in La Rochelle, nu uitati de Tour de la lanterne.








5 comments: