Saturday, July 23, 2011

Micile mari bucurii ale vietii mele

Ioana, minunea de fata care stie sa povesteasca atat de frumos despre locuri, carti, oameni si  multe altele pe blogul Printre randuri, m-a provocat sa va dezvalui 10 activitati si lucruri care imi fac viata frumoasa si savuroasa. Sunteti pregatiti? Sa incepem!
1. Imi place sa ascult povesti, dar mai ales povestiri. In principal depre oameni! Sunt convinsa ca daca reusesc sa ascult pe cineva cu rabdare, calm si intelegere  invat ceva. Indiferent daca povestitorul e profesor universitar sau sapa santuri de dimineata pana seara. Uneori, pe langa acea frantura de cunoastere pe care o caut in vorbele altora, se intampla sa gasesc si o lectie de viata, insotita de o incarcatura imensa de emotii. Si atunci simt asa...nu stiu cum sa zic..ca m-am nascut sa fiu "ascultatoare".


2. Dupa cum probabil deja stiti, iubesc calatoriile. Lungi, scurte, cu masina, avionul sau vaporul, aceste mici scufundari intr-o lume mai putin familiara ma fac sa simt fluturi in stomac cu cel putin o saptamana inainte de plecare si inca doua dupa intoarcere.

3. Ador sa citesc. Daca e vorba de literatura de specialitate, stau la birou cu un carnetel pentru notite pe care scriu lucrurile importante cu stiloul meu cu cerneala neagra. Apoi subliniez cateva elemente esentiale cu un liner mov sau roz. La beletristica se schimba decorul. In pat, pe fotoliu, in cada, pe iarba sau in leagan, ma veti gasi aproape intotdeauna cu o carte politista in mana. George Simenon, Agatha Christie, Rodica Ojog-Brasoveanu se afla in top 3, dar imi plac si autorii nordici. Cand nu dezleg mistere politiste, fie traiesc in lumi imaginate de scriitorii de SF, fie ma infrupt din marii clasici ai literaturii romane si universale. Veti rade probabil, dar unul din romanele mele favorite este "Morometii".

4. Fotografia este un domeniu pe care incerc sa il transform din obiect al admiratiei mele in hobby. Deocamdata sunt la stadiul de incepator, dar perseverez.

5. Practic anumite sporturi cu placere, si nu ma refer aici la aruncatul cu privirea si halbere, ci la schi, tenis de camp, inot, ciclism, table :). Totul la nivel de amator.

6. Mancarea e o mica mare placere pentru care uneori ma simt vinovata. Imi place sa ma infrupt in special din urmatoarele delicii: ciocolata, inghetata de fistic, bezele de casa, dulceata de visine, fructe de toate felurile, legume crude, creveti, pastrav, somon, ardei copti, pui copt cu lamaie, conopida murata si lista ar putea continua la nesfarsit. Daca legumele si fructele sunt culese de la mama din gradina si gatite de mine, cu atat mai bine!

7. Desi in urma cu doar 2 ani nu suportam ceaiul, acum beau zilnic si imi place la nebunie. Cel verde, de menta, alb, de fructe si de iasomie fac deja parte din meniul saptamanal, dar nu ma dau in laturi sa incerc lucruri noi. Fiecare aroma descoperita intra in categoria mici bucurii ce imi fac viata mai frumoasa.

8. Nu stiu daca zapada se incadreaza la categoria lucruri, dar mi-a fost imposibil sa o exclud de pe lista.Daca ar fi dupa mine prima ninsoare ar fi declarata sarbatoare nationala. Chiar si in ziua in care am facut 4 ore de la Fundeni pana acasa nu am putut sa ma supar pe ea. De vina sunt autoritatile, nu natura! :)

9. Stiu ca suna ciudat, dar imi plac diminetile in care ma trezesc cu noaptea in cap. Initial le-am urat. In prima saptamana in care a trebuit sa ma trezesc la 5 si jumatate, am plans in fiecare dimineata. Nu mai stiu daca de durere dupa ce ma izbeam de mobila in drum spre baie sau de ciuda ca trebuie sa imi intrerup brutal visele. Dupa cativa ani de "antrenament" am ajuns sa apreciez aceste clipe ale diminetii in care lumea intreaga pare a fi amortita inca sub o patura de somn. In plus, ziua e mult mai lunga si imi permite sa fac cam tot ceea ce imi doresc, iar Bucurestiul are o nuanta portocalie interesanta la rasarit.

10. Ma relaxeaza foarte tare diminetile in care pot face desene efemere pe geamuri inghetate sau aburite. De cand cu termopanul, aceasta placere e pe cale de disparitie, dar am avut grija sa pastrez geamul de la bucatarie "aburibil",  asa  ca deocamdata pot sa ma desfasor in voie.

 Nu au avut loc in lista noptile cu stele, furtunile cu fulgere, rasariturile si apusurile, fustele inflorate de tiganca, diminetile in care in camera e frig, dar sub patura e cald si bine, camasile bine croite, cadourile mici si mari, puisorii de gaina proaspat iesiti din ou, covorul "latos" pe care ne-am cheltuit la un moment dat ultimii bani, oamenii care imi zambesc, Radio France International dimineata si BBC News seara, cutia cu amintiri in care am adunat vederi, bilete la spectacole, ravase si flori presate....

Voi ce mici mari placeri aveti? Nu fiti timizi. Impartasiti-le! Poate ne inspiram reciproc.
Sa aveti o sambata frumoasa!

15 comments:

  1. avem multe pasiuni comune,vertange,chiar si cea cu "morometii"!:)

    ReplyDelete
  2. :) frumos top, mi-am regasit cateva din micile mele bucurii in lista ta!

    ReplyDelete
  3. Frumos! Ceaiul mi-ar placea si mie dar nu siu sa il pregatesc :(((. Iubesc ceaiul din Maroc si ritualul lor de a bea de minim 5 ori pe zi! Sper sa pot introduce si in familia mea acest ritual intr-o zi!
    Cat despre geamurile desenate, asta faceam eu zilnic in drum spre scoala in timpul iernii! era cea mai mare distractie! Pana intr-o zi cand mi-am pierdut o manusa si imi inghetau mainile :)

    ReplyDelete
  4. ...oh...si eu iubesc "Morometii"!!!...si mai mult decat orice calatoriile...o cafea bauta pe marginea drumului in drum spre...nici nu mai conteaza...

    ReplyDelete
  5. Ca si tine, iubesc lucrurile simple si frumoase

    ReplyDelete
  6. De ce sa râdem pentru că îţi plac Moromeţii?! E una dintre cărtile cele mai importante din literatura română. Şi filmul e pe măsură. Mulţi ne regăsim în simplitatea acestei capodopere.

    ReplyDelete
  7. E clar, avem si mai multe in comun decat credeam :-) Punctul 1 parca e scris de mine, pasiunea mea pentru ceai dateaza tot de 2-3 ani, iar cand ai scris de cum te izbesti de toate alea bezmetica dimineata m-am intrebat daca nu cumva suntem surori :-)))

    Multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru ca ai onorat leapsa! Pup :-)

    ReplyDelete
  8. Alison, Roxana,Nickro ar trebui sa facem un fan-club Morometii. :)

    Claudia,Eagle-eye-cherry, ma bucur ca va regasiti intr-o parte din micile mele bucurii. Sustin foarte mult ideea de diversitate, dar imi place foarte mult sa descopar ca oamenii sunt animati totusi de foarte multe pasiuni comune.

    Alicee, nu stiu cum e ceaiul din Maroc (banuiesc ca foarte bun :), dar sunt sigura ca vei reusi sa introduci ritualul ceaiului in casa ta, chiar daca nu de 5 ori pe zi.

    Ioana, sa stii ca si mie mi se pare adesea ca ma regasesc mult prea tare in textele tale. Incep sa ma intreb de ce?! :))

    Cu placere!

    ReplyDelete