Saturday, July 9, 2011

Muzica pentru drumuri lungi

Alicee de la Enciclopedia calatorului independent m-a provocat de curand sa va spun ce contine playlist-ul meu de vacanta. Am facut vreo 3 liste pline de cantece, dupa care mi-am amintit cat de diferiti suntem si cat de mica este probabilitatea ca din toate melodiile din lume, lista mea sa se suprapuna cu a altcuiva, asa ca m-am hotarat sa va spun cateva "trucuri" pe care le folosesc cand e vorba de ascultat muzica cand sunt pe drum.
Daca vreau sa ma relaxez si sa dorm putin cat timp sunt in avion, tren sau autocar, aleg ceva linistit, fara variatii mari. Blues-uri, Buddha Bar, sunete de valuri sau izvor...
Cand sunt la volan insa, fie ascult un radio cu muzica energica, fie o compilatie pregatita cu grija dinainte. E important ca ritmul melodiilor sa varieze, pentru a nu ma plictisi. Daca ma simt putin obosita, ascult rock cu geamurile deschise. Imi creste frecventa cardiaca, creierul primeste mai mult oxigen si dintr-o data sunt din nou plina de viata. Desigur, daca va simtiti la fel de obositi si dupa ce ati aplicat acest truc, trebuie sa trageti pe dreapta sa dormiti putin. Oboseala la volan face victime!

Cand sunt in alta tara, imi place sa ascult radioul. Daca inteleg limba, e un prilej nou de a-mi imbogati vocabularul, iar daca nu ma distrez incercand sa ghicesc despre ce vorbesc oamenii acolo. :)
La drumuri lungi recomand si audiobook-urile. Puteti asculta istoria tarii pe care o vizitati sau operele unor mari scriitori locali.

Ce nu fac si nu recomand este ascultatul muzicii pe strada. Stiu ca foarte multa lume o face si poate fi extrem de relaxant sa te deconectezi de agitatia din jur, dar mi se pare ca urechile mele sunt un bun senzor pentru ceea ce se intampla in jurul meu si nu vreau sa le bruiez, mai ales daca ma aflu intr-un loc necunoscut.
Voi ce ascultati cand porniti la drum?
Weekend placut!

10 comments:

  1. perfecte sfaturi :) si eu fac la fel.
    Sa ai parte de clipe minunate, oriunde te afli!

    ReplyDelete
  2. In general, fac cam la fel dar imi place si sa ascult muzica tarii respective; de ex., cand sunt in Croatia, muzica croata sau in Grecia, muzica greceasca. Se imbina foarte bine cu peisajul, le simti ca sunt de acolo.

    ReplyDelete
  3. multumesc ca ai raspuns provocarii! nici mie nu imi place sa ascult muzica pe strada, mai ales in calatorii, fiindca asa este sansa destul de mare sa ratezi show-uri stradale si alte reprezenatii.

    ReplyDelete
  4. Faina abordare! Noi luam la drum lung muzica preferata (eu pe-a mea, sotul meu pe-a lui) si le alternam. Nu folosesc un gen anume, dar avem cu noi genuri diverse, tocmai pentru a evita monotonia. Ocazional ascultam si radio-urile locale, dar trebuie sa recunosc ca nu am tot timpul rabdarea sa butonez dupa posturi locale pe radioul masinii. Weekend placut!

    ReplyDelete
  5. Multumesc pentru urari, Carmen! Sper ca ai avut un weekend minunat!

    Traveling Hawk, mie imi place sa ascult muzica tarii respective la intoarcerea acasa.Traiesc din amintiri, ca sa zic asa. :)

    Cu placere, Alicee!

    Alina, trebuie sa aplicam si noi ideea ta cu alternatul preferintelor. Weekend placut si tie!

    ReplyDelete
  6. In calatoriile in afara tarii noi ascultam mai mult muzica romaneasca: Phoenix, Pasarea Colibri, Tudor Gheorghe, Cenaclul Flacara, dar si muzica populara (Ion Luican, spre exemplu). Mai ascultam si radiouri din tara in care mergem, dar destul de rar.
    In calatoriile prin tara ascultam, in ultima vreme, Rock FM. Doar ca nu acopera toate zonele. Si atunci revenim la muzica pe care o ascultam cand plecam prin tari straine.

    ReplyDelete